PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2015 | nr 378 Zrównoważony rozwój organizacji - aspekty społeczne | 116--132
Tytuł artykułu

Społecznie odpowiedzialna organizacja w nadzorowaniu niezgodności na przykładzie przedsiębiorstw przetwórstwa mięsnego

Autorzy
Treść / Zawartość
Warianty tytułu
The Organization of Social Responsibility in the Supervision of Nonconforming Products on the Example of Meat Company
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Rodzaj podejmowanych działań w celu doskonalenia się organizacji w nadzorowaniu niezgodności jest wyznacznikiem jej dojrzałości w zakresie społecznej odpowiedzialności. Celem przeprowadzonych badań była identyfikacja przyczyn i ocena skuteczności wycofań z rynku wyrobów niezgodnych oraz identyfikacja działań wykorzystywanych przez przedsiębiorstwa przetwórstwa mięsnego do testowania skuteczności systemu identyfikowalności. Stosując konkretne działania celem doskonalenia skuteczności stosowanego systemu identyfikowalności, takie jak np. symulacyjne wycofania, testy identyfikowalności "w przód" i "w tył", przedsiębiorstwa dowodzą swojej dojrzałości i odpowiedzialności, również społecznej, gdyż przyczyniają się do ograniczenia ryzyka szkodliwego oddziaływania na zdrowie i życie ludzi lub zapobiegnięcia mu.(abstrakt oryginalny)
EN
Type of activities undertaken to improve the organization in the supervision of nonconforming product indicates its maturity in the field of social responsibility. The aim of the research was to identificate causes and asses the effectiveness of withdrawal of nonconforming products and the identification of actions used by companies to test the effectiveness of the traceability system. The study was conducted among meat processing plants by using the survey method. The results show that companies have difficulties connected with the withdrawal of products from the market, which is evidenced by the number of withdrawal products in relation to the total number of nonconformities. Using concrete activities to improve the effectiveness of the traceability system, such as, for example, the simulation of withdrawal, "forward" and "backward"traceability tests, the company demonstrates its maturity and social responsibility, because the company contributes to the reduction or to the prevention of risk of harmful influence on health and human lives.(original abstract)
Twórcy
  • Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu
Bibliografia
  • Główny Inspektorat Weterynarii, 2010, Listy zakładów,
  • http://www.wetgiw.gov.pl/index.php?action=art&a_id=3913 [dostęp 17.11.2010].
  • Górna J., 2009, Konkurencyjność przedsiębiorstw przemysłu mięsnego i mleczarskiego na terenie Wielkopolski w aspekcie spełnienia wymagań prawa żywnościowego Unii Europejskiej, [w:] Problemy rolnictwa światowego, Zeszyty Naukowe SGGW, tom 7 (XXII), Wydawnictwo SGGW, Warszawa.
  • Górna J., 2011, Wpływ wymagań prawnych i standardów zarządzania bezpieczeństwem żywności na zapewnienie nadzoru nad wyrobem niezgodnym, [w:] J. Łańcucki (red.), Rola znormalizowanych systemów zarządzania w zrównoważonym rozwoju, Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu, Poznań.
  • International Food Standard, 2012, Issue 6, HDE Trade Services, Berlin.
  • Jonge J., Trijp H., Goddard E., Frewer L., 2008, Consumer confidence in the safety of food in Canada and the Netherlands: The validation of a generic framework, Food Quality and Preference, vol. 19.
  • Morkbak M.R., Christensen T., Gyrd-Hansen D., 2010, Consumer preferences for safety characteristics in pork, British Food Journal, vol. 112, no. 7.
  • PN-EN ISO 22000:2006, Systemy zarządzania bezpieczeństwem żywności. Wymagania dla każdej organizacji należącej do łańcucha żywnościowego.
  • Rozporządzenie (WE) nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002 r. ustanawiające ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołujące Europejski Urząd ds. bezpieczeństwa żywności oraz ustanawiające procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności, Dz.U. UE L 31 z 01.02.2002.
  • Rozporządzenie (WE) nr 854/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. ustanawiające szczególne przepisy dotyczące organizacji urzędowych kontroli w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do spożycia przez ludzi, Dz. U. UE L 139 z 30.04.2004.
  • Shackell G.H., 2008, Traceability in the meat industry - the farm to plate continuum, Journal of Food Science and Technology, vol. 43.
  • Skilton P.F., Robinson J.L., 2009, Traceability and normal accident theory: How does supply network complexity influence the traceability of adverse events?, Journal of Supply Chain Management, vol. 45, no 3, s. 40-53.
  • The BRC Global Standard for Food Safety, 2011, Issue 6, British Retail Consortium, London.
  • Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia, Dz.U., nr 171, poz. 1225 z późn. zm.
  • Zapłata S., Kaźmierczak M., 2011, Ryzyko, ciągłość biznesu, odpowiedzialność społeczna. Nowoczesne koncepcje zarządzania, Wydawnictwo Wolters Kluwer Polska Sp. z o.o., Warszawa.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171361933

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.