PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2011 | 11(26) | z. 4 | 37--47
Tytuł artykułu

Stan i perspektywy rozwoju pszczelarstwa w Polsce ze szczególnym uwzględnieniem miodów regionalnych

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
The State and Perspective of the Development of Beekeeping in Poland with Particular Regard to Regionally Specific Honey
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Artykuł jest próbą przedstawienia podstawowych informacji na temat stanu i perspektyw rozwoju pszczelarstwa na obszarach wiejskich w Polsce, z uwzględnieniem specyfiki i problematyki miodów regionalnych. Ponadto omawia dotychczasowe korzyści, jak i potencjalne zagrożenia wynikające z początkowej fazy tworzenia się niszowego rynku tejże żywności w kraju. (abstrakt oryginalny)
EN
The article attempts to present the present situation and the basic information about the state and perspectives of the development of beekeeping in rural areas in Poland with regard to the regional honey varieties. It describes the past and future potential dangers resulting from the initial phase of creation of a niche alimentation market. (original abstract)
Słowa kluczowe
Rocznik
Tom
Numer
Strony
37--47
Opis fizyczny
Twórcy
  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Bibliografia
  • Analiza sektora pszczelarskiego w Polsce dla opracowania Krajowego Programu Wsparcia Pszczelarstwa w latach 2010-13. [2009]. Instytutu Sadownictwa i Kwiaciarstwa im. S. Pieniążka w Skierniewicach, Oddział Pszczelarstwa w Puławach.
  • Bee Mortality and Bee Surveillance in Europe. [2008]. European Food Safety Authority, The Efsa Journal nr 154, ss. 1-28.
  • Borowska A. [2010]: Uwarunkowania ekonomiczne i pozaekonomiczne produkcji żywności wysokiej jakości w Polsce. Wyd. SGGW, Warszawa.
  • Cichoń J., Wilde J. [1996]: Competitiveness of the Polish beekeeping industry in the European market. Pszczeln. Zeszyty Naukowe nr 40 (2), ss. 7-15.
  • Gałuszka H. [1998]: Miód pszczeli: powstanie - wartość odżywcza - zastosowanie. Wyd. Sądecki Bartnik, Nowy Sącz, ss. 8-26.
  • Gerula D., Węgrzynowicz P., Semkiw P. [2007]: Analiza sektora pszczelarskiego dla opracowania 3-letniego Programu Wsparcia Pszczelarstwa w Polsce w latach 2007-2013. Oddział Pszczelarstwa Instytutu Sadownictwa i Kwiaciarstwa w Puławach, Puławy.
  • Miód wrzosowy z Borów Dolnośląskich. [2008]. [Tryb dostępu:] http://pszczelipark.pl. [Data odczytu: wrzesień 2011].,
  • Mruk H. [1987]: Rynek miodu w Polsce. Monografie i Syntezy. Instytut Rynku Wewnętrznego i Usług, Warszawa.
  • Pszczelnictwo. [1998]. Prabucki J. (red.). Wydawnictwo Promocyjne "Albatros", Szczecin.
  • Rocznik Statystyczny Rolnictwa 2010. [2010]. GUS, Warszawa.
  • Semkiw P. [2007]: Pszczelarstwo w Unii Europejskiej. Pszczelarstwo nr 8, s. 10.
  • Semkiw P., Gerula D., Węgrzynowicz P. [2007]: Pszczelarstwo w Polsce (część I). Pszczelarstwo nr 9, s. 12.
  • Semkiw P., Ochał J. [2010]: Sektor pszczelarski w Polsce - dane aktualne (część I). Pszczelarstwo nr 5, ss. 12-13.
  • Wilde J. [1995]: Czy istnieją warunki pszczelarstwa zawodowego w Polsce? Pszczelarstwo 46(7), ss. 5-6
  • Wojtacki M. [1982]: Produkty pszczele i przetwory miodowe. PWRiL, Warszawa, ss. 91.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171362581

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.