PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2009 | 8(23) | 142--151
Tytuł artykułu

Uwarunkowania rozwoju agroekoturystyki w województwie małopolskim

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Determinants of Agriecotourism Development in Małopolska Voivodeship
Języki publikacji
PL
Abstrakty
W artykule zaprezentowano nową formę turystyki wiejskiej, tj. agroekoturystykę i determinanty jej rozwoju. Ten rodzaj usług turystycznych na wsi dotyczy organizacji pobytu dla wczasowiczów w gospodarstwach agroturystycznych. Jednak od typowej agroturystyki różni się tym, że rolnicy zajmują się produkcją ekologiczną. Żywność pochodząca z niej jest serwowana turystom wypoczywającym w obiektach agroekoturystycznych. W części teoretycznej artykułu ukazano istotę rolnictwa ekologicznego. Ukazano także liczbę producentów ekologicznych oraz przetwórni ekologicznych w kraju według województw. Następnie przedstawiono liczbę gospodarstw agroekoturystycznych w Polsce. Przedstawiono ponadto czynniki rozwoju agroekoturystyki w województwie małopolskim. W części empirycznej pracy ukazano natomiast wyniki badań przeprowadzonych w 20 gospodarstwach agroekoturystycznych w tym regionie. (abstrakt oryginalny)
EN
A new form of rural tourism, i.e. agriecotourism, and determinants of its development were presented. This kind of touristic services in rural areas includes organizing a stay for holiday-makersin agritourism farms. However, it differs from the typical agritourism because the host farmers practice the organic way of production. Tourists who stay in a agriecotouristic farm are served with food made from farm's products. In the theoretical part of the article the essence of organic agriculturewas shown. Numbers of organic producers and organic food processing plants in Poland were presented by provinces. Next, the number of agriecotouristic farms in Poland was presented. Moreover, factors of agriecotourism development in Małopolska voivodeship were presented. In empirical part of the work results of a research conducted in 20 agriecotouristic farms in this region were shown. (original abstract)
Rocznik
Tom
Strony
142--151
Opis fizyczny
Twórcy
  • Uniwersytet Rolniczy Kraków
Bibliografia
  • Ciepiela G.A., Jasińska A. [2008]: Rola i potrzeby współczesnego turysty w kreowaniu oferty gospodarstw ekoagroturystycznych. [W:] Innowacje w rozwoju turystyki. M. Jalinik (red.). Wydawnictwo Politechniki Białostockiej, Białystok, ss. 272.
  • Górny M. [1995]: Założenia proekologicznego rozwoju wsi i rolnictwa w Polsce. Wieś i Rolnictwo 5, ss. 43-47.
  • Klank L. [2001]: Możliwości i ograniczenia rozwoju rolnictwa ekologicznego w Polsce. [W:] Gospodarka, człowiek, środowisko na obszarach wiejskich. M. Kłodziński (red.). Instytut Wsi i Rolnictwa PAN,Warszawa, ss. 103.
  • Niedziółka A., Lis M. [2008]: Organic food as the factor of the development of agritourism in Poland. ScientificMessenger of Lviv National University of Veterinary Medicine and Biotechnologies named after S.Z.Gzhytskyj, t.10, nr 2 (37), ss. 260.
  • Siekierski J. [2000]: Rolnictwo i wieś polska wobec współczesnych wyzwań rozwojowych i integracyjnych.Wydawnictwo Małopolskiej Wyższej Szkoły Ekonomicznej, Tarnów, ss. 143.
  • Zaręba D. [2006]: Ekoturystyka. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa , ss. 52.
  • http://www.ijhar-s.gov.pl/download/090513_140542_83_producenci%20ekologiczni%20w%202008.pdf
  • http://www.eko.radom.com.pl/bga/index.php
  • http://www.cobico.pl/index.php?strona=biu0&str=1cer11
  • http://www.farmer.pl/biznes/ronictwo-ekologiczne/rolnictwo_ekologiczne_w_ue,aeab1ad75552bd5735b5.html
  • http://www.eceat.org
  • http://www.poland.eceat.org/oeceat.htm
  • http://www.intur.com.pl/bazy/kwatery/kw1.php?zestaw=agroturystyka
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171368163

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.