PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
19 (2015) | nr 2 (154) | 57--63
Tytuł artykułu

Analysis of electrical energy consumption in technological lines in Ciechanow Dairy Cooperative

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Analiza zużycia energii elektrycznej na liniach technologicznych w Ciechanowskiej Spółdzielni Mleczarskiej
Języki publikacji
EN
Abstrakty
EN
The paper deals with analysis of electrical energy consumption by technological lines of particular dairy products in Ciechanow Diary Cooperative in 2011. Ciechanow Dairy Cooperative is an average establishment on account of size. The establishment produces milk, sour cream, cheese and curd, butter, homogenised cheese and yoghurt. Based on data provided by the cooperative, actual indexes of electrical energy consumpton were calculated and compared with the values obtained in dairy cooperatives of the selected EU states. In 2011, the average value of the index of electrical energy consumption in Ciechanow Dairy Cooperative was 46.5 kWh·10 hl-1 of the processed milk. This value is considerably lower than the average one reported in dairy cooperatives in Poland. The highest amount of electrical energy consumed for milk and milk drinks production is in Sweden, the lowest in Poland and Denmark.(original abstract)
W pracy przedstawiono analizę zużycia energii elektrycznej przez linie technologiczne poszczególnych przetworów mlecznych w Ciechanowskiej Spółdzielni Mleczarskiej w 2011 roku. Ciechanowska Spółdzielnia Mleczarska pod względem produkcji jest zakładem średniej wielkości. W zakładzie produkuje się: mleko spożywcze, śmietanę, sery i twarogi, masło, serki homogenizowane oraz jogurty. Na podstawie danych udostępnionych przez zakład obliczono rzeczywiste wskaźniki zużycia energii elektrycznej i porównano z wartościami osiąganymi w zakładach mleczarskich wy-branych krajów Unii Europejskiej. W 2011 roku średnia wartość wskaźnika zużycia energii elektrycznej w Ciechanowskiej Spółdzielni Mleczarskiej wyniosła 46,5 kWh·10 hl-1 przetwarzanego mleka. Wartość ta jest znacznie niższa od przeciętnej notowanej w zakładach mleczarskich w Polsce. Na produkcję mleka i napojów mlecznych największe ilości energii elektrycznej zużywane są w Szwecji, a najmniejsze w Polsce i Danii.(abstrakt oryginalny)
Rocznik
Numer
Strony
57--63
Opis fizyczny
Twórcy
  • Siedlce University of Natural Sciences and Humanities
  • Siedlce University of Natural Sciences and Humanities
  • Siedlce University of Natural Sciences and Humanities
  • The Academy of Agrobusiness in Łomża
Bibliografia
  • BAT - Best Available Techniques (2005). Najlepsze dostępne techniki (BAT) wytyczne dla branży mleczarskiej. Praca wykonana przez WS ATKINS - POLSKA Sp. z o. o. na zamówienie Ministerstwa Środowiska. Obtained from: http://ippc.mos.gov.pl/preview/custom/BAT%20-%20mleko.pdf
  • Domagała, A. (1986). Bestimmungsmethode für Kennziffern zum spezifischen Brennstof- und Energie-Verbrauch bei der Trockentechnik- pflanzlicher Produkte. Ind. Obst- u.Gemüseverwert., 72(21), 72-79.
  • FAPA (1998). Ochrona Środowiska w przemyśle spożywczym (tom dotyczący przemysłu mleczarskiego). Publikacja ze środków Unii Europejskiej programu PHARE będących w dyspozycji Fundacji Pomocy dla Rolnictwa (FAPA) Projekt P9312/04-02.
  • Janus, P. (2004). Wstępne badania zużycia paliwa i energii w procesie suszenia korzeni selerów w przemysłowych suszarkach taśmowych. Gospodarka Paliwami i Energią, 5(599), 4-7.
  • Janus, P. (2005). Wskaźniki jednostkowego zużycia wody, pary wodnej i energii elektrycznej w wybranych procesach przetwórczych warzyw. Inżynieria Rolnicza, 11(71), 205.
  • Marks, N.; Gut, M. (2007). Nakłady energetyczne w procesie produkcji mleka spożywczego i przetworów mlecznych. Inżynieria Rolnicza, 6(94), 151-157.
  • Mierzejewska, S.; Diakun, J. (2011). Energia w procesie mycia rurociągów w systemie CIP. Inżynieria i Aparatura Chemiczna 50(1), 25.
  • Trojanowska, M. (2010). Analiza zapotrzebowania na moc i energię elektryczną w zakładzie mleczarskim. Journal of Research and Applications in Agricultural Engineering, 55(2), 116.
  • Wojdalski, J.; Domagała, A.; Kaleta, A.; Janus, P. (1998). Energia i jej użytkowanie w przemyśle rolno - spożywczym (praca pod redakcją naukowa J. Wojdalskiego). Warszawa. Wydawnictwo SGGW: ISBN 83-00-03156-1.
  • Wojdalski, J.; Dróżdż, B. (2006). Podstawy analizy energochłonności produkcji zakładów przemysłu rolno-spożywczego. MOTROL, 8A, 294-304.
  • Wojdalski, J.; Dróżdż, B. (2012). Efektywność energetyczna zakładów przemysłu spożywczego. Zarys problematyki i podstawowe definicje. Inżynieria Przetwórstwa Spożywczego, 3/4, 41.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171368989

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.