PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2012 | 14 | z. 2 | 131--134
Tytuł artykułu

Konsekwencje ekonomiczne regulacji rynku produktów zmodyfikowanych genetycznie

Warianty tytułu
The Economic Consequences of Market Regulations for Genetically Modified Products
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Przedstawiono zmiany w uprawie kukurydzy i pszenicy oraz kształtowanie się cen wybranych produktów na rynkach o różnych regulacjach odnośnie uprawy i obrotu odmian zmodyfikowanych genetycznie. W krajach liberalnych względem odmian GM obserwowany był systematyczny wzrost powierzchni uprawy kukurydzy kosztem ograniczania powierzchni uprawy pszenicy. W pozostałej grupie krajów tendencji tej nie stwierdzono. Na rynkach odmian GM ceny produktów rolnych są niższe. Ceny kukurydzy na rynkach liberalnych względem odmian GM są zbliżone, natomiast wyraźnie odbiegają od cen kukurydzy w krajach europejskich. Podział ten nie jest natomiast tak wyraźny w przypadku cen pszenicy. (abstrakt oryginalny)
EN
The article investigates changes of maize and wheat production area and prices on markets differentiated according to regulations of genetically modified products. In countries permitting GM crop planting, maize area grew and substituted the wheat production area. In countries growing non-GM crops, this tendency is not observed. Generally, plant product prices were lower on the GM-markets. Price differences between GM countries and non-GM countries were higher for maize than for wheat. (original abstract)
Rocznik
Tom
14
Numer
Strony
131--134
Opis fizyczny
Twórcy
  • Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin - Państwowy Instytut Badawczy, Radzików
  • Politechnika Koszalińska
Bibliografia
  • Beckamnn V., Soregaroli C., Wesseler J. 2006: Coexistence rules and regulations in the European Union. American Journal of Agricultural Economics, 88, 1193-1199.
  • Bredahl L. 2002: Determinants of consumer attitudes and purchase intentions with regard to genetically modified food. Results of a cross-national survey. Journal of Consumer Policy, 24, 23-61.
  • Dannenberg A. 2009: The dispersion and development od consumer preferences for genetically modified food - a meta-analysis. Ecological Economics, 68, 2182-2192.
  • James C. 2011. Global Status of Commercialized Biotech/GM Crops: 2011. ISAAA Brief , 43. ISAAA, Ithaca, New York.
  • Le Marre K.N., Witte C.L., Burkink T.J., Grunhagen M., Wells G.J. 2007: A second generation of genetically modified food: American versus French perspectives. Journal of Food Products Marketing, 13, 81-100.
  • Messean A., Angevin F., Gomez-Barbera M., Menrad K., Rodrgigeuz-Cerezo E. 2006: New case studies on the coexistence of GM and non-GM crops in European agriculture. European Commission, Joint Research Centre, 111.
  • Qaim M. 2009: The economics of genetically modified crops. Annual Review of Resource Economics, 1, 665-694.
  • Rembeza J. 2011: GMO a ceny na międzynarodowym rynku zbóż. Postępy Nauk Rolniczych, 3, 113-122.
  • Sandin P. 1999: Dimensions of the precautionary principle. Human and Ecological Risk Assesment, 5, 889-907.
  • Veyssiere L., Giannakas K. 2006: Strategic labeling and trade of GMOs. Journal of Agricultural&Food Industrial Organization, 4, 1, 1-38.
  • [www.stat.gov.pl].
  • [www.tge.or.jp].
  • [www.theice.com].
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171373397

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.