PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
16 (2009) | nr 4 (65) | 295--302
Tytuł artykułu

Suplementy magnezu i potrzeba ich stosowania w dietach dzieci zdrowych i z celiakią

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Magnesium Supplements and Need of Their Use in Diets of Healthy Children and Children With Coeliac Disease
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Na tle spożycie magnezu w zdrowej populacji dzieci i młodzieży w Polsce przedstawiono spożycie tego składnika przez dzieci chorych na celiakię. Na podstawie testu retencji wykazano pozytywny wpływ suplementacji magnezem w dawce 48 mg/dzień na stan odżywienia dzieci z niedoborami magnezu, pozostających na diecie bezglutenowej. (abstrakt oryginalny)
EN
On the background of the magnesium intake in health population of children and adolescents in Poland intake of this element in children with coeliac disease was presented. The benefit influence of supplementation with magnesium in dose of 46 mg/day on the nutritional status of children with magnesium deficiency consuming the gluten-free diet was demonstrated. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
295--302
Opis fizyczny
Twórcy
  • Instytut Żywności i Żywienia
  • Instytut Żywności i Żywienia
autor
  • Instytut "Pomnik - Centrum Zdrowia Dziecka " - Warszawa
Bibliografia
  • [1] Berkelhammer Ch., Bear R.A.: A clinical approach to common electrolyte problems: hypomagnesemia. Can. Med. Assoc.J. 1985, 132, 360-368.
  • [2] Dietary Reference Intakes for Calcium, Phosphorus, Magnesium, Vitamin D and Fluoride. Institute of Medicine (IOM) 1997.
  • [3] Durlach J.: Magnez w praktyce klinicznej. PZWL. Warszawa 1991.
  • [4] Itoh K., Kawasaki T., Nakamura M.: The effects of high oral magnesium supplementation on blood pressure, serum lipids, and related variables in apparently healthy Japanese subjects. Brit. J. Nutr. 1997, 78, 737-750.
  • [5] Jarosz M., Bułhak-Jachymczyk B. (red.): Normy żywienia człowieka. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2008.
  • [6] Kłosiewicz-Latoszek L.: Niedobór magnezu a choroby serca. Żyw. Człow. Metab. 1993, 4 (20), 374-380.
  • [7] Kunachowicz H. (red): Dieta bezglutenowa, co wybrać? Wartość odżywcza produktów i potraw. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2001.
  • [8] Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B., Iwanow K.: Tabele składu i wartości odżywczej żywności. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2005.
  • [9] Rozporządzenie (WE) Nr 1925/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 20 grudnia 2006 roku w sprawie dodawania do żywności witamin i składników mineralnych oraz niektórych innych substancji.
  • [10] Stolarczyk A., Kunachowicz H., Kowalik A., Socha J.: Ocena akceptacji diety bezglutenowej i preferencji produktów bezglutenowych u dzieci chorych na celiakię. Żyw. Człow. Metab. 1995, 1 (22), 43-51.
  • [11] Szczygłowa H., Szczepańska A., Ners A., Nowicka L.: Album porcji produktów i potraw. Warszawa 1991.
  • [12] Szponar L., Sekuła W., Rychlik E., Ołtarzewski M., Figurska K.: Badania indywidualnego spożycia żywności i stanu odżywienia w gospodarstwach domowych. Prace IŻŻ 101, Warszawa 2003.
  • [13] Walasek L., Kawecki K.: Wspomagający wpływ suplementacji magnezem na leczenie chorych z nadciśnieniem tętniczym. Materiały z sympozjum "Profilaktyka chorób cywilizacyjnych: Żywność - Żywienie - Lek". Wydawnictwo Kontekst, Poznań 1996.
  • [14] Ziemlański Ś. (red.) Normy żywienia człowieka. Fizjologiczne podstawy. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2001.
  • [15] Ziemlański Ś., Wartanowicz M., Potrzebnicka K. i wsp.: Effect of calcium and magnesium in diet on the experimental hypertension. Żyw. Człow. Metab. 1991, 3 (18), 269.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171380529

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.