PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
16 (2009) | nr 3 (64) | 5--18
Tytuł artykułu

Biotechnologiczne metody otrzymywania substancji zapachowych

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Biotechnological Methods for Producing Odoriferous Substances
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Rozwój przemysłu spożywczego, nowych źródeł i sposobów pozyskiwania surowca, a także wzrost świadomości społeczeństwa powoduje, że oczekiwania konsumentów wobec żywności ulegają ciągłym zmianom. W ostatnich latach obserwuje się rosnące zainteresowanie naturalnymi dodatkami do żywności, otrzymywanymi przy zastosowaniu metod biotechnologicznych. W poniższym artykule dokonano przeglądu substancji zapachowych produkowanych na drodze biotechnologicznej, przy udziale mikroorganizmów - drożdży, bakterii, grzybów bądź izolowanych z nich enzymów. (abstrakt oryginalny)
EN
The development of food industry, new sources of and methods for winning raw materials, as well as the raising awareness among the population cause the consumer expectations of food to continuously change. It has been reported that, in recent years, consumers have become more and more interested in natural food additives produced using biotechnological methods. The present paper contains a review of odoriferous substances, which are biotechnologically produced with the application of such micro-organisms as: yeast, bacteria, fungi or enzymes isolated from them. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
5--18
Opis fizyczny
Twórcy
  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Bibliografia
  • [1] Akacha N., Boubaker O., Gargouri M.: Production of hexenol in a two-enzyme system: kinetic study and modeling. Biotechnology Letters, 2005, 27, 1875-1878.
  • [2] Akoh C.C, Yee L.B.: Lipase-catalyzed transesterification of primary terpene alcohols with vinyl esters in organic media. J. Molecular Catalysis B: Enzymatic, 1998, 4, 149-153.
  • [3] Alvarez-Macarie E., Baratii J.: Short chain flavour ester synthesis by a new esterase from Bacillus licheniformis. J. Molecular Catalysis B: Enzymatic, 2000, 10, 377-383.
  • [4] Bardi L., Crivelli C., Marzona M.: Esterase activity and release of ethyl esters of medium-chain fatty acids by Saccharomyces cerevisiae during anaerobic growth. Can. J. Microbiol./Rev. can. Microbiol., 1998, 44 (12), 1171-1176.
  • [5] Bicas J., Barros F., Wagner R., Godoy H., Pastore G.: Optimization of R-(+)-α-terpineol production by the biotransformation of R-(+)-limonene. J. Ind. Microbiol. Biotechnol., 2008, 35, 1061-1070.
  • [6] Cadwallader K., Braddock R., Parish M., Higgins D.: Bioconversion of (+)-limonene by Pseudomonas gladioli. J. Food Sci., 1989, 54, 1241-1245.
  • [7] Carvalho C., Fonseca M.: Biotransformation of terpenes. Biotechnol. Advances, 2006, 24, 134-142.
  • [8] Chiang W. D., Chang S. W., Shieh C. J.: Studies on the optimized lipase-catalyzed biosynthesis of cis-3-heksen-1-yl acetate in n-heksane. Process Biochemistry, 2003, 38, 1193-1199.
  • [9] Garcia E., Aguedo M., Gomes N., Choquet A., Belo I., Teixeira J., Belin J., Wache Y.: Production of 3-hydroxy-γ-decalactone, the precursor of two decenolides with flavouring properties, by the yeast Yarrowia lipolytica. J. Molecular Catalysis B: Enzymatic, 2009, 57, 22-26.
  • [10] Guvenc A., Kapucu N., Mehmetoglu U.: The production of isoamyl acetate using immobilized lipases in a solvent-free system. Process Biochemistry, 2002, 38, 379-386.
  • [11] King R.D., Cheetham P.S.J.: Food Biotechnology - 2. Elservier Applied Science. London 1988.
  • [12] Kraidman G., Mukherjee B., Hill J.: Conversion of D-limonene into an optically active isomer of α-terpineol by a Cladosporium species. Bacteriol. Proc., 1969, 69-63.
  • [13] Krings U., Berger R.G.: Biotechnological production of flavours and fragrances. Appl. Microbiol. Biotechnol, 1998, 49, 1-8.
  • [14] Kurniadi T., Rhlid R.B., Fay L.B., Juillerat M.A., Berger R.G.: Chemoenzymatic synthesis of aroma active 5,6-dihydro- and tetrahydropirazines from aliphatic acyloins produced by baker`s yeast. J. Agric. Food Chem., 2003, 51(10), 3103-3107.
  • [15] Larios A., Garcia H.S., Oliart R.M., Valerio-Alfaro G.: Synthesis of flavor and fragrance esters using Candida antarctica lipase. Appl. Microbiol. Biotechnol., 2004, 65, 373-376.
  • [16] Liu S. Q., Holland R., Crow V. L.: Esters and their biosynthesis in fermented dairy products: a review. Int. Dairy J., 2004, 14, 923-945.
  • [17] Lomascolo A., Stentelaire Ch., Asther M., Lesage-Meessen L.: Basidiomycetes as new biotechnological tools to generate natural aromatic flavours for the food industry. Tibtech, 1999, 17, 282-289.
  • [18] Majumder A.B., Singh B., Dutta D., Sadhukhan S., Gupta M.N.: Lipase catalyzed synthesis of benzyl acetate in solvent-free medium using vinyl acetate as acyl donor. Bioorg. Med. Chem. Letters, 2006, 16, 4041-4044.
  • [19] Rojas V., Gil J.V., Pinaga F., Manzanares P.: Studies on acetate ester production by non-Saccharomyces wine yeasts. Int. J. Food Microb., 2001, 70, 283-289.
  • [20] Romero M.D., Calvo L., Alba C., Daneshfar A., Ghaziaskar H.S.: Enzymatic synthesis of isoamyl acetate with immobilized Candida antarctica lipase in n-hexane. Enzyme Microb. Technol., 2005, 37, 42-48.
  • [21] Rozzell J. D.: Commercial scale biocatalysis: myths and realities. Bioorg. Med. Chem., 1999, 7, 2253-2261.
  • [22] Salah R B., Ghamghui H., Miled N., Mejdoub H., Gargouri Y.: Production of butyl acetate ester by lipase from novel strain of Rhizopus oryzae. J. Biosci. and Bioeng., 2007, 103 (4), 368-372.
  • [23] Schrader J., Etschmann M.M.W., Sell D., Hilmer J.M., Rabenhorst J.: Applied biocatalysis for the synthesis of natural flavour compounds-current industrial processes and future prospects. Biotechnol. Letters, 2004, 26, 463-472.
  • [24] Serra S., Fuganti C., Brenna E.: Biocatalytic preparation of natural flavours and fragrances. Trends in Biotechnology, 2005, 23 (4), 193-198.
  • [25] Talon R., Montel M. C., Berdague J. L.: Production of flavor esters by lipases of Staphylococcus warneri and Staphylococcus xylosus. Enzyme Microb. Technol., 1996, 19, 620-622.
  • [26] Tan Q., Day D., Cadwallader K.: Bioconversion of R-(+)-limonene by P. digitatum (NRRL 1202). Process Biochem., 1998, 33, 29-37.
  • [27] The Council of the European Communities. Council Directive 88/388/EEC of 22 June 1988.
  • [28] Wache Y., Aguedo M., Nicaud J. M., Belin J. M.: Catabolism of hydroxyacids and biotechnological production of lactones by Yarrowia lipolytica. Appl. Microbiol. Biotechnol. 2003, 61, 393-404.
  • [29] Verstrepen K.: Flavor-active esters: adding fruitiness to beer. J. Biosci. Bioeng., 2003, 96 (2), 110-118.
  • [30] Xu P., Hua D., Ma C.: Microbial transformation of propenlbenzenes for natural flavour production. Trends in Biotechnology, 2007, 25 (12), 571-576.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171381101

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.