PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2015 | nr 73 Ryzyko, zarządzanie, wartość | 921--932
Tytuł artykułu

Ubezpieczenie kosztów wycofania niebezpiecznych produktów żywnościowych

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Insurance Costs Withdrawal of Dangerous Food Products
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Cel - Celem artykułu jest ocena ryzyka towarzyszącego wycofaniu niebezpiecznych produktów żywnościowych. Metodologia badania - W artykule zastosowano metodę opisową. Treść artykułu oparto na bazie dostępnych danych statystycznych i literatury przedmiotu. Problematykę ubezpieczenia naświetlono od strony praktyki ubezpieczeniowej. Wynik - Wynikiem końcowym artykułu jest przedstawienie podstawowych informacji dla zakładów ubezpieczeń w zakresie konstrukcji ogólnych warunków omawianego ubezpieczenia. (abstrakt oryginalny)
EN
Used more and more advanced production systems of many articles of daily consumption do not guarantee food safety. This has exacerbated the uncontrolled growth of assortments, the influx of food from other countries, as well as the implementation of innovative methods of food production. The aim of this article is to assess the risk associated with the withdrawal of dangerous food products. In this article we present the scale of the phenomenon, as well as any costs of withdrawal, we point to the need for insurance withdrawal costs of food products. We also pay attention to the rise of many damage sustained by persons, have consumed dangerous food product. (original abstract)
Twórcy
  • Uniwersytet Łódzki
Bibliografia
  • Balkoniec K. (2006), System zapewnienia bezpieczeństwa żywności - HACCP w praktyce Cz. 1, "Gospodarka mięsna" nr 6, s. 8-9.
  • Bezpieczeństwo żywności pochodzenia zwierzęcego (2005), "Przemysł spożywczy" nr 9, s. 30.
  • Bierć A., Odpowiedzialność za wadliwy produkt w prawie UE, "Prawo Europejskie w praktyce" nr 2 (116), s. 24.
  • Bogucki P., Gołąb M. (2012), Wycofanie produktu, "Miesięcznik Ubezpieczeniowy" nr 7-8, s. 44.
  • Frąckowiak P. (2014), Wdrożenie innowacyjnych kodów GS1 DataBar w sieci Biedronka jako przykład dbałości o bezpieczeństwo produktów i klientów, "Logistyka" nr 1, s. 70.
  • GMO i co dalej. Branża paszowa apeluje do Ministra, "AgroTrendy" nr 11, s. 28.
  • Gołąb M. (2006), Ubezpieczyć wycofanie, "Miesięcznik Ubezpieczeniowy" nr 1, s. 11.
  • Ilkiewicz A. (2008), Jak uprzedzić katastrofę, "Miesięcznik Ubezpieczeniowy" nr 12, s. 33.
  • Jagielska M. (2009), Odpowiedzialność za produkt, Oficyna Wolters Kluwer business, Warszawa.
  • Jaworski M. (2001), Pozostawieni bez ochrony, "Gazeta ubezpieczeniowa" nr 16 (107), 18 kwietnia.
  • Jaworski M. (2006), Koszty wycofania można pokryć z polisy, "Gazeta prawna", 5 sierpnia.
  • Kontrola jakości produktów zbożowych (2002), "Przemysł spożywczy" nr 3, s. 42.
  • Koszowski M. (2013), Odpowiedzialność sprzedawcy za nieprawidłowości w zamontowaniu i uruchomieniu towaru konsumpcyjnego, "Przegląd legislacyjny" nr 1, s. 55-65.
  • Krzysztyniak K.L. (2010), Przemysłowa produkcja roślin GM - fakty dokonane, "Przemysł spożywczy" nr 2, s. 23.
  • Magdziak R. (2012), Cynowe wąsy zablokowały pedały gazu w toyotach, "Elektronik" nr 2, s. 4.
  • Makała P. (2013), Potwierdzenie autentyczności i zafałszowania na przykładzie mięsa i przetworów mięsnych, "Gospodarka mięsna" nr 12, s. 26-30.
  • Mirosz P. (2008), Ozimek Irena, System wczesnego ostrzegania RASFF, "Przemysł spożywczy" nr 3, s. 45-48.
  • Molęda M. (2013), Szkoda w łańcuchu dostaw, "Miesięcznik Ubezpieczeniowy" nr 4.
  • Molęda M., Bogucki P. (2011), Product recall, "Miesięcznik Ubezpieczeniowy" nr 2, s. 35-37.
  • Niepokulczycki J. (1995), Monitorowanie wypadków konsumenckich, "Alert - Ochrona Pracy" nr 6, s. 4-6.
  • Ortyński K. (2010), Ubezpieczenie wycofania produktu w działalności zakładów produkcyjnych, w: Ubezpieczenia w zarządzaniu ryzykiem przedsiębiorstwa, t. 2, Zastosowania, red. L. Gąsiorkiewicz, J. Monkiewicz, Wydawnictwo Poltext, Warszawa, s. 16.
  • Przykłady złej żywności. Bezpieczeństwo żywności to nadal trudne wyzwanie. Omówienie referatu pt. Bezpieczeństwo żywności wygłoszonego w Instytucie Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej (2008), "Agro trendy" nr 13, s. 28.
  • Rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 12 lutego 2008 r. w sprawie działań podejmowanych w związku z zatrzymaniem wyrobów, co do których istnieją uzasadnione okoliczności wskazujące, że nie spełniają one zasadniczych lub innych wymogów (DzU nr 38/2008 poz. 215 w.z p.z.).
  • Sojka M. (2009), Nie opłaca się fałszować? Z prof. Stanisławem Kowalczykiem, Głównym Inspektorem Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, rozmawia..., "AgroTrendy" nr 18, s. 20.
  • Szymański K. (2013), Produkt recall, "Miesięcznik Ubezpieczeniowy" nr 11, s. 39.
  • Śliwczyński B. (2008), Gwarancja bezpieczeństwa w łańcuchu dostaw żywności, "Przemysł spożywczy" nr 7, s. 2-8.
  • Turlejska H. (2010), Zarządzanie bezpieczeństwem żywności - wymagania normy ISO 22000/ 2006, "Żywienie człowieka i metabolizm" nr 2, s. 144.
  • Ustawa o bezpieczeństwie żywności i żywienia z dnia 25 sierpnia 2006 r. (DzU nr 136/2006 poz. 914).
  • Wycofanie produktów z rynku (2003), "Gazeta ubezpieczeniowa", 9 grudnia, s. 26.
  • Zientek-Varga J. (2006), Środki ochrony roślin: fałszowane na potęgę, "AgroTrendy" nr 26, s. 31.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171386933

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.