Czasopismo
Tytuł artykułu
Warianty tytułu
The effect of chosen wrapping materials on the quality and shelf-live of "MR" margarine
Języki publikacji
Abstrakty
Badano wpływ następujących tworzyw opakowaniowych na jakość i trwałość Masła Roślinnego: polichlorku winylu, polistyrenu i tektury powleczonej polietylenem. Zakres zmian hydrolitycznych, oksydacyjnych, refrakcji, w składzie kwasów tłuszczowych oraz badanie organoleptyczne wykazały dobrą przydatność polistyrenu jako materiału opakowaniowego dla Masła Roślinnego. (abstrakt oryginalny)
The effect was studied of the following wrapping materials on the quality and shelf-life of the margarine "MR": polivinyl chloride, polystyrene and polyethylene coated cardboard. The extent of hydrolysis, oxidation, changes in refraction, in fatty acids and in organoleptic features proved polystyrene to be a good wrapping material for the margarine "MR". (original abstract)
Rocznik
Strony
13--18
Opis fizyczny
Twórcy
Bibliografia
- J. Piekarz, J. Słowikowska, K. Wojnarowicz: Przem. Spoż., nr 1, 15 (1975);
- Mitteilungen der Versuchsstation fur das Garrungsgewerbe in Wien, nr 1, 18, (1976) za: Przem. Spoż., nr 4, 152 (1976);
- G. Rymarz, K. Biernacki, J. Józefowski: Opakowania nr 3, 26 (1973);
- PN-60/A-86921;
- Praca zbiorowa: "Metody badania żywności według norm", WPLiS, Warszawa 1967;
- J. Budsławski: "Badanie mleka", PWRiL, Warszawa 1973;
- B. Leszkiewicz: "Zmiany w oleju rzepakowym w różnych warunkach obróbki termicznej" Praca doktorska, AE Poznań (1978);
- M. Kasperek, B. Leszkiewicz: Zeszyty Naukowe AE w Poznaniu, Seria I, nr 62, 25, (1975);
- PN-70/8050-02;
- J. Oil a. Color Chem. Assoc., 60, 53 (1977), za: Z. Ilczuk Przem. Spoż., nr 1, 36 (1978);
- M. Kasperek, J. Podsiadłowska, B. Leszkiewicz: Zeszyty Naukowe AE w Poznaniu, Seria I, nr 80, 36 (1978).
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171390745