PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1981 | nr 88 Prace z zakresu towaroznawstwa i chemii | 26--29
Tytuł artykułu

Badania składników reszty cukrowej saponiny steroidowej wyizolowanej z Allium porrum L. Część III

Warianty tytułu
Investigation of the composition of the sugar moiety of the steroid saponine isolated from Allium porrum L. Part III
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Za pomocą chromatografii bibułowej, chromatografii gazowej oraz analizy elementarnej zidentyfikowano składniki reszty cukrowej saponiny steroidowej wyizolowanej z Allium porrum L. Reszta cukrowa saponiny steroidowej zawiera 1 cząsteczkę ksylozy, 2 cząsteczki glukozy i 2 cząsteczki galaktozy. (abstrakt oryginalny)
EN
Paper chromatography, gas chromatography and elementary analysis were used to identify the composition of the sugar moiety of the steroid saponine isolated from Allium porrum L. The sugar moiety of the steroid saponine was found to be composed of one molecule of xylose, of two molecules of glucose and of two molecules of galactose. (original abstract)
Twórcy
Bibliografia
  • A. Smoczkiewiczowa, H. Wielądek: Zeszyty Naukowe AE w Poznaniu, Seria I, nr 73, 44 (1978);
  • A. Smoczkiewiczowa, H. Wielądek: Zeszyty Naukowe AE w Poznaniu, Seria I, nr 80, 72 (1978);
  • T. Kawasaki, I. Nishioka: Tetrahedron, 21, 299 (1965);
  • J. Guern: C.R. Acad. Sci. Paris, 258, 5042 (1965);
  • J.A. Gaul: Pesticide Manual, 7, 16 (1965);
  • R. Staszewski: Tłuszcze Jadalne, 13, 56 (1969);
  • A. Jakubowski: Tłuszcze Jadalne, nr 12, 158 (1968).
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171390753

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.