Warianty tytułu
Determinants of the Level of Expenditure on Tourism and Recreation, and Catering and Hospitality in Rural Households
Języki publikacji
Abstrakty
Celem opracowania jest przedstawienie różnic w wydatkach na dobra i usługi rekreacyjno-kulturowe oraz gastronomiczno-hotelarskie w różnych typach wiejskich gospodarstw domowych. Celem jest też wskazanie na hierarchię czynników determinujących wydatki na dobra i usługi związane z zagospodarowywaniem wolnego czasu na wsi. (abstrakt oryginalny)
The aim of the study is to show the differences in spending on goods and services in the field of recreation, culture, gastronomy and hospitality in different types of rural households. The aim is also to point out the hierarchy of factors determining the appropriate expenditure in rural areas. (original abstract)
Twórcy
autor
- Politechnika Warszawska
autor
- Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Bibliografia
- Alegre, J., Pou, L. (2004). Micro-economic determinants of the probability of tourism consumption. Tourism Economics, 10 (2), 125-144.
- Bernini, C., & Cracolici, M.F. (2015). Demographic change, tourism expenditure and life cycle behaviour. Tourism Management, 47, 191-205.
- Czapiński, J., Panek, T. (2013). Diagnoza społeczna 2013. Warunki i jakość życia Polaków. Warszawa.
- Dąbrowska, A., Gutkowska, K., Janoś-Kresło, M., Ozimek, I. (2010). Serwicyzacja konsumpcji w polskich gospodarstwach domowych. Uwarunkowania i tendencje. Warszawa: Difin.
- Eugenio-Martin, J.L., Campos-Soria, J.A. (2011). Income and the substitution pattern between domestic and international tourism demand. Applied Economics, 43 (20), 2519-2531.
- GUS (2011). Metodologia badania budżetów gospodarstw domowych. Warszawa: GUS, Departament Warunków Życia.
- Gutkowska, K., & Murawska, A. (2011). Zagospodarowanie czasu wolnego w miejskich i wiejskich gospodarstwach domowych. Polityka Społeczna, 38(8 (449)), 22-29.
- Mergoupis, T., Steuer, M. (2003). Holiday taking and income. Applied Economics, 35, 269-284.
- McGehee, N.G., Loker-Murphy, L., Uysal, M. (1996). The Australian international pleasure travel market: motivation from a gendered perspective. Journal of Tourism Studies, 7 (1), 45-57.
- Nicolau, J.L., Más, F. (2005). Stochastic modeling: a three-stage tourist choice process. Annals of Tourism Research, 32 (1), 49-69.
- Piekut, M., (2013). Wydatki na zagospodarowywanie czasu wolnego w gospodarstwach domowych. Ekonomia i Zarządzanie, 3(5), 64-81.
- Siwuel, K., Lee, J. (2012). A Study on the Social Participation Consumption Expenditures among Older Singleperson Households. Journal of Consumer Studies, Vol. 23 (4), 309-336.
- Stanisławska, J. (2012). Kształtowanie się wydatków na restauracje i hotele w gospodarstwach domowych w Polsce. Zeszyty Naukowe UEP, nr 336 - Nowe trendy w dystrybucji produktów żywnościowych. Gastronomia i zachowania nabywców.
- Stanisz, A. (2007). Przystępny kurs statystyki z zastosowaniem STATISTICA PL na przykładach z medycyny. Tom 3. Analizy wielowymiarowe. Kraków: StatSoft Polska.
- Szafrańska, E., & Napierała, T. (2007). Kina i teatry jako element oferty kulturalnej a zagospodarowanie czasu wolnego. Turyzm, 17, 1-2.
- Wątroba, J. (2004). Analiza wariancji. Materiały kursowe. Kraków: Statsoft.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171392427