PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2015 | 17 | z. 2 | 75--80
Tytuł artykułu

Ocena efektywności ekonomicznej polskich przedsiębiorstw rolno-spożywczych z wykorzystaniem analizy Du Ponta

Warianty tytułu
Evaluation of Economic Efficiency of Polish Agri-Food Companies with Using of Du Pont Analysis
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Przedstawiono wyniki analizy efektywności ekonomicznej polskich przedsiębiorstw rolno-spożywczych przeprowadzonej zgodnie z modelem Du Ponta. W badaniach uwzględniono podział przedsiębiorstw na branże i grupy wielkości zatrudnienia. Uzyskane wyniki wskazują na wyższą rentowność małych przedsiębiorstw, jak również na przewagę w finansowaniu ich działalności kapitału własnego. Stwierdzono również bardzo wysokie zróżnicowanie badanych przedsiębiorstw pod względem wszystkich pięciu wykorzystanych wskaźników finansowych. (abstrakt oryginalny)
EN
The results of the analysis of the economic efficiency of Polish agri-food enterprises carried out in accordance with the model Du Pont were presented in the paper. The studies included distribution companies in the industries and employment size groups. The results indicate the higher profitability of small enterprises as well as the advantage in financing their business equity. It was also very high diversity of surveyed enterprises. (original abstract)
Rocznik
Tom
17
Numer
Strony
75--80
Opis fizyczny
Twórcy
  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Bibliografia
  • Gołębiowski G., Tłaczała A. 2009: Analiza finansowa w teorii i w praktyce, Wydawnictwo Difin, Gliwice.
  • Grzelak M. 2011: Innowacyjność przemysłu spożywczego w Polsce, Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego, Łódź.
  • Jałowiecki P., Jałowiecka E., Olejniczak M. 2014: Ocena złożoności struktury logistyki w polskich przedsiębiorstwach przetwórstwa rolno-spożywczego, Rocz. Nauk. SERiA, t. XVI, z. 5, 67-72.
  • Jerzemowska E. 2006: Analiza ekonomiczna w przedsiębiorstwie, Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne, Warszawa.
  • Kowalski A. 2009: Polish Food Sector 5 Years After the Accession, Zag. Ekon. Rol., 3, 3-14.
  • Kruk W. 1998: Rachunek ekonomiczny w zarządzaniu przedsiębiorstwem, Wydawnictwo Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej, Lublin.
  • Mangina E., Vlachos I. 2005: The changing role of information technology in food and beverage logistics management: beverage network optimization using intelligent agent technology, J. Food Engin., 70, 403-420.
  • Sierpińska M., Jachna T. 2004: Ocena przedsiębiorstwa według rozwiązań światowych, PWN, Warszawa.
  • Szczepaniak I. 2010: Ekonomiczna ocena innowacyjności przedsiębiorstw przemysłu spożywczego, Przemysł Spożywczy, 64, 4-8.
  • Urban R. 2007: Developmental tendencies of Polish food industry, Przemysł Spożywczy, t. 61, nr 8, 15-18.
  • Vijnands J., Meulen B., Poppe K. 2007: Competitiveness of the European Food Industry: an Economic and Legal Assessment, Office for Official Publications for teh European Communities, Luxembourg.
  • Wicki L., Jałowiecki P. 2010: Zróżnicowanie poziomu organizacji logistyki w wybranych branżach agrobiznesu, Logistyka, 3, 1-21.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171394007

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.