PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2015 | nr 2 | 24--37
Tytuł artykułu

Kilka uwag na temat wyceny ferm drobiu. Część 3 : podejście dochodowe w wycenie ferm drobiu

Autorzy
Warianty tytułu
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Opracowanie jest kontynuacją tematu podjętego w biuletynie PTRM z czerwca 2013 roku oraz w Biuletynie Nieruchomości z maja 2015 roku. W artykule wskazano, na jakich aspektach wyceny należy się skupić wyceniając fermy drobiu w podejściu dochodowym. Przedstawiono sposób określenia wielkości i wartość produkcji fermy drobiu hodującej brojlera, scharakteryzowano podstawowe składniki kosztów produkcji, a także sposób pozyskania danych o ich wielkości. Na zakończenie autor przedstawia dostępne dane o dochodowości produkcji żywca drobiowego. (fragment tekstu)
Rocznik
Numer
Strony
24--37
Opis fizyczny
Twórcy
Bibliografia
  • 1. A. Mazanowski, Nowoczesna produkcja kurcząt brojlerów, Wydanie I, Pro Agricola sp. z o.o. 2011
  • 2. Choroby drobiu oraz ptaków ozdobnych - Specjalistyczne studium podyplomowe dla lekarzy weterynarii. Materiały szkoleniowe, Wydawnictwo Uniwersytetu przyrodniczego we Wrocławiu, Wrocław 2008
  • 3. E. Gronowicz, Postęp w produkcji m ięsa kurcząt brojlerów, Wiadomości Drobiarskie nr 5/6 2015, str. 12 -16
  • 4. J. Wojciechowski, Efektywność chowu brojlerów, http://wvvw.kpodr.pl/index.php/przedsibiorczo/45-inne/439-efektywno-chowu-brojlerow [dostęp 2015-10-08]
  • 5. Obwieszczenie Ministra Środowiska z dnia 11 sierpnia 2014r. w sprawie wysokości stawek opłat za korzystanie ze środowiska na rok 2015 (Dz. U. z 18 września 2014r. poz. 790)
  • 6. Praca Zbiorowa, Sytuacja dochodowa i opłacalność produkcji w rolnictwie polskim w 2014 roku na tle lat poprzednich, Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, Państwowy Instytut Badawczy, Warszawa 2014
  • 7. Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z 15 lutego 2010 roku w sprawie wymagań i sposobu postępowania przy utrzymywaniu gatunków zwierząt gospodarskich, dla których normy ochrony zostały określone w przepisach Unii Europejskiej (Dz. U. 2010 nr 56 poz. 344.)
  • 8. Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z 28 czerwca 2010 roku w sprawie minimalnych warunków utrzymania gatunków zwierząt gospodarskich innych niż te, dla których normy ochrony zostały określone w przepisach Unii Europejskiej (Dz. U. 2010 nr 116 poz. 778.)
  • 9. Rozporządzenie Ministra Środowiska z 27 lutego 2014r. w sprawie wykazów zawierających informacje i dane o zakresie korzystania ze środowiska oraz o wysokości należnych opłat (Dz. U. z dnia 5 marca 2014r. poz. 274)
  • 10. Rozporządzenie Rady Ministrów z 9 listopada 2010 roku w sprawie przedsięwzięć mogących znacząco oddziaływać na środowisko (Dz. U.2010nr213 poz. 1397.)
  • 11. Rozporządzenie Rady Ministrów z 25 czerwca 2013 roku zmieniające rozporządzenie w sprawie przedsięwzięć mogących znacząco oddziaływać na środowisko (Dz. U. 2013 poz. 817.)
  • 12. S. Smulikowska (red.), A. Rutkowski, Zalecenia żywieniowe i wartość pokarmowa pasz - Normy żywienia drobiu, Instytut Fizjologii i Żywienia Zwierząt im. Jana Kielanowskiego PAN - 2005
  • 13. S. Wężyk, Ekonomiczne uwarunkowania produkcji kurcząt mięsnych, 2009, http://www.wrp.pl/ekonomiczne-uwarunkowania-produkcji-kurcz t-mi snych [dostęp 2015-10-08]
  • 14. T. Dębski, Kilka uwag na temat wyceny ferm drobiu cz. I, Biuletyn PTRM nr 2 - czerwiec 2013, str. 26 - 33
  • 15. T. Dębski, Kilka uwag na temat wyceny ferm drobiu cz. II, Biuletyn Nieruchomości Nr 1/2015, maj 2015, str. 37-43
  • 16. Ustawa z 27 kwietnia 2001 roku - Prawo ochrony środowiska (Dz. U. z 2013r. poz. 1232, z późn. zm.)
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171396201

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.