Czasopismo
Tytuł artykułu
Autorzy
Warianty tytułu
Global Waste of Resources - a Challenge for Sustainable Marketing
Języki publikacji
Abstrakty
W artykule analizowane są przyczyny i przejawy globalnego marnotrawstwa zasobów z wykorzystaniem japońskiej teorii mudy. Teoria ta, po odpowiedniej adaptacji, pozwala na wskazanie instrumentów i działań zrównoważonego marketingu sprzyjających idei zrównoważonego rozwoju. Wyzwaniem dla tak rozumianego marketingu jest osiąganie nie tylko celów ekonomicznych, ale również celów ekologicznych i społecznych. Oznacza to konieczność minimalizacji wszelkich przejawów marnotrawstwa (po stronie zarówno podażowej, jak i popytowej rynków) oraz codzienne, zdyscyplinowane działanie z poszanowaniem środowiska naturalnego i społecznego. W artykule przedstawiono przykłady dobrych praktyk zrównoważonego marketingu realizowanych przez laureatów międzynarodowego konkursu Fortune Best Global Green Brands.(abstrakt oryginalny)
Conventional marketing contributes to a large extent to the creation of ecological and social problems of the modern world. It is seen as co-responsible for wasting resources, or for implementing actions and processes as a result of which no values significant for customers are produced or increased, while resources are expended in order to create them. The present article analyses the causes and cases of global waste of resources basing on the Japanese theory of muda. This theory, after appropriate adaptation, allows researchers to indicate instruments and actions of sustainable marketing which favour the idea of sustainable development. Sustainable development faces the challenge of achieving not only economic goals, but also ecological and social ones. This implies the need to minimize all instances of wastage (both on the demand and supply side of markets), as well as everyday disciplined activity which protects natural and social environment. The article presents examples of good practices of sustainable marketing, implemented by the winners of the international Best Global Green Brands contest.(original abstract)
Rocznik
Strony
358--366
Opis fizyczny
Twórcy
autor
- Politechnika Lubelska
Bibliografia
- Borys T. (red.), 2005, Wskaźniki zrównoważonego rozwoju, Wydawnictwo Ekonomia i Środowisko, Warszawa-Białystok.
- Bruska A., 2014, Marnotrawstwo zasobów lokalnych na obszarach wiejskich w kontekście zrównoważonego rozwoju - próba identyfikacji problemu, J. Agribus. Rural Dev. 2(32), s. 27-33.
- Dobrzańska B., Dobrzański G., Kiełczewski D., 2010, Ochrona środowiska przyrodniczego, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa.
- Dumaine B., 2014, Is Apple "Greiner" than Starbucks?, http://fortune.com/2014/06/24/50-best-global-green-brands-2014/ (20.03.2015).
- FAO, 2013, Raport o światowym marnotrawstwie żywności, http://wyborcza.biz/biznes/1,100896,14588067,FAO__co_roku_marnotrawi_sie_zywnosc_warta_ 750_mld.html
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171398437