Czasopismo
Tytuł artykułu
Autorzy
Warianty tytułu
Granulation and Quality of Graham Flour
Języki publikacji
Abstrakty
W opracowaniu przeprowadzono analizę jakości mąki GRAHAM wytwarzanej przez siedmiu producentów, według kryteriów wynikających z tradycji piekarskiej, metodyki badań wybranych charakterystyk granulacji i jakości produktu rozdrabniania opartych o normy PN-EN. Analiza pozwoliła na ocenę i wybór mąk spełniających wymagania granulometryczne i funkcjonalne. Charakterystyki granulacji i jakości mąk z poszczególnych młynów, ujawniają dużą zmienność postaci geometrycznej, rozrzut wymiarów i wybranych parametrów funkcjonalnych. (abstrakt oryginalny)
The study analyzed the quality of GRAHAM flour, produced by seven producers. The criteria are according to deriving from the tradition of bakery and PN-EN standards. The analysis allowed for the evaluation and selection of tor-ment conforming to the granulation and functional requirements. (original abstract)
Twórcy
autor
- Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy
autor
- Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy
Bibliografia
- Banecki, H., Sadkiewicz, K., Zaborowski, S. (1997). Oznaczanie właściwości fermentacyjnych mąki i drożdży za pomocą fermentografu BZS. Przegląd Piekarski i Cukierniczy, 9, 164 - 169.
- Broszura ZBPP Sp. z o.o., Sadkiewicz Instruments PN-A- 74022:2003.
- Cichoń, Z., Ptak M. (2005). Analiza jakości wybranych rodzajów mąki pszennej. Zeszyty Naukowe Akademii Ekonomicznej w Krakowie, 68, 89 - 102.
- Jurga, R. (2003). Technika i technologia produkcji mąki pszennej. Wydawnictwo Sigma NOT, Warszawa.
- Obuchowski, W., Gutsche, Makowska, M. A. (2013). Czynniki kształtujące cechy jakościowe mąki przeznaczonej do produkcji wafli. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 4 (89), 170 - 183.
- http://www.retsch.com/?gclid=CJymsJeWksgCFYLOcgod7zM A6Q retsch-technology.co. dostęp: 2015-06-07.
- Sadkiewicz, J., Sadkiewicz, J. (2014). Instrumentalne metody badania jakości zboża, mąki i pieczywa. Wydawnictwa Uczelniane Uniwersytetu Technologiczno-Przyrodniczego, Bydgoszcz; 112-143, ISBN 83-89334-81-X.
- Zbiór Norm PN i ISO PN-EN ISO 3093:2007.
- ISO 21415-1:2006 Pszenica, żyto i mąki z nich uzyskane, pszenica durum i semolina - Oznaczanie liczby opadania metodą Hagberga-Pertena
- PN-A-74022:2003 Przetwory zbożowe - mąka pszenna
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171400195