PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2015 | 2(14) | 13--20
Tytuł artykułu

Granulacja i jakość mąki graham

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Granulation and Quality of Graham Flour
Języki publikacji
PL
Abstrakty
W opracowaniu przeprowadzono analizę jakości mąki GRAHAM wytwarzanej przez siedmiu producentów, według kryteriów wynikających z tradycji piekarskiej, metodyki badań wybranych charakterystyk granulacji i jakości produktu rozdrabniania opartych o normy PN-EN. Analiza pozwoliła na ocenę i wybór mąk spełniających wymagania granulometryczne i funkcjonalne. Charakterystyki granulacji i jakości mąk z poszczególnych młynów, ujawniają dużą zmienność postaci geometrycznej, rozrzut wymiarów i wybranych parametrów funkcjonalnych. (abstrakt oryginalny)
EN
The study analyzed the quality of GRAHAM flour, produced by seven producers. The criteria are according to deriving from the tradition of bakery and PN-EN standards. The analysis allowed for the evaluation and selection of tor-ment conforming to the granulation and functional requirements. (original abstract)
Rocznik
Tom
Strony
13--20
Opis fizyczny
Twórcy
  • Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy
  • Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy
Bibliografia
  • Banecki, H., Sadkiewicz, K., Zaborowski, S. (1997). Oznaczanie właściwości fermentacyjnych mąki i drożdży za pomocą fermentografu BZS. Przegląd Piekarski i Cukierniczy, 9, 164 - 169.
  • Broszura ZBPP Sp. z o.o., Sadkiewicz Instruments PN-A- 74022:2003.
  • Cichoń, Z., Ptak M. (2005). Analiza jakości wybranych rodzajów mąki pszennej. Zeszyty Naukowe Akademii Ekonomicznej w Krakowie, 68, 89 - 102.
  • Jurga, R. (2003). Technika i technologia produkcji mąki pszennej. Wydawnictwo Sigma NOT, Warszawa.
  • Obuchowski, W., Gutsche, Makowska, M. A. (2013). Czynniki kształtujące cechy jakościowe mąki przeznaczonej do produkcji wafli. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 4 (89), 170 - 183.
  • http://www.retsch.com/?gclid=CJymsJeWksgCFYLOcgod7zM A6Q retsch-technology.co. dostęp: 2015-06-07.
  • Sadkiewicz, J., Sadkiewicz, J. (2014). Instrumentalne metody badania jakości zboża, mąki i pieczywa. Wydawnictwa Uczelniane Uniwersytetu Technologiczno-Przyrodniczego, Bydgoszcz; 112-143, ISBN 83-89334-81-X.
  • Zbiór Norm PN i ISO PN-EN ISO 3093:2007.
  • ISO 21415-1:2006 Pszenica, żyto i mąki z nich uzyskane, pszenica durum i semolina - Oznaczanie liczby opadania metodą Hagberga-Pertena
  • PN-A-74022:2003 Przetwory zbożowe - mąka pszenna
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171400195

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.