PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
22 (2015) | nr 5 (102) | 182--197
Tytuł artykułu

Qualitative Changes in Carrot Preserves Depending on Foliar Fertilization of Plants With Magnesium and on Selected Technological Processes

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Zmiany jakościowe przetworów z marchwi w zależności od dolistnego nawożenia roślin magnezem oraz wybranych procesów technologicznych
Języki publikacji
EN
Abstrakty
EN
Carrots cultivated in Poland are either sold as fresh vegetables or preserved. The quality of processed products does not depend only on the properly implemented technological process, but, also on the biological value of the initial raw material. The objective of the research study was to determine the impact of foliar fertilization of plants with a 3 % solution of magnesium amounting to: 0, 45, and 90 kg of MgO ha-1 on the quality of roots of five carrot cultivars ('Berio', 'Flacoro', 'Karotan', 'Koral', and 'Perfekcja'). Moreover, the effect of processing operations of carrot roots was determined as regards the quality of frozen and dried products as well as the quality of preserves in jars. The highest amounts of total carotenoids and vitamin C were found in the products produced from storage roots of carrot cultivated on small fields that were fertilized with a magnesium dose of 90 kg ha-1. Irrespective of the applied processing operation, there were reported losses of carotenoids: 36.1 %, of vitamin C: 59.2 %, and of magnesium: 23.3 %. Under the freezing and preserving processes, the losses of carotenoids and vitamin C were the lowest, whereas under the drying process, the losses of those two components were the highest. The levels of those losses were, respectively: 28.6 and 23.6 % in the frozen products; 27.7 and 64.4 % in the preserves, and 51.9 and 89.6 % in the dried products. As for magnesium, the losses reported were quite different to those of the two previous compounds: the highest losses of 52.3 % occurred under the preservation process, whereas the lowest of 0.14 % under the drying process. The preserves produced from roots of carrots fertilized by the highest dose of magnesium were characterized by the highest nutritional value. Of the investigated carrot cultivars, it was found that the order of suitability for processing was 'Karotan', 'Koral', and 'Perfekcja'. (original abstract)
Marchew uprawiana w Polsce przeznaczana jest do sprzedaży w postaci świeżego warzywa oraz do przetwórstwa. Jakość produktów przetworzonych zależy nie tylko od prawidłowo przeprowadzonego procesu technologicznego, ale również od wartości biologicznej surowca wyjściowego. Celem pracy było określenie wpływu dolistnego nawożenia roślin 3-procentowym roztworem magnezu, w ilości 0, 45, 90 kg MgO ha-1, na jakość korzeni pięciu odmianach marchwi ('Berio', 'Flacoro', 'Karotan', 'Koral', 'Perfekcja'). Ponadto określono wpływ procesów przetwórczych korzeni na jakość mrożonek, suszu i konserw w słoikach. Największą zawartość sumy karotenoidów i witaminy C uzyskano w przetworach wyprodukowanych z korzeni spichrzowych marchwi pochodzących z poletek nawożonych dawką magnezu 90 kg ha-1. Niezależnie od zastosowanego procesu przetwarzania następowały straty karotenoidów średnio o 36,1 %, witaminy C - o 59,2 % a magnezu - o 23,3 %. Najmniejsze straty karotenoidów i witaminy C powodowały procesy mrożenia i konserwowania, największe - proces suszenia. Straty te wynosiły odpowiednio: 28,6 % i 23,6 % w mrożonkach, 27,7 % i 64,4 % - w konserwach oraz 51,9 % i 89,6 % - w suszu. Odwrotne wyniki uzyskano w przypadku magnezu, którego największe straty powodował proces konserwowania - 52,3 %, a najmniejsze suszenia - 0,14 %. Największą wartością odżywczą charakteryzowały przetwory wyprodukowane z korzeni marchwi nawożonych najwyższą dawką magnezu. Z badanych odmian marchwi do przetwórstwa najbardziej przydatne okazały się kolejno: 'Karotan', 'Koral' i 'Perfekcja'. (abstrakt oryginalny)
Rocznik
Numer
Strony
182--197
Opis fizyczny
Twórcy
  • Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy
  • Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy
  • University of Natural Resources and Life Sciences, Austria
  • Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy
  • Politechnika Poznańska
  • Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy
Bibliografia
  • [1] Alasalvar C., Gregor J.M., Zhang D., Quantick P.C., Shahidi F.: Comparision of Volatiles, Phenolics, Sugars, Antioxidant Vitamins, and Quality of Different Colored Carrot Varieties. J. Agric. Food Chem., 2001, 49, 1410-1416.
  • [2] Barrera C., Betoreln N., Fito P.: Ca2+ and Fe2+ influence on the osmotic dehydration kinetics of apple slices. J. Food Eng., 2004, 65, 9-14.
  • [3] Biesiada A., Kołota E., Osińska M., Michalak K.: Effect of foliar fertilization on selected indicators of the nutritional value of carrots. Zesz. Nauk. AR Kraków, 2000, 364, 53-56.
  • [4] Buggenhout S., Lille M., Messagie I., Loey A., Autio K., Hendricks M.: Impact of pretreatment and freezing conditions on the microstructure of frozen carrots: Quantification and relation to texture loss. Eur. Food Res. Technol., 2006, 222, 543-553.
  • [5] Chen B.H., Peng H.Y., Chen H.E.: Changes of carotenoids, color, and vitamin. A contents during processing of carrot juice. J. Agric. Food Chem., 1995, 43, 1912-1918.
  • [6] Czerwińska E., Zgórska K.: Quality changes of minimally processed and vacuum-packed carrot during chilling storage. Rocznik Ochrony Środowiska, 2011, 13 (51), 845-858.
  • [7] Domaradzki P., Malik A., Wójcik W.: Zawartość ß-karotenu i witaminy C w wybranych produktach z marchwi. Brom. Chem. Toksykol., 2010, 2 (XLIII), 118-123.
  • [8] Drance T.D., Wang J.H.: Energy consumption, density, and rehydration rate of vacuum microwaveand hot-air convection-dehydrated tomatoes. Food Eng. Phys. Propert., 2002, 6 (67), 2212-2216.
  • [9] Fik M., Macura R., Zawiślak A.: Effect of blanching and cooking frozen carrots to changes in the content of carotenoids and antioxidant properties. Chłodnictwo, 2008, 6 (XLIII), 66-70.
  • [10] Gajewski M., Dąbrowska A.: Quality characteristics of carrot cultivars depending to long-term storage. Spontaneous and Induced Variation for the Genetic Improvement of Horticultural Products. (P. Nowaczyk ed.) Univ. Press Univ. Technol. Life Sci. in Bydgoszcz, 2007, ss. 95-103.
  • [11] Gayathri G.N., Platel K., Prakash J., Srinivasan K.: Influence of antioxidant spices on the renetion of β-carotene in vegetables during domestic cooking processes. Food Chem., 2004, 1 (84), 35-43.
  • [12] Gębczyński P.: Content of selected antioxidative compounds in raw carrot and in frozen product prepared for consumption, EJPAU, 2006, 3 (9),
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171402285

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.