PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2015 | nr 12 | 93--101
Tytuł artykułu

Bezpieczeństwo w produkcji żywności w przedsiębiorstwach branży piekarniczo-cukierniczej

Autorzy
Warianty tytułu
Food Production Safety in Companies From the Baking and Confectionery Industry
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Przedmiotem analizy jest zagadnienie bezpieczeństwa w produkcji żywności w przedsiębiorstwach branży piekarniczo-cukierniczej. Punktem wyjścia rozważań była próba zdefiniowania jakości żywności jako pojęcia szerszego aniżeli samo bezpieczeństwo zdrowotne. Ogólnej analizie poddano systemy zapewniające bezpieczeństwo zdrowotne żywności w przedsiębiorstwach produkcyjnych branży piekarniczo-cukierniczej tj. systemy GMP/GHP i HACCP. Wskazano na ideę systemu HACCP w przedsiębiorstwach produkcyjnych, problemy oraz korzyści wynikające z jego wdrożenia.(abstrakt oryginalny)
EN
The analysis covers the food production safety in companies from the baking and confectionery industry. The starting point for the discussion was an attempt to define food quality as a broader concept than just its safety for health. Systems ensuring food safety for health in baking and confectionary plants, i.e. GMP/GHP and HACCP, have been generally analysed. The idea of using HACCP system in production plants was highlighted, as well as the problems and the benefits from implementing thereof.(original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
93--101
Opis fizyczny
Twórcy
  • Politechnika Warszawska
Bibliografia
  • 1. [Dokument elektroniczny]. Tryb dostępu: www.alplast.com.pl. [Data wejścia 12-2010].
  • 2. [Dokument elektroniczny]. Tryb dostępu: www.komers-bhp.pl/haccp2.html [Data wejścia 11-2010].
  • 3. Czamecka-Skubina E., Zapewnienie jakości usług i bezpieczeństwa zdrowotnego potraw w gastronomii hotelowej, Warszawa 2003, s. 11.
  • 4. Horubała A., Systemy kontroli w produkcji żywności gwarantowanej jakości, Przemysł Spożywczy nr 2, 1993, s. 30.
  • 5. Kołożyn-Krajewska D., Sikora T., HACCP. Koncepcja i system zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego żywności, Warszawa 1999, s. 87.
  • 6. Kołożyn-Krajewska D., Sikora T., Zapewnienie jakości a bezpieczeństwo zdrowotne żywności Przemysł Spożywczy, nr 6, 2001, s. 15.
  • 7. Kowalska M., Werpachowski W., System prewencyjno-zapobiegawczy HACCP elementem nowoczesnego zarządzania przedsiębiorstwem, Zarządzanie organizacjami w teorii i praktyce Kowalczewski W., Matwiejczuk W. (red), Wyd. Difin, Warszawa 2008.
  • 8. Krupa J., Wybrane systemy zapewniające bezpieczeństwo zdrowotne żywności i żywienia, Wyższa Szkoła Informatyki i Zarządzania w Rzeszowie, Rzeszów 2004.
  • 9. Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26 kwietnia 2004 r. w sprawie wymagań higieniczno-sanitarnych w zakładach produkcyjnych lub wprowadzających do obrotu środki spożywcze (Dz. U. 2004 nr 104, poz. 1096).
  • 10. Turlejska H., Pelzner U., Konecka-Matyjek E., Przewodnik do wdrażania zasad GMP/GHP i systemu HACCP w zakładach żywienia zbiorowego, Fundacja Programów Pomocy dla Rolnictwa, Warszawa 2003, s. 20.
  • 11. Turlejska H., HACCP, Urząd Komitetu Integracji Europejskiej, Warszawa 2005, s. 13.
  • 12. Turlejska H., Zasady GHP/GMP oraz system HAACP jako narzędzia zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego żywności, Wyd. Fundacja Programów Pomocy dla Rolnictwa, Warszawa 2003.
  • 13. Urbaniak M., System HACCP- narzędziem do uzyskania produktów gwarantowanej jakości Problemy Jakości, nr 1,1996, s. 13-16.
  • 14. Wasiewicz R., Raport: Nasz rynek słodyczy Marketing w Praktyce - 2006, nr 1, s. 60-62.
  • 15. Witkowska H., Borys A., System zapewnienia jakości, Przemysł Spożywczy, nr 1, 1996, s. 26-27.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171403027

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.