PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2015 | 17 | z. 3 | 362--366
Tytuł artykułu

Wahania cykliczne na rynku mięsa wieprzowego w skali globalnej

Warianty tytułu
Cyclical Fluctuations in the Market of Pork on a Global Scale
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Celem artykułu było określenie tendencji na rynku mięsa wieprzowego na świecie w latach 1990- 2012. Przedmiotem analizy były zmiany w zakresie pogłowia i produkcji oraz cen. Podjęto próbę wykazania, że znany w ekonomii od II połowy XIX wieku cykl świński jest cechą typową także dla współczesnej gospodarki. W pracy wykorzystano metody analizy dynamiki szeregów czasowych, regresji i korelacji. Źródłem informacji były dane Organizacji Narodów Zjednoczonych do Spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO), Organizacji Współpracy Gospodarczej i Rozwoju (OECD) i Eurostatu. (abstrakt oryginalny)
EN
The aim of the paper is to identify the trends in the pork market in the world in the years 1990-2012. The subject of the analysis are changes in the swine population and production as well and prices fluctuations. The idea is to demonstrate that known in economics from the second half of the nineteenth century hog cycle is also a typical feature of the contemporary economy. Author used the chosen methods of dynamic analysis, analysis of time series, regression and correlation. Source of information is the data from Organization of the United Nations for Food and Agriculture Organization (FAO), the Organization for Economic Cooperation and Development (OECD) and Eurostat. (original abstract)
Rocznik
Tom
17
Numer
Strony
362--366
Opis fizyczny
Twórcy
  • Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu
Bibliografia
  • Abt S. 1999: Metody analizy statystycznej, Wyd. Akademii Ekonomicznej, Poznań, 143-168.
  • Ezekiel M. 1938: The Cobweb Theorem, The Quarterly Journal of Economics, vol. 52, no. 2.
  • Pułaska-Turyna B. 2011: Statystyka dla ekonomistów, Wyd. Difin, Warszawa, 305-306.
  • Starzyńska W. 2000: Statystyka praktyczna, PWN, Warszawa.
  • Stępień S. 2015: Cykl świński w świetle zmian koniunktury na globalnym rynku mięsa wieprzowego i w wybranych krajach na świecie, maszynopis, Uniwersytet Ekonomiczny, Poznań.
  • What happened to world food prices and why? The State of Agricultural Commodity Markets 2009. 2009: FAO, [online], ftp.fao.org/docrep/fao/012/i0854e/i0854e01.pdf, dostęp 26.08.2014.
  • Szymańska E., Hamulczuk M., Dziwulski M. 2012: Analiza na temat funckjonowania sektora wieprzowiny w latach 2004-2010 wraz z prognozą do roku 2020 (ekspertyza dla MRiRW), [online], https://bip.minrol.gov.pl/content/download/21598/.../analiza-sggw.pdf, dostęp 13.07.2015.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171403313

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.