PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2015 | 102 | z. 4 | 67--73
Tytuł artykułu

Zmiany hurtowych i detalicznych cen wybranych gatunków warzyw

Autorzy
Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Volatility of Retail and Producer Prices for the Selected Vegetables
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Praca jest próbą oceny zmienności cen hurtowych i detalicznych wybranych gatunków warzyw. Dla określenia wzajemnych relacji dokonano pionowej oraz poziomej analizy porównawczej tych cen. Analizie poddano kierunek oraz dynamikę zmian, poziom ich zmienności, a także siłę związku między nimi. Otrzymane wyniki wskazują, że w latach 2004-2014 na rynku warzyw wzrosły ceny wszystkich analizowanych gatunków, przy czym wzrost ten był szybszy na poziomie sprzedaży detalicznej. Na obu rynkach ceny charakteryzowały się dużą zmiennością w poszczególnych latach, co było szczególnie widoczne w przypadku cen hurtowych. (abstrakt oryginalny)
EN
The aim of the study was to assess the variability and correlation between producer and retail prices of selected vegetables. A vertical and a horizontal comparative analysis of fruit price changes on the Polish market were made. The direction and dynamics of price changes were analysed as well as a year to year level of price variability. What is more, their relations and the power of connection between them were examined. The analysis shows that prices of all analyzed vegetables were growing between 2005 and 2014, but the fastest growth regarded retail prices. Prices at the different distribution levels show a considerable variability from year to year, which is particularly noticeable in the case of producer prices. (original abstract)
Rocznik
Tom
102
Numer
Strony
67--73
Opis fizyczny
Twórcy
  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Bibliografia
  • Bakucs Zoltan, 2014: Does market structure influence price transmission in the Agro-food sector? A meta-analysis perspective, "Journal of Agricultural Economics", vol. 65, no. 1, s. 1-25.
  • Hamulczuk Mariusz, Stańko Stanisław, 2011: Prognozowanie cen surowców rolnych - uwarunkowania i metody. Komunikaty, Raporty , Ekspertyzy, IERiGŻ-PIB, s. 20-35.
  • Heijman Wilem, Krzyżanowska Zofia, Gędek Stanisław, Kowalski Zbigniew, 1997: Ekonomika rolnictwa. Zarys teorii. Warszawa, s. 300-400.
  • "Rynek Owoców i Warzyw. Stan i perspektywy". 2004-2014: IERiGŻ-PIB, Warszawa.
  • "Rynek Rolny. Analizy, Tendencje, Oceny". 2004-2014: IERiGŻ-PIB, Warszawa.
  • Santeramo Fabio Gaetano, 2015: Price Transmission in the European tomatoes and cauliflowers sectors, ,,Agribusiness", vol. 00 (0), s. 1-15.
  • Serra Teresa, Goodwin Barry K., 2003: Price transmission and asymmetric adjustment in the Spanish dairy sector, "Applied Economics", 35(18), s. 1889-1899.
  • Sexton Richard J., Lavoie Nathalie, 2001: Food processing and distribution: an industrial organization approach, [w] red. B. Gardner, G. Rausser, Handbook of Agricultural Economics, North-Holland, Amsterdam, s. 700-932.
  • Simon Herman, 1996: Zarządzanie cenami, Wydawnictwo Naukowe PWN, s. 20-50.
  • Świetlik Krystyna, 2008: Ceny żywności w procesie rynkowych przemian polskiej gospodarki (1994-2004), Studia i Monografie, IERiGŻ-PIB, s. 60-90.
  • Verreth Daphne, Emvalomatis Grigorios, Bunte Frank, Kemp Ron, Oude Lansink Alfons, 2015: Price Transmission, International Trade, and Asymmetric Relationships in the Dutch Agri-Food Chai, "Agribusiness", vol. 31, s. 521-542.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171403863

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.