PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2015 | nr 2 (21) | 60--74
Tytuł artykułu

Jakościowy aspekt logistycznych decyzji zaopatrzeniowych w przedsiębiorstwach w branży cukierniczej

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Quality Aspect of Logistics Decisions of Supply in Enterprises in Confectionery Branch
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Decyzje zaopatrzeniowe w ujęciu logistycznym w przedsiębiorstwie obejmują m.in. wybór źródeł zakupów, wybór środka transportu i przewoźnika, ustalenie cen oraz jakości kupowanych pozycji materiałowych. Nierzadko liczba tych pozycji przekracza kilkanaście tysięcy. Decyzje zaopatrzeniowe nie należą do najprostszych ze względu na konieczność brania pod uwagę licznych parametrów uwzględniających wymagania procesu produkcyjnego. Do najważniejszych uwarunkowań działalności rynkowej przedsiębiorstwa należą kwestie jakościowe, które w branży cukierniczej wiążą się ze spełnieniem określonych standardów, oraz parametry ekonomiczne kosztów i osiąganych zysków. Celem artykułu jest przedstawienie wpływu aspektów jakościowych na proces podejmowania logistycznych decyzji zaopatrzeniowych w przedsiębiorstwach MSP w branży cukierniczej. W artykule zostały zaprezentowane studia literaturowe oraz badania własne przedsiębiorstw MSP z branży cukierniczej prowadzone w latach 2009-2014. Badania prowadzono metodą obserwacji uczestniczącej, metodą case study oraz dyskusji z ekspertami. (abstrakt oryginalny)
EN
In article presented short characteristics of confectionery branch in Poland. Basis own researches presented area of manger's decisions in supply logistics. Described the quality systems of supply raw materials and Dynamic changes in environment of enterprises make systems in confectionery branch in buying process. Formulated two hypothesis before researches and they were verify. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
60--74
Opis fizyczny
Twórcy
  • Społeczna Akademia Nauk w Łodzi
Bibliografia
  • Abt S. (2000), Logistyka ponad granicami, Biblioteka Logistyka, Poznań.
  • Abt S., Woźniak H. (1993), Podstawy logistyki, Wydawnictwo Uniwersytetu Gdańskiego, Gdańsk.
  • Berdowski J., Berdowski F. (2006), HACCP w teorii i praktyce. Zarządzanie przedsiębiorstwem zajmującym się produkcją i obrotem bezpiecznej dla zdrowia żywności, Oficyna Wydawnicza WSM, Warszawa.
  • Detyna B. (2011), Zarządzanie jakością w logistyce. Metody i narzędzia wspomagające. Przykłady, zadania, Wyd. PWSZ, Wałbrzych.
  • Dwiliński L. (2006), Zarys logistyki przedsiębiorstwa, Oficyna Wydawnicza Politechniki Warszawskiej, Warszawa.
  • Dyczkowska J. (2012), Zarządzanie procesami logistycznymi - studium przypadku, http://jmf.wzr.pl/pim/2012 1 3 6.pdf.
  • Fertsch M. (red.) (2006), Słownik terminologii logistycznej, Instytut Logistyki i Magazynowania, Poznań.
  • Gołembska E. (red. nauk.) (2010), Kompendium wiedzy o logistyce Nowe wydanie, PWN, Warszawa.
  • Górska M., Daroń M. (2012), Rola jakości w zaopatrzeniu przedsiębiorstw branży spożywczej, "Logistyka", nr 6, s. 435-440.
  • Harrison A., van Hoek R. (2010), Zarządzanie logistyką, PWE, Warszawa.
  • Janczewska D. (2011), Uwarunkowania procesów logistycznych w sektorze mikroprzedsiębiorstw, "Zarządzanie Innowacyjne w Gospodarce i Biznesie", t. XI, nr 13.
  • Janczewska D. (2013), Doskonalenie procesów logistycznych w mikroprzedsiębiorstwie, "Journal of Management and Finance", Vol. 11, No. 1, part 4, ss. 185-201.
  • Morkis G. (2005), Systemy zarządzania jakością w przedsiębiorstwach przemysłu spożywczego, Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, nr 20, Warszawa.
  • Obiedziński M., Kujawa J. (2003), Sektor spożywczy i handlu artykułami spożywczymi - dostosowanie MSP do wymogów Unii Europejskiej, PARP, Warszawa.
  • Pelpliński B. (2009), Agrobiznes. Podstawy ekonomiki, WSiP, Warszawa.
  • Pfohl H. Ch. (2001), Systemy logistyczne. Podstawy organizacji i zarządzania, Biblioteka Logistyka, Poznań.
  • Rucińska D. (2011), Strategiczne aspekty kształtowania polskiego rynku usług trans-portowo-spedycyjno-logistycznych (TSL), referat wygłoszony na IX Kongresie Ekonomistów Polskich.
  • Rynek słodyczy w Polsce (2014), raport KPMG, Warszawa.
  • Stec S. (2015), Stosowanie systemów jakości w branży żywnościowej, https://www. ppg24.pl/stosowanie-systemow-jakosci-w-branzy-zywnosciowej,459.html, dostęp: 30.05.2015.
  • Szczepańska K. (2010), Kompleksowe zarządzanie jakością. Przeszłość i teraźniejszość, Oficyna Wydawnicza Politechniki Warszawskiej, Warszawa.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171404177

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.