PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2015 | nr III/1 | 663--675
Tytuł artykułu

Ekologiczny i konwencjonalny system gospodarowania a wielkość i jakość plonu wybranych roślin uprawnych

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Organic and Conventional Agriculture and the Size and Quality of Crops of Chosen Cultivated Plants
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Obecnie w naszym kraju, jak również na świecie prowadzonych jest wiele badań, mających na celu porównać jakość surowców jak i produktów uzyskiwanych z systemu rolnictwa ekologicznego i konwencjonalnego. W związku z powyższym celem pracy było porównanie wielkości i jakości plonów bulw ziemniaka, ziarna pszenicy oraz korzeni marchwi uprawianych w dwóch systemach gospodarowania: ekologicznym i konwencjonalnym. Badania przeprowadzono w oparciu o próby materiału roślinnego, które zostały pobrane (lata 2010-2012) z pięciu pól produkcyjnych zlokalizowanych w województwie kujawsko-pomorskim, w tym z dwóch gospodarstw ekologicznych oraz trzech gospodarstw konwencjonalnych. W reprezentatywnych próbach badanych roślin oznaczono zawartości: białka ogólnego w ziarnie pszenicy ozimej oraz w świeżej masie bulw ziemniaka i korzeniu marchwi oznaczono zawartości: azotanów (V) i skrobi. Na podstawie uzyskanych wyników badań obliczono plon skrobi oraz białka ogólnego. Przeprowadzone badania pozwoliły stwierdzić, że wielkość plonu roślin oraz plony białka ogólnego korzeni marchwi, ziarna pszenicy i bulw ziemniaka były zróżnicowane w zależności od sytemu uprawy. Najwyższe plony stwierdzono w uprawach konwencjonalnych. Zawartość białka ogólnego była najwyższa w korzeniach marchwi uprawianych systemem ekologicznym, natomiast azotanów (V) w bulwach ziemniaka uprawianych w systemie konwencjonalnym a w ziarnie pszenicy stwierdzono tylko ich śladowe ilości. W systemie ekologicznym zawartości skrobi w korzeniach marchwi i bulwach ziemniaka była wyższa, w porównaniu z uprawą tych roślin w systemie konwencjonalnym.(abstrakt oryginalny)
EN
Nowadays in Poland as well as in many parts of the world a number of research, aiming at comparing the quality of raw material produced by organic and conventional agriculture is being conducted. Relating to that, in this study the size and quality of potato tubers, wheat grains and carrot roots cultivated in two agricultural systems: organic and conventional have been compared. Research has been performed on raw material samples, gathered from five production fields located in the Kuyavian-Pomeranian Voivoidship (in years 2010-2012), two of which have been organic while three conventional. The representative samples of plants considered in study were analyzed for the content of: total protein in winter wheat grains and nitrates(V) and starch in the fresh mass of potato tubers and carrot roots. According to obtained results the yield of starch and total protein has been calculated. Conducted studies have proved that the yield and the amount of total protein in carrot roots, wheat grains and potato tuber varied depending on different agricultural system. The highest yield have occurred in conventionally farmed crops. Total protein content was highest in organically farmed carrot roots, while the highest nitrates(V) level was detected in conventionally farmed potato tubers. Wheat from conventional farming had only trace amounts of nitrates(V). The starch content of the organic system in carrot roots and potato tubers was higher compared to the cultivation of such crops conventionally grown.(original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
663--675
Opis fizyczny
Twórcy
  • Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy
  • Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy
  • Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy
  • Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy
  • Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy
Bibliografia
  • Bórawski P. (2008). Rozwój gospodarstw ekologicznych w Polsce. Acta Sci. Pol., 7 (1), 15-24.
  • Boligłowa E., Gleń K. (2003). Yeilding and quality of potato tubers depending on the kind of organic fertlization and tillage method. EJPAU, ser. Agronomy 6(1)
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171404963

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.