PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2015 | nr III/1 | 701--709
Tytuł artykułu

Efektywność nawadniania pomidorów w produkcji pod osłonami

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Irrigation Efficiency of Tomatoes under Cover Production
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Celem pracy jest analiza produktywności i efektywności stosowania dwóch rodzajów nawadniania. Tradycyjnego z użyciem węży do podlewania i kroplowego z zastosowaniem linii kroplujących. Badania przeprowadzono w latach 2009-2011 w specjalistycznym gospodarstwie ogrodniczym w Karpicku koło Wolsztyna, w dwóch tunelach foliowych o powierzchni 180 m2 każdy. Natomiast powierzchnie uprawy pomidorów zajmowały odpowiednio po 87 m2 . W każdym z tuneli wysadzano po 400 sadzonek pomidorów odmiany Nita® Nickerson-Zwann. Objętość wody wykorzystanej do nawadniania monitorowano przy użyciu dwóch niezależnych wodomierzy, natomiast zbiór pomidorów odbywał się raz w tygodniu. Zakres i pracochłonność zabiegów pielęgnacyjnych, ochronnych oraz związanych z nawożeniem były ewidencjonowane na podstawie rzeczywistej liczby roboczogodzin niezbędnych do ich wykonania. Efektywność produkcyjna wody była znacznie wyższa w wariancie z systemem linii kroplujących, gdyż dla uzyskania jednego kilograma pomidorów w tym systemie potrzeba było 33 litrów wody, a w systemie tradycyjnym prawie 58 litrów. Co oznacza, że efektywność produkcyjna nawodnień kroplowych była o 75% wyższa od nawadniania tradycyjnego z wykorzystaniem węży.(abstrakt oryginalny)
EN
The aim of the study is to analyze the productivity and efficiency of two types irrigation systems. First one, with using traditional hose, and second one, with using drip line system. The study was conducted in specialized vegetable farm in Karpicko near Wolsztyn, in years between 2009 to 2011, in two tunnels with an area of 180 m2 either. Cultivation areas of tomatoes, however, took up respectively 87 m2. In each of tunnels 400 tomatoes' seedlings (Nita® Nickerson - Zwann variety) were planted. The volume of water used for irrigation was checked by two independent water meters, whereas the crop took place once a week. The scope and labour intensity of treatment, protective attendance, and associated works with fertilization based on the actual number of manhours were recorded. The efficiency of water production was much higher in the drip line system; in order to obtain one kilogram of tomatoes the system needed 33 liters of water, whereas the traditional system almost 58 liters. It means that production efficiency of drip irrigation was about 75% higher than using the traditional irrigation system.(original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
701--709
Opis fizyczny
Twórcy
  • Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
  • Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
  • Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
Bibliografia
  • Biuletyn Informacyjny Grodan 2. (2005),Wyd. Grodan, Warsaw, s.4.
  • Detaliczny cennik akcesoriów do nawadniania rok 2007. http://www.irriga.pl/.
  • Dyśko J., Kaniszewski S. (1996): Badania nad nawadnianiem pomidora w uprawie na wełnie mineralnej, Zeszyty problemowe postępów nauk rolniczych, z. 438, s. 199-204.
  • Jeznach M. (1996): Analiza funkcjonowania systemów nawodnień kroplowych w różnych warunkach środowiskowych, SGGW - Rozprawy Naukowe i Monografie, Warszawa s. 127.
  • Jeznach M. (2006): Systemy zarządzania jakością w aspekcie indywidualnych potrzeb konsumentów, Wyd. SGGW, Poznań, s. 37.
  • Karczmarczyk S., Nowak L. (2006): Nawadnianie roślin. PWRiL: 479.
  • Krzesiński W. Hasło Ogrodnicze 8/2003, Hasło Ogrodnicze, Warszawa, s.33.
  • MECKENZIE A. (2005): Automatic the irrigation system, Fruit & Veg. Tech., vol.4, no. 12-15.
  • Owczarek M. (2005): Nawożenie w bezglebowej uprawie pomidorów pod osłonami, Hasło Ogrodnicze 6/2004.
  • Podsiadło C., Jaroszewska A., Rokosz E. (2005): Efektywność ekonomiczno-produkcyjna nawadniania i nawożenia mineralnego wybranych gatunków warzyw, Inżynieria Rolnicza, R. 9, nr 4, s. 125-133.
  • Podymniak M. (2011): Produkcja pod osłonami w liczbach. (www.podoslonami.pl)
  • Rozporządzenie Komisji (EWG) nr 1677/88 z 15 czerwca 1988 roku z późniejszymi zmianami.
  • Rozporządzenie Komisji (WE) nr 790/2000 z 14 kwietnia 2000 roku z późniejszymi zmianami.
  • Rozporządzeniem Komisji (WE) Nr 790/2000 z dnia 14 kwietnia 2000 r. oraz zmianami wprowadzonymi do standardu rozporządzeniami Komisji (WE) Nr 717/2001 oraz Nr 46/2003.
  • Rutkowski K., Wojciech J. (2008): Nakłady energetyczne na produkcję pomidora w szklarniach zblokowanych, Inżynieria rolnicza 9, s. 257-262.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171405011

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.