Warianty tytułu
Comparison of Efficiency of Selected Industries of Polish Food Industry
Języki publikacji
Abstrakty
Porównano efektywność branż zajmujących się przetwórstwem rolno-spożywczym. W pierwszym etapie badań porównano tradycyjne wskaźniki, takie jak wydajność pracy i produktywność środków trwałych, a w kolejnej fazie przeanalizowano zmiany produktywności w oparciu o indeks Malmquista. Wyniki badań wskazały, że najwyższą poprawę produktywności w latach 2004-2013 odnotowało przetwórstwo i konserwowanie mięsa oraz produkcja wyrobów z mięsa, a także produkcja napojów. (abstrakt oryginalny)
This paper presents efficiency analysis of Polish food industry. The main purpose of this paper is to compare the efficiency of 8 food branches based on labour and fixed assets productivity and non - parametric method - Malmquist Productivity Index (MPI). The highest average index of changes in MPI in 2004-2013 was achieved by processing of meat and manufacture of beverages. (original abstract)
Rocznik
Tom
Numer
Strony
11--16
Opis fizyczny
Twórcy
autor
- Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Bibliografia
- Baran J., Pietrzak M. 2007: Analiza efektywności wybranych branż polskiego agrobiznesu bazująca na metodzie DEA, Rocz. Nauk. SERiA, t. IX, z. 3, 15.
- Cooper W., Seiford L.M., Tone K. 2007: Data Envelopment Analysis. A comprehensive text with models, applications, references and DEA-Solver Software, Second Edition, Springer, United States, 152-161.
- Sektor spożywczy w Polsce. 2013: Polska Agencja Informacji i Inwestycji Zagranicznych, Warszawa, 3.
- Urban R. 2009: Dostosowania polskiego przemysłu spożywczego do warunków Unii Europejskiej, Rocz. Nauk Roln., seria G, t. 96, z. 1, 14.
- Wójcik A. 2009: Wyniki Ekonomiczne gospodarstw należących do Europejskiego Stowarzyszenia Producentów Mleka w 2006 r., Rocz. Nauk Roln., seria G, t. 96, z. 1, 68.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171410709