PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2015 | nr 40 T.2 Problemy współczesnej ekonomii | 215--225
Tytuł artykułu

Zrównoważona produkcja w przedsiębiorstwach branży mleczarskie

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Sustainable Production in Companies of Dairy Industry
Języki publikacji
PL
Abstrakty
W artykule przedstawiono działania prośrodowiskowe wdrażane w przedsiębiorstwach mleczarskich. Wpływają one na realizację koncepcji trwałego i zrównoważonego rozwoju na poziomie mikroekonomicznym i przyczyniają się do zrównoważenia produkcji przetworów mleczarskich. W pracy scharakteryzowano te działania produkcyjne, które poprawiają parametry środowiskowe przedsiębiorstw w zakresie gospodarki wodno-ściekowej, gospodarki odpadami oraz ochrony powietrza atmosferycznego. Dane zaprezentowane w pracy są wynikiem badań naukowych wykonanych w branży mleczarskiej na terenie całego kraju.(abstrakt oryginalny)
EN
The article presents the environmental actions, which are implemented in the dairy enterprises. They affect the implementation of the sustainable development concept at the microeconomic level and contribute to the sustainable production of dairy products. Author characterized by the production activities that improve the environmental performance of companies in the field of water and wastewater, waste management and air protection. The data presented in the article are the result of research carried out in the dairy industry throughout the country.(original abstract)
Twórcy
  • Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
Bibliografia
  • Adamus Ł., Podręcznik zrównoważonej produkcji OECD, www.zb.itb.pl/informator/ podrecznik-zrownowazonej-produkcji-oecd (dostęp 15.04.2015).
  • Budny J., Turowski J., Pozwolenia zintegrowane - energia elektryczna, "Przegląd Mleczarski" 2005, nr 6.
  • Bednarski W., Oddziaływanie przemysłu mleczarskiego na środowisko, w: Mleczarstwo - zagadnienia wybrane, red. S. Ziajka, Wydawnictwo Art., Olsztyn 1997.
  • Europa 2020. Strategia na rzecz inteligentnego i zrównoważonego rozwoju sprzyjającego włączeniu społecznemu, http://ec.europa.eu/eu2020/pdf/1_PL_ACT_part1_v1.pdf (dostęp 15.04.2015).
  • Kasztelan A., Wpływ przemysłu spożywczego na środowisko w Polsce, "Przemysł Spożywczy" 2012, t. 66.
  • Nowosielski R., Spilka M., Kania A., Zarządzanie środowiskowe i systemy zarządzania środowiskowego, Wydawnictwo Politechniki Śląskiej, Gliwice 2010.
  • Rogall H., Ekonomia zrównoważonego rozwoju. Teoria i praktyka, Wydawnictwo Zysk i S-ka, Poznań 2010.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171419864

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.