PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
Czasopismo
2008 | nr 3(13) | 65--75
Tytuł artykułu

Determinanty rozwoju przemysłu cukrowniczego

Warianty tytułu
Factors of Development of the Sugar Industry
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Polska jest liczącym się producentem cukru w Europie, a przemysł cukrowniczy stanowi ważną gałąź gospodarki. Kondycja ekonomiczna i finansowa przemysłu cukrowniczego podlega częstym zmianom, co rodzi pytanie o główne czynniki wpływające na sytuację sektora oraz determinanty jego funkcjonowania i rozwoju. Zagadnienia te są przedmiotem niniejszego artykułu. Wśród determinant rozwoju cukrownictwa można wyróżnić dwie grupy czynników. Pierwsze z nich można określić jako czynniki rynkowe. Należy do nich sytuacja na światowym rynku cukru, w tym uwarunkowania popytowe. Druga grupa czynników wynika przede wszystkim ze specyfiki przemysłu cukrowniczego, polegającej na jego ścisłym uzależnieniu od rolnictwa oraz faktu objęcia branży regulacjami Wspólnej Polityki Rolnej. Ustawowa regulacja rynku cukru nakłada na jego producentów obowiązek przestrzegania limitów produkcyjnych, które wymuszają ograniczanie rozmiarów produkcji w stosunku do posiadanych mocy przerobowych i zamykanie części zakładów. Przeprowadzana obecnie reforma oznacza redukcję kwot produkcyjnych i obniżki cen cukru, jednak jej głównym celem jest poprawa konkurencyjności unijnego przemysłu cukrowniczego na rynkach światowych.(abstrakt oryginalny)
EN
The article discusses the factors of development of the sugar industry. Poland is a significant producer of sugar in Europe. Sugar industry plays an important role in Polish economy. Financial situation of the sugar industry changes quite often, which leads to a question about the minor factors of development of the sugar industry. There are two groups of these factors. The first one includes the factors connected with the market situation on the world sugar market and the level of demand. The second group of factors came into being as a result of specific situation on the sugar industry: its high dependence on agriculture and the fact that it is adjusted to Common Agriculture Policy. Since the season 2006/2007 a reform of the sugar market has been carrying through. Some of its aspects are the reduction of production limits, which have led to close many sugar factories, and the fall of sugar prices. The purpose of this reform is to improve the competitiveness of the European Union sugar industry on the world market.(original abstract)
Czasopismo
Rocznik
Numer
Strony
65--75
Opis fizyczny
Twórcy
  • Puławska Szkoła Wyższa
Bibliografia
  • CHUDOBA Ł. 2006: Wpływ instrumentów regulacji rynków i Wspólnej Polityki Rolnej Unii Europejskiej na wybrane branże polskiego przemysłu spożywczego. IERiGŻ, Warszawa.
  • CZYŻEWSKI A., HENISZ-MATUSZCZAK A. 2006: Rolnictwo Unii Europejskiej i Polski. Studium porównawcze struktur wytwórczych i regulatorów rynków rolnych. wyd. Akademii Ekonomicznej w Poznaniu, Poznań.
  • DROŻDŻ J. 2005: Analiza stanu ekonomiczno-fi nansowego przemysłu spożywczego w latach 2003-2005. IERiGŻ, Warszawa.
  • JASIŃSKA J. 2006: Wspólna Polityka Rolna - reforma rynku cukru. "Biuletyn Informacyjny", nr 8 (182), ARR, sierpień.
  • ŁUCZAK CZ. (red.) 1981: Dzieje cukrownictwa w Polsce. Poznań.
  • KONDRAKIEWICZ T. 2000: Holdingi w przemyśle cukrowniczym. Procesy dostosowawcze do integracji z Unią Europejską. Wyd. UMCS, Lublin.
  • KONDRAKIEWICZ T. 2007: Przemysł cukrowniczy po integracji Polski z Unią Europejską. [w:] Zamojskie Studia i Materiały, seria Ekonomia (3), zeszyt nr 24, Wyższa Szkoła Zarządzania i Administracji w Zamościu, Zamość.
  • MAKARSKI S. 1998: Funkcjonowanie rynku rolno-żywnościowego. wyd. UMCS, Lublin.
  • ROGALSKA I. 2007: Zmiany w systemie restrukturyzacji przemysłu cukrowniczego. "Biuletyn Informacyjny", nr 10 (196), ARR, październik.
  • Rynek cukru. Stan i perspektywy, IERiGŻ, ARR, MRiRW, nr 32, grudzień 2007.
  • SEREMAK-BULGE J., ROWIŃSKI J. (red.) 2005: Podstawowe rynki rolne w pierwszym roku po integracji Polski z Unią Europejską. IERiGŻ, Warszawa.
  • SZAJNER P. 2006: Sektor cukrowniczy w Polsce - perspektywy lat 2007-2013. "Biuletyn Informacyjny", nr 8 (182), ARR, sierpień.
  • URBAN S. 1998: Marketing produktów spożywczych, Wrocław.
  • WILKIN J. 2003: Interwencjonizm państwowy w rolnictwie - dlaczego był, jest i będzie. [w:] A. Kowalski (red.): Dostosowywanie polskiego rynku rolnego do wymogów Unii Europejskiej. ARR, IERiGŻ, SGH, Warszawa.
  • WOŚ A. (red.) 2007: Analiza produkcyjno-ekonomicznej sytuacji rolnictwa i gospodarki żywnościowej w 2006 roku. IERiGŻ, Warszawa.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171424536

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.