PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2015 | nr 249 | 94--110
Tytuł artykułu

Krótki łańcuch dostaw produktów spożywczych (SFSC): ujęcie teoretyczne i praktyczne

Autorzy
Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Short Food Supply Chain (SFSC) - Theoretical and Practical Approach
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Rozwój rynku ekologicznych produktów oraz zwiększający się popyt na produkty lokalne i regionalne, jak również zmiany świadomości konsumentów dotyczące chęci zdobycia wiedzy o pochodzeniu produktu, a także aspekty ekonomiczne wymagają dopasowania łańcucha dostaw do nowego otoczenia gospodarczego. Wzrost popytu na produkty ekologiczne oraz coraz większa wiedza dotycząca wpływu procesów logistycznych na środowisko naturalnie prowadzą do zmian w strukturze łańcucha dostaw. Zmiany ekonomiczne, społeczne i gospodarcze stają się impulsem do tworzenia krótkich łańcuchów dostaw produktów spożywczych. Są one wspierane przez organizacje lokalne, regionalne oraz krajowe. Można stwierdzić, że konstruowanie alternatywnych łańcuchów dostaw jest tendencją rozwojową obserwowaną w Unii Europejskiej. Wskazują na to zarówno opracowania naukowe, jak i praktyczne przykłady. Rozważania mają na celu wskazanie podstaw metodycznych służących konstruowaniu krótkich łańcuchów dostaw, ze szczególnym uwzględnieniem łańcuchów dla produktów ekologicznych, a także uporządkowanie wiedzy związanej z powyższą tematyką. Ponadto scharakteryzowano światowy rynek żywności ekologicznej i kierunki jego rozwoju oraz zaprezentowano kilka wybranych praktycznych przykładów funkcjonowania krótkich łańcuchów dostaw produktów spożywczych. Opracowaniu towarzyszy następujące założenie: wymagania środowiskowe oraz wzrastające zainteresowanie produkcją żywności ekologicznej i pochodzącej z rynków lokalnych, w których można jednoznacznie zidentyfikować pochodzenie produktów, wymaga odpowiednio dopasowanego łańcucha dostaw. Wspieranie rozwoju krótkich łańcuchów dostaw żywności spełnia wymagania społeczne, środowiskowe, a także ekonomiczne, zarówno producentów, konsumentów, jak i wszystkich pozostałych jednostek uczestniczących w procesach odbywających się w łańcuchu. Część analityczna pracy została przeprowadzona na podstawie danych statystycznych oraz literatury przedmiotu. W opracowaniu wykorzystano metodę studiów przypadków oraz statystyki tabelarycznej i graficznej.(abstrakt oryginalny)
EN
Economic, social and environmental changes become spur to the development of short food supply chains. Market development of green products and increasing demand for local and regional products to require to be adjusted to the new economic environment. Considerations have an aim to identify the methodological basis for the construction of short supply chains, with particular emphasis on chains for organic products. Besides that has been made characteristics of the global market for organic food and directions of its development, and presents some practical examples of selected short food supply chains. The analytical part of the work was carried out on the basis of statistical data and literature review. In this paper we used the method of case studies and statistics in tabular and graphical form.(original abstract)
Słowa kluczowe
Rocznik
Numer
Strony
94--110
Opis fizyczny
Twórcy
  • Uniwersytet Szczeciński
Bibliografia
  • Coley D., Howard M., Winter M. (2011), Food Miles: Time for a Re-Think?, "British Food Journal", No. 113 (7), s. 919-934.
  • Galli F., Brunori G., eds. (2013), Short Food Supply Chains As Drivers of Sustainable Development. Evidence Document, Document developed in the framework of the FP7 project FOODLINKS (GA No. 265287). Laboratorio di studi rurali Sismondi, ISBN 978-88-90896-01-9.
  • Hogan L., Thorpe S. (2009), Issues in Food Miles and Carbon Labelling, ABARE research report 09.18, December, Canberra.
  • Ilbery B., Maye D. (2005), Alternative (Shorter) Food Supply Chains and Specialist Livestock Products in the Scottish and English Border. "Environment and Planning A", No. 37 (5), s. 823-844.
  • Marsden T., Banks J., Bristow G. (2000), Food Supply Chain Approaches: Exploring their Role in Rural Development. "Sociologia Ruralis", No. 40 (4), s. 424-438.
  • Peters R., ed. (2012), Local Food and Short Supply Chains, "EU Rural Review", No.12.
  • Pretty J.N., Ball A.S., Lang T., Morison J.I.L. (2005), Farm Costs and Food Miles: An Assessment of the Full Cost of the Uk Weekly Food Basket. Food Policy. "Food policy", No. 30(6), pp. 1-19
  • Przegląd Obszarów Wiejskich UE (2012), nr 2/2012, za: B. Bálin, Rozwój lokalnych sieci żywności na Węgrzech. Konferencja: "Rolnictwo w urbanizującym się społeczeństwie", Holandia 1-4 kwietnia 2012 r.
  • Renting H., Marsden T., Banks J. (2003), Understanding Alternative Food Networks: Exploring the Role of Short Supply Chains in Rural Development, "Environment and Planning A", No. 35(3), s. 393-411.
  • Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) NR 1305/2013 z dnia 17 grudnia 2013 r. w sprawie wsparcia rozwoju obszarów wiejskich przez Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich (EFRROW) i uchylające rozporządzenie Rady (WE) nr 1698/2005.
  • Rozporządzenie Rady (WE) nr 834/2007 z dnia 28 czerwca 2007 r. w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych i uchylające rozporządzenie (EWG) nr 2092/91 (Dz. Urz. UE L 189 z 20.07.2007 r., ze zm.).
  • Santini F., Gomez y Paloma S. (2013), Short Food Supply Chains and Local Food Systems in the EU. A State of Play of their Socio-Economic Characteristics, JRC, European Commission Joint Research Centre Institute for Prospective Technological Studies, European Union.
  • The World of Organic Agriculture, Statistic and Emerging Trends (2015), FiBL and IFOAM, February (wersja pdf: www.ifoam.bio, dostęp: 03.2015).
  • Uzzi B. (1997), Social Structure and Competition in Interfirm Networks: The Paradox of Embeddedness, "Administrative Science Quarterly", Vol. 42, s. 35-67.
  • [www 1] www.earthmarkets.net (dostęp: 03.2015).
  • [www 2] www.minrol.gov.pl/ (dostęp: 03.2015).
  • [www 3] www.stat.gov.pl (dostęp: 03.2015).
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171427761

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.