PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2007 | 93 | z. 2 | 37--45
Tytuł artykułu

Wpływ wielkości stada i wydajności mlecznej krów na koszty produkcji mleka

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
The Influence of Herd Amount and Milk Yeld on the Cost of Milk Production
Języki publikacji
PL
Abstrakty
W opracowaniu przedstawiono zróżnicowanie kosztów produkcji mleka w gospodarstwach wyspecjalizowanych w chowie bydła mlecznego, prowadzących rachunkowość w 2005 r. według standardu FADN. Badania przeprowadzono wykorzystując algebraiczną funkcję kosztów. Stwierdzono, że na jednostkowy koszt produkcji mleka wpływa skala produkcji, mierzona liczbą utrzymywanych krów oraz wydajność mleczna. Wzrost skali produkcji powodował początkowo obniżenie, a następnie przyrost jednostkowego kosztu produkcji mleka. Wyższa wydajność mleczna krów niezależnie od skali produkcji powodowała obniżenie kosztu jednostkowego. (abstrakt oryginalny)
EN
The study shows differences in the cost of milk production in farms specialized in dairy cattle breeding which ran farm accountancy (according to FADN standards) in 2005. The research was carried out using algebraic function of cost. It was stated that the unit of milk production is influenced both by scale of production (measured on the amount of herd) and milk yield. The increase of scale of production has been caused by decreasing at the beginning and thereafter by increasing of unit cost of milk production. It has been shown that higher milk yield - irrespective of scale of production - causes the decrease of unit cost. Bigger milk yield, irrespective of scale of production, causes decrease of unit cost. (original abstract)
Rocznik
Tom
93
Numer
Strony
37--45
Opis fizyczny
Twórcy
  • Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy
Bibliografia
  • Draper R., Smith H. 1973: Analiza regresji stosowana. PWN, Warszawa.
  • Gajda J.B. 2004: Ekonometria. Wydawnictwo C.H. Beck, Warszawa.
  • Goraj L., Mańko S., Sass R., Wyszkowska Z. 2004: Rachunkowość rolnicza. Difin, Warszawa.
  • Goraj L., Osuch D., Sierański W. 2006: Opis realizacji próby gospodarstw rolnych dla Polskiego FADN w 2005 r. IERiGŻ PIB, Warszawa.
  • Jakubczyc J. 1982: Jednorównaniowe modele ekonometryczne. PWE, Warszawa.
  • Kołoszycz E. 2006: Dochodowość produkcji mleka w polskich gospodarstwach w 2004 r. należących do Europejskiego Stowarzyszenia Producentów Mleka. Roczniki Nauk Rolniczych, Seria G - Ekonomika Rolnictwa, t. 93, z. 1, 44-56.
  • Kowalski Z. 1990: Efektywność intensyfikacji chowu krów mlecznych. Funkcja produkcji mleka. [W:] Metody analizy i planowania produkcji zwierzęcej. PAN IBS, Szczecin, Warszawa, 177-200.
  • Mańko S. 2005a: Sytuacja ekonomiczna i koszty produkcji w gospodarstwach nastawionych na produkcję mleka @cz. 1). Przegląd Mleczarski, nr 8, 24-28.
  • Mańko S. 2005b: Sytuacja ekonomiczna i koszty produkcji w gospodarstwach nastawionych na produkcję mleka (cz. 2). Przegląd Mleczarski, nr 10, 28-30.
  • Skarżyńska A., Pokrzywa T., Augustyńska-Grzymek I. 2002: Produkcja, koszty ekonomiczne i dochodowość wybranych produktów rolniczych w latach 2000-2001. IERiGŻ Warszawa.
  • Skarżyńska A., Augustyńska-Grzymek I., Ziętek I. 2004: Produkcja, koszty ekonomiczne i dochodowość wybranych produktów rolniczych w latach 2002-2003. IERiGŻ Warszawa.
  • Suska M., Bańkowska K., Spętana B. 2006: Procedury kontroli jakości danych w systemie Polskiego FADN (baza pracownicza) 2005 rok. IERiGŻ PIB, Warszawa.
  • Świtłyk M., Kołoszycz E., 2004: Koszty, dochodowość i efektywność produkcji mleka. ZPPM, Warszawa.
  • Welfe A. 1998: Ekonometria. PWE, Warszawa.
  • Wyniki standardowe uzyskane przez indywidualne gospodarstwa rolne prowadzące rachunkowość w 2005 roku. Praca zbiorowa pod kier. L. Goraja. IERiGŻ PIB, Warszawa.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171429820

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.