PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2016 | nr 2 | 5--14
Tytuł artykułu

Bezpieczeństwo żywności w epoce nierówności

Warianty tytułu
Food safety in an era of inequality
Języki publikacji
PL
Abstrakty
W następstwie globalizacji dochodzi w strukturze świata do głębokich zmian politycznych, społecznych i gospodarczych. Odnosi się to także do produkcji i obrotu żywnością. Zmiany polegają głównie na wydłużaniu się łańcuchów dostaw i postępującej anonimowości tego rynku. Pojawiło się wraz z tym wiele niekorzystnych zjawisk: wzrost oszustw, w tym fałszerstw żywności, zatruć i skażeń przekładających się na epidemie chorób pokarmowych, a w konsekwencji obniżenie poziomu jakości i bezpieczeństwa żywności. Wymaga to radykalnych działań zaradczych, które musi poprzedzić dogłębna analiza ryzyka związanego z żywnością. Próbą odpowiedzi na tak sformułowany postulat jest autorski model JOOB. Autor przyjmuje założenie, że pierwotna jest jakość żywności, która jest zagrożona oszustwami i fałszerstwami żywności oraz działaniami bioterrorystycznymi. W następstwie podejmowanych działań zaradczych osiągany jest pożądany stan bezpieczeństwa żywności. (abstrakt oryginalny)
EN
Globalization leads to profound political, social and economic changes in the structure of the world. This also applies to the production and marketing of food. The changes consist mainly in lengthening of the supply chains and increasing anonymity of the market. Along with this, numerous negative phenomena occur: increase in frauds, including food counterfeiting, poisoning and contamination resulting in food-borne illness outbreaks, and consequently, reducing the level of food quality and safety. The above requires radical remedial actions, preceded by comprehensive analysis of the risk associated with food. An Author's JOOB model is an attempt to respond to the idea formulated above. The Author assumes that it is the quality of food that is rudimentary, and it is threatened by food frauds and counterfeiting, and bioterrorist activities. As a consequence of the remedial actions undertaken, a desired state of food safety is achieved. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
5--14
Opis fizyczny
Twórcy
  • Szkoła Główna Handlowa w Warszawie
Bibliografia
  • George S. [2015], Progress and its discontents, 16 November, The Ralph Miliband Lecture series, London School of Economics, https://www.tni.org/en/article/progress-and-its-discontents, dostęp 14/01/2016.
  • Flowers M., Zeese K. [2013], TransPacific Partnership Will Undermine Democracy, Empower Transnational Corporations, "News Analysis", Wednesday, 27 March, http://www.truth-out.org, dostęp 14/01/2015.
  • FSA [2016], Food Crime, Annual Strategic Assessment, A 2016, Baseline, FSA/FSS.
  • Fücks R. [2016], Zielona rewolucja, Warszawa, Instytut Wydawniczy Książka i Prasa.
  • Hummels D. [2007], Transportation Costs and International Trade Over Time, Purdue University, West Lafayette, http://paginaspersonales.deusto.es/aminondo/Materiales_web/costsdeclined2007. pdf, dostęp 12/01/2016.
  • It's Our Economy [2013], Stop The Trans-Pacific Partnership: Bad For Jobs, The Environment, Labor And Consumers, "It's Our Economy. People and the Planet Before Profits", http://itsoureconomy.us/ occupy-the-tpp-stop-the-global-corporate-coup/, June, dostęp 2\01\2016.
  • Johnson R. [2014], Food Fraud and "Economically Motivated Adulteration" of Food and Food Ingredients, Congressional Research Service, January 10, https://fas.org/sgp/crs/misc/R43358.pdf, dostęp 14/01/2015.
  • Kowalczyk S. [2009], Wprowadzenie, w: Bezpieczeństwo żywności w erze globalizacji, S. Kowalczyk (red.), Warszawa, Oficyna Wydawnicza SGH.
  • Kowalczyk S. [2010], Globalizacja agrobiznesu: specyfika, wymiary, konsekwencje, "Zagadnienia Ekonomiki Rolnej", nr 2.
  • Kowalczyk S. [2015], Wzrost turbulencji na rynku globalnym a bezpieczeństwo i jakość żywności, w: Przeciwdziałanie turbulencjom w gospodarce, R. Sobiecki (red.), Warszawa, Oficyna Wydawnicza SGH.
  • Landes D.S. [2015], Bogactwo i nędza narodów. Dlaczego jedni są tak bogaci a inni tak ubodzy, Warszawa, Warszawskie Wydawnictwo Literackie, Muza SA.
  • Piketty T. [2015], Kapitał w XXI wieku, Warszawa, Wydawnictwo Krytyki Politycznej.
  • Spink J., Moyer D.C. [2011], Defining the Public Health Threat of Food Fraud, "Journal of Food Science", Vol. 76, No. 9.
  • Stiglitz J.E. [2015], Cena nierówności, W jaki sposób podziały społeczne zagrażają naszej przyszłości, Warszawa, Wydawnictwo Krytyki Politycznej.
  • Święcicki M. [2016], TTIP - zagrożenie czy szansa dla konsumentów i przedsiębiorców? http://www. rucheuropejski.eu, dostęp 2/02/2016.
  • WTO [2013], Factors shaping the future of world trade, World Trade Report 2013, WTO, Genewa.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171431818

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.