Czasopismo
Tytuł artykułu
Autorzy
Warianty tytułu
Production and Export of Processed Fruit and Vegetables in Poland
Języki publikacji
Abstrakty
Celem pracy było przedstawienie zmian w wielkości i strukturze produkcji oraz eksportu przetworów z owoców i warzyw w Polsce w latach 1993-2005. W analizowanym okresie zwiększyła się zarówno wielkość produkcji przetworów z owoców jak i z warzyw. Do rozwoju przetwórstwa owocowo-warzywnego w Polsce przyczynił się niewątpliwie eksport, którego udział w produkcji przetworów owocowych sięgał 62%, a przetworów warzywnych 46%. (abstrakt oryginalny)
The aim of his paper was to present changes in the amount and structure of fruit and vegetable processing industry production and export in Poland, in years 1993-2005. Both the production of processed vegetables and processed fruit has increased in the analyzed period. About 62% of the processed fruit was exported and in case of the processed vegetables it was about 46%. (original abstract)
Rocznik
Tom
Strony
225--230
Opis fizyczny
Twórcy
autor
- Akademia Rolnicza im. Augusta Cieszkowskiego w Poznaniu
Bibliografia
- Gąsowski J. [2004]: Przetwórstwo owocowo-warzywne. Agencja Dziennikarska "Raport", Warszawa.
- Nosecka B. [2004: Przemysł owocowo-warzywny. Fundusz Współpracy, Warszawa 2004.
- Nosecka B. [2006]: Rola przetwórstwa owoców w przyszłościowym sadownictwie. [W:] Przyszłość polskiego sadownictwa. Lublin.
- Rocznik statystyczny przemysłu. [2006]. GUS, Warszawa.
- Rynek owoców i warzyw. Stan i perspektywy. [lata 1997-2006] Analizy rynkowe nry 10-29. IERiGŻ-BIP, ARR, MRiRW, Warszawa.
- Urban R. [2005]: Zmiany w przetwórstwie owoców i warzyw oraz ich przyczyny i następstwa. Roczniki Naukowe SERiA tom VII, zeszyt 2, s.229-234.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171432622