PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2015 | z. 62, nr 1203 | 83--96
Tytuł artykułu

Analiza zmian w wymaganiach normy PN-EN ISO 9001:2009 pod kątem zintegrowania z systemem zarządzania bezpieczeństwem Żywności według PN-EN ISO 22000:2006 - studium przypadku

Autorzy
Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Analysis of Changes in System Requirements PN-EN ISO 9001: 2009 Angle Integrated Into a Food Safety Management System PN-EN ISO 22000:2006 - Case Study
Języki publikacji
PL
Abstrakty
W artykule zostaną omówione kluczowe zmiany w ISO 9001, jakie przyniosła nowelizacja z 2015 roku. Zaprezentowana zostanie nowa formuła systemu zarządzania jakością, ze szczególnym uwzględnieniem nowo wprowadzonych wymagań. Zarysowane zostaną wymagania standardu zarządzania bezpieczeństwem żywności. W części praktycznej zostanie dokonana próba implementacji tych dwóch standardów zarządzania na przykładzie przedsiębiorstwa funkcjonującego w branży spożywczej. Artykuł ma pomóc naczelnemu kierownictwu organizacji w łańcuchu żywnościowym w odpowiedzi na pytanie, czy nowe wydanie standardu ISO 9001 jest możliwe do zaimplementowania do funkcjonującego systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności oraz jakie wymierne korzyści może nieść ta zmiana dla firm.(abstrakt oryginalny)
EN
This article will discuss key changes in ISO 9001 brought about by the amendment of 2015 years. It will be presented a new formula of a quality management system, with a particular focus on newly introduced requirements. Sketched will be requirements for food safety management standard. In the practical part, an attempt will be made to implement these two management standards on the example of companies operating in the food industry. Article is designed to help senior management organization in the food chain in response to the question whether the new edition of ISO 9001 standard, it is possible to implement a functioning system of food safety management and what tangible benefits can bring this change for companies.(original abstract)
Rocznik
Strony
83--96
Opis fizyczny
Twórcy
autor
  • Politechnika Łódzka
Bibliografia
  • [1] Dołchasz M., Fudaliński J., Kosala M., Smutek H.: Podstawy zarządzania. Koncepcje- strategie-zastosowania, PWN, Warszawa 2009, ss. 687-704.
  • [2] Hamrol A.: Zarządzanie jakością. Teoria i praktyka, PWN, Warszawa 1998, s. 95.
  • [3] Kołożyn-Krajewska D., Sikora T.: Zarządzanie bezpieczeństwem żywności. Teoria i praktyka, C.H. Beck, Warszawa 2010.
  • [4] Luning P., A., Marcelis W.J., Jongen W. M.F.: Zarządzanie Jakością żywności - ujęcie technologiczno-menedżerskie, Wydawnictwa Naukowo-Techniczne, Warszawa 2005.
  • [5] Norma PN-EN ISO 9001:2009. Systemy zarządzania jakością. Wymagania. PKN, Warszawa 2009.
  • [6] Norma PN-EN ISO 22000:2006. System zarządzania bezpieczeństwem żywności. Wymagania dla organizacji łańcucha żywnościowego. PKN. Warszawa 2006.
  • [7] Raport Specjalny: Status nowelizacji i zmiany w standardzie ISO 9001, Tüv-nord, sierpień 2015.
  • [8] Rozporządzenie (WE) nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002 ustanawiające ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołujące Europejski Urząd ds. bezpieczeństwa żywności oraz ustanawiające procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności.
  • [9] Ustawa o bezpieczeństwie zdrowotnym żywności i żywienia z 25 sierpnia 2005 roku. Dz. U. 2006, nr 171, poz. 1225.
  • [10] Wiśniewska M., Malinowska E.: Zarządzanie jakością żywności. Systemy, koncepcje, instrumenty, Difin S.A., Warszawa 2011.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171433924

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.