PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2016 | nr 2 | 19--28
Tytuł artykułu

Różnice w zawartości oraz stopień pokrycia zapotrzebowania na wybrane składniki mineralne w marchwi ekologicznej pochodzącej z różnych krajów Unii Europejskiej

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Differences in the Content and Level of Coverage Requirements for Some Minerals the Organic Carrots from Various Countries of the European Union
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Celem badań było określenie różnic w zawartości wybranych składników mineralnych w marchwi ekologicznej dostępnej na krajowym rynku, pochodzącej z krajów Unii Europejskiej: Holandii, Włoch i Niemiec. Objęta badaniem marchew zakupiona została w supermarketach na terenie Olsztyna. Składniki mineralne: Cu, Mn, Fe, Zn, Mg i Ca oznaczano metodą płomieniowej spektrometrii absorpcji atomowej (FAAS), a Na i K techniką emisyjną (płomień acetylen-powietrze). Dokonano również oceny jakości żywieniowej marchwi wyrażonej stopniem pokrycia zapotrzebowania osób w różnym wieku na oznaczane mikroelementy i makroelementy. Najniższą zawartością Cu, Mn, Fe, Mg i Na charakteryzowała się marchew pochodząca z Holandii, najmniej Zn, Na i K zawierała marchew z Niemiec, natomiast najmniejszą ilość Ca zawierała marchew z Włoch. Odnotowano też różnice w zawartości wybranych mikro- i makroelementów w próbach marchwi pochodzącej z tego samego kraju. (abstrakt oryginalny)
EN
The aim of the study was to determine the concentrations of certain minerals in carrots from organic farming and to compare their average content between material originating from different countries of the European Union, such as the Netherlands, Italy and Germany available in supermarkets in Olsztyn. Flame Atomic Absorption Spectrometry (FAAS) was used to measure following nutrients concentrations: Cu, Mn, Fe, Zn, Mg and Ca, whereas contents of Na and K were analyzed with Atomic Emission Spectrometry (AES). Also there was made an assessment of nutritional quality of carrots expressed with meeting the demand for analyzed nutrients for people of different age. The lowest concentrations of Cu, Mn, Fe, Mg and Na were found in carrots from the Netherlands, the least amount of Zn, Na and K contained carrots from Germany, while the least content of Ca was measured in carrots from Italy. Additionally there were found differences in the content of selected micro- and macronutrients in samples of carrots from the same country. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
19--28
Opis fizyczny
Twórcy
  • Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
  • Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
Bibliografia
  • [1] Baran S., Wójcikowska-Kapusta A., Żukowska G. 2009. "Zawartość miedzi i cynku w marchwi z ogródków działkowych położonych na obszarze o różnym wpływie zanieczyszczeń miejskich i przemysłowych". Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych, 541: 23-29.
  • [2] Kozik E.U., Nowak R., Nowakowska M., Kosson R. 2011. "Ocena cech użytkowych linii marchwi w fazie wegetatywnej". Nowości Warzywnicze, 52: 15-23.
  • [3] Poniedziałek M., Jędrszczyk E., Jankowska B. 2010. "Proekologiczna uprawa warzyw - problemy i perspektywy. Wpływ uprawy współrzędnej marchwi (Daucus carota L.) z aksamitką (Tagetes patula nana L.) i nagietkiem (Calendula officinalis L.) na jakość plonu oraz wybrane szkodniki marchwi", 131-132. Akademia Podlaska w Siedlcach.
  • [4] Bergqvist S. W., A. Sandberg S., Carlson N. G., Andlid T. 2005. "Improved iron solubility in carrot juice fermented by homo- and heterofermentative lactic acid bacteria". Food Microbiology, 22: 53-61.
  • [5] Cieślik E., Florkiewicz A. 2001. "Aspekty żywieniowe soków i napojów nowej generacji". Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny, 3: 19-20.
  • [6] Czapski J. 2001. "Owoce i warzywa - szansa czy zagrożenie". Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 29 (4): 29-39.
  • [7] Horubała A. 1993. "Niektóre zagadnienia jakości żywności ekologicznej". Przemysł Spożywczy 6: 148-149.
  • [8] Kabata-Pendias A., Pendias H. 1999. Biogeochemia pierwiastków śladowych. Wydawnicwto Naukowe PWN, Warszawa.
  • [9] Kiczuk T. 2001. "Owoce, warzywa i zdrowie". Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywnym 9: 27-29.
  • [10] Sirkumar T.S. 1993. "The mineral and trace element composition in vegetables, pulses and cereals of southern India". Food Chemistry, 46: 163-167.
  • [11] Niedzielski E. 2008. "Uwarunkowania rozwoju rynku żywności ekologicznej - wyniki badań empirycznych". Stowarzyszenie Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, Roczniki Naukowe, 10 (4): 279-283.
  • [12] Whiteside P., Miner B. 1984. Pye Unicam Atomic Absorption Data Book. Pye Unicam LTD, Cambridge, England.
  • [13] Żegarska i wsp. 2000. "Ćwiczenia z analizy żywności", 67-72. Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie.
  • [14] Leszczyńska T. 1999. "Porównanie zawartości wybranych metali ciężkich w warzywach pochodzących ze sklepów z żywnością ekologiczną oraz placów targowych Krakowa". Bromatologia i Chemia Toksykologiczna 32 (2): 191-196.
  • [15] Śmiechowska M., Florek A. 2011. "Zawartość metali ciężkich w wybranych warzywach z uprawy konwencjonalnej, ekologicznej i działkowej". Journal of Research and Applications in Agricultural Engineering, 56 (4): 152-156.
  • [16] Sokołowska A. 2011. "Mikro- i makroelementy w wybranych warzywach pochodzących z upraw ekologicznych i konwencjonalnych". Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie.
  • [17] Grembecka M., Szefer P., Dybek K., Gurzyńska A. 2008. "Ocena wybranych biopierwiastków w warzywach". Roczniki PZH, 59 (2): 179-186.
  • [18] Wiczkowska J. 2005. "Badanie wpływu odmian marchwi, okresu wegetacji i rejonu uprawy na kształtowanie się jej składu mineralnego". Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie.
  • [19] Nedelescu M., Bălălău D., Baconi D., Jula M., Morar D., Gligor A., Bălălău C. 2015. "Preliminary assessment of heavy metals content of vegetables grown in industrial areas in Romania". Farmacia 63(2): 296-300.
  • [20] Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B., Iwanow K. 2005. "Tabele składu i wartości odżywczej żywności". Warszawa: PZWL.
  • [21] Szteke B., Jędrzejczak R., Ręczajska W. 2004. "Zawartość żelaza i manganu w wybranych roślinach jadalnych". Roczniki PZH. 55: 21-27.
  • [22] Grembecka M., Szefer P., Gurzyńska A., Dybek K. 2008. "Ocena jakości zdrowotnej wybranych warzyw na podstawie składu pierwiastkowego". Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 41 (3): 328-332.
  • [23] Kugonič N., Grčman H. 1999. "The accumulation of cadmium, lead and zinc by different vegetables from Zasavje (Slovenia)". Phyton 39(3): 161-165.
  • [24] Flis K., Konaszewska W. 1995. "Podstawy żywienia człowieka". Warszawa: WSiP.
  • [25] Jędrzejczak R., Ręczajska W., Szteke B. 1999. "Magnez i inne makroelementy w roślinnych surowcach jadalnych". Biuletyn Magnezologiczny 4 (1): 72-76.
  • [26] Śmigiel D., Malasa A., Mateja M. 1993. "Zawartość wybranych mikroelementów (Mg, Ca, K, Na) i niektórych metali ciężkich (Pb, Cd) w warzywach różnych odmian uprawianych w zanieczyszczonym środowisku Śląska". Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 35 (3): 159-163.
  • [27] Platta A., Kolenda H. 2009. "Kształtowanie się zawartości składników mineralnych (Ca, Mg, Na, K) w wybranych odmianach marchwi jadalnej". Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 42 (3): 294-298.
  • [28] Grembecka M., Szefer P. 2011. "Analiza porównawcza poziomów stężeń sodu i potasu w warzywach świeżych i przetworzonych technologicznie". Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 44 (3): 854 -859.
  • [29] Jarosz M. 2012. (Redakcja - praca zbiorowa) "Normy żywienia dla populacji polskiej - nowelizacja". Instytut Żywności i Żywienia. Warszawa.
  • [30] RDA Commission Directive 2008/100/EC of 28 October 2008.
  • [31] Ziemlański Ś. 2001. "Normy żywienia człowieka. Fizjologiczne podstawy". Warszawa: Wyd. Lek. PZWL.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171433928

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.