Czasopismo
2016
|
nr 3 (81) Problemy współczesnej gospodarki światowej
|
131--141
Tytuł artykułu
Autorzy
Warianty tytułu
Food Standards in the Trade Between Members Countries EU
Języki publikacji
Abstrakty
Swoboda handlu wewnętrznego bezpieczną żywnością określona jest przez zasady prawa żywnościowego UE, swobody przepływu towarów, ochrony konsumenta oraz udział instytucji naukowych i certyfikujących. Ważną rolę w zagwarantowaniu dostaw bezpiecznej i zdrowej żywności oraz nieograniczania jej przepływu odgrywają przyjęte standardy żywności, jak standardy Codex Alimentarius, bezpieczeństwa żywności UE, GHP, GMP, IFS, BRC, non-gmo system. (abstrakt oryginalny)
Free trade of safe products on single market was definite by the Food Law, the free movement of goods, the consumer protection, and activities science and certification institutions. The food safety system, particularly standards Codex Alimentarius, GHP, GMP, IFS, BRC, non-gmo system become more important in the supplies safe and health food products and their free movement in the EU. (original abstract)
Czasopismo
Rocznik
Strony
131--141
Opis fizyczny
Twórcy
autor
- Uniwersytet Wrocławski
Bibliografia
- Balon, U., Sikora, M. (2015). Rola standardów IFS i BRC w ocenie dostawców przez sieci handlowe. Zeszyty Naukowe UEK, 3, 167-183.
- BRC Global Standard for Food Safety Issue 7. Pobrano z: http://www.brcglobalstandards.com/ Manufacturers/ Food/FoodIssue7.aspx
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171434544