PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2005 | 7 | z. 2 | 58--63
Tytuł artykułu

Zmiany przetwórstwa rolno-spożywczego Wielkopolski w latach 1999-2002

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Changes of Food Industry in Wielkopolska Region in 1999-2002
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Wskazano znaczenie przemysłu spożywczego w przetwórstwie przemysłowym w Wielkopolsce oraz na tle całego kraju. Określono także zmiany przetwórstwa przemysłowego i spożywczego w Wielkopolsce w latach 1999-2002. Wyniki analizy wskazują, że przemysł spożywczy w Wielkopolsce odgrywa istotnie ważniejszą rolę niż to ma miejsce w całym kraju. Szczególnie jest to zauważalne w przypadku wielkości produkcji sprzedanej oraz ponoszonych nakładów inwestycyjnych. Przemysł spożywczy w Wielkopolsce wyróżnia się wysokim poziomem wydajności pracy mierzonej produkcją sprzedaną. W Wielkopolsce, podobnie jak i w Polsce, malało zatrudnienie w przetwórstwie przemysłowym i przemyśle spożywczym. W efekcie obserwowanych zmian (spadku zatrudnienia i wzrostu wartości środków trwałych) wzrasta techniczne uzbrojenie pracy.(abstrakt oryginalny)
EN
The aim of the paper was to indicate the importance of the food processing industry in Wielkopolska region on the background of the whole country. Also changes of industry (as a whole) and food processing industry were undertaken for ¡999-2002 years. The results of the analysis show that the food industry in Wielkopolska has a considerably more important role than in the whole of country. St can be observed especially in case of sold production and investment outlays. The labour efficiency of the food industry in Wielkopolska (measured by sold production per worker) is very high. Sn Wielkopolska, similarly to whole country, employment was decreasing in both industry and food processing industry. Sn the effect (of declining employment and increasing value of fixed factors) technical develop of work is increasing.(original abstract)
Rocznik
Tom
7
Numer
Strony
58--63
Opis fizyczny
Twórcy
  • Akademia Rolnicza w Poznaniu
  • Akademia Rolnicza w Poznaniu
Bibliografia
  • Czubak W., Kiryluk E., Poczta W. 2004: Przemysł rolno-spożywczy województwa wielkopolskiego w latach 1999-2003 i możliwości jego rozwoju. Ekspertyza dla Urzędu Marszałkowskiego Województwa Wielkopolskiego, materiały wewnętrzne Katedry Ekonomiki Gospodarki Żywnościowej AR, Poznań
  • Makarski S. 2000: Procesy dostosowawcze przemysłu rolno-spożywczego do wymagań rynku. Roczniki Naukowe SERiA, Tom 2 Zeszyt 1, Zamość.
  • Nieżurawski L. 1993: Ekonomika i organizacja przemysłu spożywczego. Wydawnictwo Uniwersytetu Mikołaja Kopernika, Toruń, str. 15.
  • Polski przemysł żywnościowy w Unii Europejskiej Urban R. (red.) 2004: Polska Federacja Producentów Żywności, Warszawa.
  • Polski przemysł żywnościowy. Raport 2001, 2002 i 2003 (2002, 2003, 2004), Urban R. (red.). Polska Federacj a Producentów Żywności, Warszawa.
  • Rocznik Statystyczny Przemysłu 2000-2004, GUS 2000-2004: Warszawa
  • Rocznik statystyczny województw 1999 i 2000. 2000, 2001: GUS Warszawa.
  • Urban R. 2004: State policy towards the food processing industry, Economics of Polish agriculture - selected papers. Zagadnienia Ekonomiki Rolnej, nr 3 (dodatek).
  • Zegar J.S. 2004: Strategy of the Polish agriculture after the accession to the EU, Economics of Polish agriculture - selected papers. Zagadnienia Ekonomiki Rolnej, nr 3 (dodatek).
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171434920

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.