PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2005 | 7 | z. 2 | 136--142
Tytuł artykułu

Proponowane działania firm przemysłu spożywczego w województwie zachodniopomorskim w aspekcie wdrażania regionalnej strategii inowacyjności

Autorzy
Treść / Zawartość
Warianty tytułu
The Propose Actions of Food Industry Firms in West Pomeranian Region in Aspect Initiation Regional Innovation Strategy
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Poruszono problem szans rozwojowych Pomorza Zachodniego i przedsiębiorstw przemysłu spożywczego w tym regionie w związku z opublikowaną Regionalną Strategią Innowacyjności. Przedstawiono główne cechy gospodarki województwa zachodniopomorskiego. Wskazano znaczenie przetwórstwa spożywczego dla długofalowego rozwoju regionu. Zaprezentowano także kierunki działań małych i średnich przedsiębiorstw (MSP) tego sektora, które pozwolą zwiększyć konkurencyjność i innowacyjność tych podmiotów w "nowej gospodarce(abstrakt oryginalny)
EN
The problem of developmental chances of Western Pomeranian and food industry enterprises in this region was moved in relation from published Regional Innovation Strategy. The main features of economy of Western Pomeranian region were described. The meaning of food processing was showed for long-term development of region. The directions of workings of small and medium enterprises (SME's) this sector, which they will permit to increase competitiveness and innovation of these subjects in "new economy" were also presented.(original abstract)
Rocznik
Tom
7
Numer
Strony
136--142
Opis fizyczny
Twórcy
  • Akademia Rolnicza w Szczecinie
Bibliografia
  • http://www.polfood.pl
  • Innowacyjność małych i średnich przedsiębiorstw województwa zachodniopomorskiego. 2005: ZARR SA,Szczecin, 23-78.
  • Małe i średnie przedsiębiorstwa w gospodarce regionu pod red. M. Strużyckiego. 2004: PWE, Warszawa, 108-136
  • . Łącka I. 2000: Alianse strategiczne jako czynniki rozwoju przedsiębiorstw przetwórstwa spożywczego.Praca doktorska, maszynopis, SGGW, Warszawa.
  • Łącka I. 2003: Bariery partnerstwa strategicznego wśród MŚP przetwórstwa spożywczego w Polsce i możliwości ich przezwyciężenia. Polia Universitatis Agriculturae Stetinensis 232, Oeconomica 42. t.l, Wydawnictwo AR, Szczecin, 323-335.
  • Łącka I. 2003a: Zarządzanie jakością w MŚP przetwórstwa spożywczego - bariery i szanse. Prace Naukowe AE Wrocław, nr 983, t. I, Wydawnictwo AE Wrocław, Wrocław, 524-530.
  • Porter M.E. 2001: Porter o konkurencji, PWE. Warszawa.
  • Regionalna Strategia Innowacyjności w Województwie Zachodniopomorskim. 2005. ZARR SA, Szczecin.
  • Sznajder M., Przepiorą A. 2000: Rola przemysłu spożywczego w zrównoważonym rozwoju terenów wiejskich. Roczniki Naukowe SERiA, t.II, z.l, Warszawa-Poznań-Zamość, 60-62.
  • Świderski F., Waszkiewicz-Robak B., Hoffman M. 2001: Żywność funkcjonalna - implikacje żywieniowe. Referat na Konferencji Naukowej "Analiza ryzyka zdrowotnego żywności - czynniki żywieniowe", SGGW. Warszawa 19-20.11.2001, http://gastrona.pl/global/lib/news.php?id=504
  • Żywność funkcjonalna z ryb. Informator dla przedsiębiorców. 2004: PPNT, Poznań, 12-21.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171435084

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.