Warianty tytułu
Certification of Food Products on the Polish Market within the European Food Labeling Systems
Języki publikacji
Abstrakty
W publikacji został omówiony temat znakowania żywności w ramach europejskich systemów, ze szczególnym uwzględnieniem europejskich znaków żywności tradycyjnej i regionalnej, jak również rolnictwa ekologicznego. Wspomniano także o krajowym systemie znakowania żywności o wyjątkowych walorach jakościowych. Przedstawiono rynek certyfikacji produktów żywnościowych w Polsce oraz przeanalizowano sytuację w latach 2007-2014 pod kątem znakowania i rejestracji polskich produktów regionalnych, tradycyjnych oraz pochodzących z rolnictwa ekologicznego. (abstrakt oryginalny)
The article is concerned with the subject of food products labelling within the European Union systems - with the special emphasis on the European labels for traditional, regional and organic products. In relation to the food products of exceptional quality value, also the national system of certifying food has been mentioned in this article. The paper also includes analysis of the state of the labelling and registration practices between 2007 and 2014 for Polish regional and traditional products, as well as those which come from organic farming. (original abstract)
Twórcy
autor
- Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu
autor
- Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu
Bibliografia
- [1] Winawer Z., Wujec H. 2010. Tradycyjne i regionalne produkty wysokiej jakości we wspólnej polityce rolnej. Warszawa.
- [2] Gulbicka B. 2010. Podstawowe regulacje prawne i promocja żywności tradycyjnej i regionalnej w Polsce. IERiGŻ-PIB. Warszawa.
- [3] Dolatowski Z.J., Kołożyn-Krajewska D. 2008. Tradycyjne i regionalne technologie oraz produkty w żywieniu człowieka. Wydawnictwo Naukowe PTTŻ. Kraków.
- [4] Produkty tradycyjne i regionalne. 2004. Fundacja Programów Pomocy dla Rolnictwa. Warszawa.
- [5] Kieljan K. 2011. O systemach jakości żywności. Vademecum funkcjonowania produktów regionalnych i tradycyjnych. Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie. Kraków.
- [6] Kieljan K. 2010. Vedemecum produktu regionalnego. Poradnik dla doradców. Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie. Kraków.
- [7] Polskie i europejskie systemy jakości żywności. http://www.produktytradycyjne-dobrepraktyki.pl/informator/polskie-i-europejskie-systemy-jakosci-zywnosci.(accessed: 12.03.2015).
- [8] Lista Produktów Tradycyjnych. Praktyczne informacje dotyczące umieszczania produktów tradycyjnych na Liście Produktów Tradycyjnych przygotowane przez Wydział Oznaczeń Geograficznych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. www.modr.pl. (accessed: 09.10.2015).
- [9] Produkty regionalne i tradycyjne. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. http://www.minrol.gov.pl/Jakosc-zywnosci/Produkty-regionalne-i-tradycyjne. (accessed: 09.03.2015).
- [10] Program certyfikacji produktów tradycyjnych i regionalnych Upoważnionej Jednostki Certyfikującej, TÜV Rheinland Polska. www.tuv.com. (accessed: 12.03.2015).
- [11] http://ec.europa.eu/agriculture/quality/door/list.html. (accessed: 04.03.2015).
- [12] Liczba ważnych świadectw jakości i certyfikatów zgodności wydanych na produkty ChNP, ChOG, GTS w latach 2007-2014. www.ijhar-s.gov.pl (accessed: 12.03.2015).
- [13] Suma świadectw jakości i certyfikatów zgodności wydanych na produkty ChNP, ChOG, GTS w danych roku. www.ijhar-s.gov.pl. (accessed: 11.03.2015).
- [14] Polskie produkty regionalne i tradycyjne. www.ijhar-s.gov.pl. (accessed: 11.03.2015).
- [15] Raporty o rolnictwie ekologicznym w Polsce. http://www.ijhar-s.gov.pl/index.php/ raporty-o-ekologii.html. (accessed: 28.04.2015).
- [16] Area under organic farming. Eurostat. http://ec.europa.eu/ (accessed: 11.03.2015).
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171435514