PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2016 | nr 3 | 65--75
Tytuł artykułu

The Possibility of Using Contemporary Sources of Dietary Fiber in Designing Innovative Food Regulating the Satiety Level

Warianty tytułu
Możliwość wykorzystania współczesnych źródeł błonnika w projektowaniu innowacyjnej żywności regulującej uczucie sytości
Języki publikacji
EN
Abstrakty
EN
The objective of this study was presenting contemporary and unfamiliar in Europe and Poland products of high fiber content and the possibility of using them in the design of high satiating food. Presented new sources of dietary fiber derived from exotic fruits and cereals. In the search of new sources of fiber, the use of fiber of fruit and vegetable pomace was brought into atten-tion, because more and more frequently, particular fractions of fiber obtained from various types of products are the components of weight loss products and functional food of high satiating properties. The knowledge of the mechanisms influencing the feeling of satiety and the role of the particular nutrients promoting satiety may be the basis for the design of functional food. Nowadays, at the time of the obesity epidemic, the extension of the designed food segment of the products allowing for the control of body weight, based on the satiety index, seems to be justified. (original abstract)
Celem pracy było zaprezentowanie nowoczesnych, mało znanych w Europie i w Polsce produktów o wysokiej zawartości błonnika i możliwość wykorzystania ich do projektowania żywności wysoko sycącej. Przedstawiono nowe źródła błonnika pokarmowego pochodzące z egzotycznych owoców i zbóż. Poszukując nowych źródeł błonnika zwrócono uwagę na wykorzystanie błonnika w wytłokach z owoców i warzyw, ponieważ coraz częściej poszczególne frakcje błonnika pozyskiwane z różnych produktów są składnikami preparatów na odchudzanie i żywności funkcjonalnej o właściwościach wysokosycących. Znajomość mechanizmów wpływających na uczucie sytości oraz rola poszczególnych składników odżywczych promujących sytość, może być podstawą do projektowania żywności funkcjonalnej. W dobie rosnącej epidemii otyłości zasadne byłoby rozszerzenie segmentu żywności projektowanej o produkty wspomagające kontrolę masy ciała opartą o indeks sytości. (abstrakt oryginalny)
Słowa kluczowe
Rocznik
Numer
Strony
65--75
Opis fizyczny
Twórcy
  • Medical University of Gdansk
  • Gdynia Maritime University
Bibliografia
  • [1] Lawrence V.J., Kopelman P.G. (2004) Medical consequences of obesity. Clinical Dermatology, 22 (4), 296-302.
  • [2] Oreopoulos A., Padwal R., McAlister F.A., Ezekowitz J., Sharma A.M., Kalantar-Zadeh K., Fonarow G.C., Norris C.M. (2010) Association between obesity and health-related quality of life in patients with coronary artery disease. International Journal of Obesity (London), 34 (9), 1434-1441.
  • [3] Morotti E., Battaglia B., Paradisi R., Persico N., Zampieri M., Venturoli S., Battaglia C. (2013) Body mass index, Stunkard Figure Rating Scale, and sexuality in young Italian women: a pilot study. Journal of Sexual Medicine, 10 (4), 1034-1043.
  • [4] McDonough C., Dunkley A.J., Aujla N., Morris D., Davies M.J., Khunti K. (2012) The association between body mass index and health-related quality of life: influence of ethnicity on this relationship. Diabetes Obesity and Metabolism, 15 (4), 342-348.
  • [5] Batsis J.A., Lopez-Jimenez F., Collazo-Clavell M.L., Clark M.M., Somers V.K., Sarr M.G. (2009) Quality of life after bariatric surgery: a population-based cohort study. American Journal of Medicine, 122 (11), 1055e1-1055e10.
  • [6] Dembiński Ł., Banaszkiewicz A., Radzikowski A. (2010) Dieta bogatoresztkowa - definicja, korzyści i normy w pediatrii. Pediatria Współczesna, Gastroenterologia, Hepatologia i Żywienie Dziecka, 12, 139-145.
  • [7] Taylor B.J., Heath A.L., Galland B.C., Gray A.R., Lawrence J.A., Sayers R.M., Dale K., Coppell K.J., Taylor R.W. (2011) Prevention of Overweight in Infancy (POI.nz) study: a randomised controlled trial of sleep, food and activity interventions for preventing overweight from birth, BMC Public Health, 11, 942.
  • [8] Caputo E., Talarico V., Mattace F., Giancotti L., Anastasio E., Baserga M. (2012) Diet and lifesyle of a cohort of primary school children. La Pediatria, Medica et Chirurgica, 34 (2), 84-88.
  • [9] Slavin J.L., Green H. (2007) Dietary fibre and satiety. Nutrition Bulletin, 32 (Suppl I), 32-42.
  • [10] Gawęcki J., Galiński G.(2010) Sensoryczne mechanizmy regulacji apetytu. Kosmos, 3-4, 181-290.
  • [11] Samra R.A., Andreson G.H. (2007) Insoluble cereal fiber reduces appetite and short-term food intake and glycemic response to food consumed 75 min later by healthy men. American Journal of Clinical Nutrition, 86, 972-979.
  • [12] Górecka D. (2009) Błonnik pokarmowy - korzyści zdrowotne i technologiczne. Przemysł Spożywczy, 63, 16-20.
  • [13] Bienkiewicz M., Bator E., Bronkowska M. (2015) Błonnik pokarmowy i jego znaczenie w profilaktyce zdrowotnej. Problemy Higieny i Epidemiologii, 96 (1), 57-63.
  • [14] Lattimer J.M, Haub M.D. (2010) Effects of dietary fiber and its components on metabolic health. Nutrients, 2, 1266-1289.
  • [15] Lairon D. (2007) Dietary fiber and control of body weight. Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases, 17, 1-5.
  • [16] Slavin J.L. (2008) Position of the American Dietetic Association: health implications of dietary fiber. Journal of American Dietetic Association, 108 (10), 1716-1731.
  • [17] Carter B.E., Drewnowski A. (2012), Beverages containing soluble fiber, caffeine, and green tea catechins suppress hunger and lead to less energy consumption at the next meal, Appetite, 59 (3), 755-761.
  • [18] Kristensen M. Jensen M.G. (2010) Dietary fibers in the regulation of appetite and food intake. Importance of viscosity. Appetite, 56 (1), 65-70.
  • [19] Tucker L.A., Thomas K.S. (2009) Increasing total fiber intake reduces risk of weight and fat gains in women. Journal of Nutrition, 139, 576-581.
  • [20] Keenan H.A., Doria A., Aiello L.P., King G.L. (2006) Positivity of c-peptide, GADA, and IA2 antibodies in type 1 diabetic patients with extreme duration. Diabetes, 55, A65.
  • [21] Higgins J.A. (2014) Resistant starch and energy balance: impact on weight loss and maintenance. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 54 (9), 1158-1166.
  • [22] Fuentes-Zaragoza E, Riquelme-Navarrete M.J., Sánchez-Zapata E, Pérez-Álvarez J.A. (2010) Resistant starch as functional ingredient: A review. Food Research International, 43 (4), 931-942.
  • [23] Korek E., Krauss H., Piątek J., Chęcińska Z. (2013) Regulacja hormonalna łaknienia. Medycyna Ogólna i Nauki o Zdrowiu, 10 (2), 211-217.
  • [24] Hartley L., May M.D., Rees K. (2015) Dietary fibre for the primary prevention of cardiovascular disease (Protocol). The Cochrane Collaboration.
  • [25] Białkowska M. (2013) Leczenie dietetyczne - ciągle aktualna metoda terapii otyłości. Postępy Nauk Medycznych, 5, 38-43.
  • [26] Bazzano L.A., Song Y., Bubes, V., Good C.K., Manson J.E., Liu S. (2005) Dietary intake of whole and refined grain breakfast cereals and weight gain in men. Obesity Research, 13, 1952-1960.
  • [27] Bolton R.P., Heaton K.W., Burroughs L.W. (1981) The role of dietary fiber in satiety, glucose, and insulin: studies with fruit and fruit juice. American Journal of Clinical Nutrition, 34, 211-217.
  • [28] Gustafsson K., Asp N.G., Hagander B., Nyman M. (1994) Dose - response effects of boiled carrots and effects of carrots in lactic acid in mixed meals on glycaemic response and satiety. European Journal of Clinical Nutrition, 48, 386-396.
  • [29] Granfeldt Y., Liljeberg H., Drews A., Newman R., Bjorck I. (1994). Glucose and insulin responses to barley products: influence of food structure and amylase-amylopectin ratio. American Journal of Clinical Nutrition, 59, 1075-1082.
  • [30] Johansson D.P, Lee I., Riserus U., Langton M., Landberg R. (2015) Effect of unfermented and fermented whole grain rye crip breads served as part of a standardized breakfast, on appatite and postprandial glucose and insulin responses: A randomized cross-over trial. PLoS One 10(3): e0122241.
  • [31] Adam C.L., Thomson L. M., Williams P.A., Ross A.W. (2015) Soluble dietary fibre (pectin) increases satiety and decreases adiposity in fat rats on a high fat diet. Proceedings of the Nutrition Society, 74 (OCE1), E140.
  • [32] Cani P.D., Joly E., Horsmans Y., Delzenne N.M. (2006) Oligofructose promotes satiety in healthy human: a pilot study. European Journal of Clinical Nutrition, 60, 567-572.
  • [33] Fiszman S., Varela P. (2013) The role of gums in satiety/satiation. A review. Food Hydrocolloids, 32, 147-154.
  • [34] Willis H.J., Eldridge A.J., Beiseigel J., Thomas W., Slavin J.L. (2009) Greater satiety response with resistant starch and corn bran in human subjects. Nutrition Research, 29, 100-105.
  • [35] Hamułka J., Wawrzyniak A. (2011) Analiza spożycia głównych źródeł włókna po-karmowego ogółem oraz jego frakcji w wybranej grupie młodych kobiet. Problemy Higieny i Epidemiologii, 92 (4), 813-815.
  • [36] Król E., Krejpcio Z. (2008) Ocena sposobu żywienia wybranej grupy ludzi młodych. Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 41, 911-915.
  • [37] Cieślik E., Gębusia A. (2011) Żywność funkcjonalna z dodatkiem fruktanów. Żywność. Nauka, Technologia, Jakość, 2 (75), 27-37.
  • [38] Pietrych A., Filip R. (2011) Wpływ diety redukcyjnej na masę ciała u osób z nadwagą i otyłością. Problemy Higieny i Epidemiologii, 93 (3), 577-579.
  • [39] Król D. (2009) Babka płesznik (Plantago psyllium L.)Wartościowa roślina lecznicza. Postępy Fitoterapii, 4, 256-259.
  • [40] Czech A., Stachyra K., Ognik K., Klebaniu R. (2012) Skład i właściwości nasion lnu. [in:] Zastosowanie lnu i inuliny w żywieniu człowieka. (red.) A. Czech, R. Klebaniuk, pp. 9, 13-35.
  • [41] Muir A.D., Vestcott N.D. (2003) Flax: The genius linum. Taylor & Francis, Boca Raton.
  • [42] Korczak R., Lindeman K., Thomas W., Slavin J.L. (2014) Bran fibers and satiety in woman who do not exhibit restrained eating. Appetite, 80, 257-263.
  • [43] Patel S. (2015) Cereal bran fortified-functional foods for obesity and diabetes management: triumphs, hurdles and possibilities. Journal of Functional Food, 14, 255-269.
  • [44] Clegg M.E., Pariyarath S.T (2014) Molecular weight of barley β-glucan does not influence satiety or energy intake in healthy male subjects. Appetite, 83, 167-172.
  • [45] Hozyasz K.K., Słowik M. (2009) Teff- cenne zboże bezglutenowe. Przegląd Gastro-enterologiczny, 4 (5), 238-244.
  • [46] Ramulu P., Rao P.U. (2003) Total, insoluble and soluble dietary fiber contents of Indian fruits. Journal of Food Composition and Analysis, 16, 677-685.
  • [47] Flood-Obbagy J., Rolls B.J. (2009) The effect of fruit in different forms on energy intake and satiety at a meal. Appetite, 52, 416-422.
  • [48] Aguiar J.P.L., das Chagas do Amaral Souza F. (2014) Soluble and Insoluble fiber in some Amazonian fruits with low energy density. Food and Nutrition Science, 5, 1415-1419.
  • [49] O'Shea N., Arendt E.K., Gallagher E. (2012) Dietary fibre and phytochemical characteristics of fruit and vegetable by-products and their recent applications as novel ingredients in food products. Innovative Food Science Emerging Technologies, 16, 1-10.
  • [50] Nawirska A., Kwaśniewska M. (2004) Frakcje błonnika w wytłokach z owoców. Acta Scientarum Polonarum Technologia Alimentaria, 3 (1), 13-20.
  • [51] Cybulska J., Zdunek A., Sitkiewicz J., Galus S., Janiszewska E., Łaba S., Nowacka M. (2013) Możliwość zagospodarowania wytłoków i innych odpadów przemysłu owocowo-warzywnego. Przemysł Fermentacyjny i. Owocowo-Warzywny, 9, 27-29.
  • [52] Borycka B., Górecka D. (2005) Analiza frakcji błonnika pokarmowego w odpadach pomidorowych i marchwiowych. Towaroznawcze Problemy Jakości, 1 (2), 148-151.
  • [53] Chau C.F., Huang Y.L. (2004) Characterization of passion fruit seed fibres - a potential fibre source. Food Chemistry, 85, 189-194.
  • [54] Skotnicka M. (2015) Zależność między FF (Fullness factor) a IS (Satiety Index) na przykładzie wybranych produktów spożywczych, trendy w żywieniu człowieka. [in:] M. Karwowska, W. Gustaw (eds). Wydawnictwo PTTŻ, Kraków, pp. 301-309.
  • [55] Arguin H., Gagnon-Sweeney M., Pigeon E., Tremblay A. (2012) Functional food and satiety. Impact of a satiating context effect on appetite control of non-obese men. Appetite, 58, 354-363.
  • [56] Rebello C., Greenway F.L., Dhurandhar N.V. (2014) Functional foods to promote weight loss and satiety. Current Opinion in Clinical Nutrition & Metabolic Care, 17 (6), 596-604.
  • [57] Pittler M.H., Ernst E. (2001) Guar gum for body weight reduction: met analysis of randomized trials. American Journal of Medicine, 110, 724-730.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171435710

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.