PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2016 | nr 114 | 45--55
Tytuł artykułu

Powszechne przekonania dotyczące wybranych zachowań żywieniowych w opinii konsumentów 65+

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Common Belief on Selected Food Consumption Behaviors in the Opinion of Consumers 65+
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Konsumenci podejmując decyzje zakupowe, często kierują się nie aktualną wiedzą, ale zakorzenionymi w ich świadomości przekonaniami, które tej wiedzy przeczą. Celem przeprowadzonych badań było określenie wpływu funkcjonujących w społeczeństwie utartych przekonań na zachowania żywieniowe starszych osób. Badania przeprowadzono w grupie 160 seniorów pochodzących z Trójmiasta. Wykazano, iż seniorzy zgadzają się z wieloma stereotypami, a ich zachowania żywieniowe często odpowiadają tymże przekonaniom. (abstrakt oryginalny)
EN
Consumers making purchasing decisions are often guided not by the latest knowledge, but rooted in their consciousness beliefs that deny this knowledge. The aim of this study was to determine the effect of common beliefs functioning in society, affecting food consumption behavior of elderly people. The study was conducted in a group of 160 seniors from conurbation of Gdańsk, Gdynia and Sopot. It has been shown that seniors agree with many stereotypes, and their eating behavior often corresponds with their convictions. (original abstract)
Twórcy
  • Akademia Morska w Gdyni
Bibliografia
  • BABICZ-ZIELIŃSKA E.: Jakość żywności w ocenie konsumenckiej. Gdańskie Towarzystwo Naukowe, Gdańsk 2006.
  • CHLEWIŃSKI Z., KURCZ I.: Stereotypy i uprzedzenia, PAN, Warszawa 1992.
  • HALICKI J.: Potoczne definicje pomyślnego starzenia się, [w:] Pomyślne starzenie się w perspektywie nauk społecznych i humanistycznych, red. J.T. Kowaleski i P. Szukalski, Zakład Demografii i Gerontologii Społecznej UŁ, Łódź 2008.
  • JEŻEWSKA-ZYCHOWICZ M.: Stereotypy w myśleniu o żywności w kontekście jej wpływu na masę ciała, Roczn. PZH, 58, nr 2, 2007.
  • KHAN M.A.: Evaluation of food selection patterns and preferences. CRS Crittical Review of Food Science and Nutrition 15, 1981.
  • KOPALIŃSKI W.: Słownik wyrazów obcych, Wyd. Świat Książki, Warszawa 2000. Mały rocznik statystyczny Polski, GUS, Warszawa 2015.
  • PIÓRECKA B.: Zasady żywienia osób starszych, http://dieta.mp.pl
  • RYBOWSKA A.: Mity i stereotypy żywieniowe, Zeszyty Naukowe AM, Gdynia 2014.
  • RYBOWSKA A.: Stereotypy żywieniowe i ich wpływ na zachowania konsumentów, Probl. Higieny i Epidemiologii 94 (3) 2013.
  • SHEPHERD R.: Dietary salt intake. Nutrition and Food Sciences 96, 1985.
  • YOSHIDA M.: Studies in the psychometric classification of odor. Japanese Psychological Research 6, 111, 1964.
  • ZIELIŃSKA-WIĘCZKOWSKA H., KĘDZIORA-KORNATOWSKA K., KORNATOWSKI T.: Starość jako wyzwanie, Gerontologia Polska, t. 16, nr 3, 2008.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171436248

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.