PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
Czasopismo
2016 | nr 1 | 65--74
Tytuł artykułu

Zrównoważona konsumpcja w Finlandii

Warianty tytułu
Sustainable Consumption in Finland
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Zrównoważona konsumpcja i produkcja są tematem zainteresowania polityki środowiska w wielu krajach na całym świecie od ponad 20 lat, szczególnie w krajach Unii Europejskiej. Mimo to nadal obserwowane są negatywne dla środowiska skutki rosnącej konsumpcji spowodowanej rozwojem i wzrostem gospodarczym społeczeństw. Wiele strategii ochrony środowiska, których celem jest poprawa wydajności zasobów i efektywności ekologicznej procesów i produktów, nie jest w stanie w pełni przeciwstawić się negatywnemu oddziaływaniu na środowisko wywołanym przez wzrost konsumpcji. Niemniej jednak istnieją kraje, w których program zrównoważonej konsumpcji jest realizowany przez całe społeczeństwo, a problem ochrony środowiska przed szkodliwymi działaniami człowieka nie jest nikomu obcy. Przykładem takiej gospodarki jest Finlandia. Celem rozważań jest przedstawienie strategii zrównoważonego rozwoju w Finlandii. W opracowaniu opisano Narodowy Program Zrównoważonej Produkcji i Konsumpcji Finlandii, a także działania podejmowane przez rząd i organizacje pozarządowe zachęcające do realizowania tego programu. Ponadto pokazano perspektywę rozwoju zrównoważonego w następnych latach. Wykorzystano informacje z bazy danych Eurostat oraz bazy danych efektywności energetycznej Odyssee, a także dane zebrane przez fińską firmę zajmującą się rynkiem żywności ekologicznej w Finlandii - Pro Luomu i Urząd Statystyczny Finlandii. (abstrakt oryginalny)
EN
Sustainable consumption and production have been the topic of concern of the environmental policy in many countries across the world for more than 20 years, particularly in the countries of the European Union. Despite this fact, there have still been observed negative for the environment effects of ever growing consumption caused by the economic development and growth of societies. Many strategies for environmental protection, whose aim is to improve efficacy of resources and ecological effectiveness of processes and products, are not able to fully oppose the negative impact on the environment triggered by the growth of consumption. Nevertheless, there are countries where the programme of sustainable consumption is implemented by the whole society and the problem of environmental protection against man's harmful activities is not alien to anybody. Finland is an example of such economy. An aim of considerations is to present the strategy of sustainable development in Finland. In her article, the author described the Finland's National Programme of Sustainable Production and Consumption as well as the measures undertaken by the government and NGOs encouraging implementing this programme. Moreover, she showed the perspective of sustainable development in next years. She used information from the Eurostat's database as well as data bases of energetic effectiveness Odyssee and the data collected by the Finnish company dealing with the market for ecological food in Finland, Pro Luomu, and the Statistics Finland. (original abstract)
Czasopismo
Rocznik
Numer
Strony
65--74
Opis fizyczny
Twórcy
  • Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
Bibliografia
  • Annukka B., Hukkinen J. (2011), Beoynd effectiveness: the uses of Finland's national programme to promote sustainable consumption and production, "Journal of Cleaner Production", No. 19.
  • Honkasalo A. (2010), Perspectives on Finland's sustainable consumption and production policy, "Journal of Cleaner Production", No. 19.
  • Hetemäki L., Niinistö S., Seppälä R., Uusivuori J. (2011), Murroksen jälkeen - Metsien käytön tulevaisuus Suomess, Metsa, Helsinki.
  • Hyvättinen, H. (2005), Interface standards and creating innovation markets eimplications on SMEs in a technology programme, "Technovation", No. 26 (2).
  • Kojonsaari G., Żuk E. (2013), Raport rynkowy dotyczący artykułów rolno-spożywczych w Finlandii.
  • Raport rynkowy przygotowano z udziałem środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Programu Operacyjnego Innowacyjna Gospodarka 2007-2013.
  • Mickwitz P., Hilden M., Seppälä J., Melanen M. (2011), Sustainability through system transformation: lesson from Finish efforts, "Journal of Cleaner Production", No. 19.
  • Mont O., Plepys A. (2008), Sustainable consumption progress: should we be proud or alarmed? "Journal of Cleaner Production", No. 16.
  • Pro Luomu (2014), Organics in Finland 2013, Helsinki.
  • Seppälä, J., Mäenpää, I., Koskela, S., Mattila, T., Nissinen, A., Katajajuuri, J.-M.,Härmä, T., Korhonen, M.-R., Saarinen, M., Virtanen, Y. (2011), An assessment of greenhouse gas emissions and material flows caused by the Finnish economy using the ENVIMAT model, "Journal of Cleaner Production", No. 19.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171437400

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.