PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1986 | nr 149 Prace z zakresu towaroznawstwa i chemii | 117--123
Tytuł artykułu

Wpływ płci jagniąt na cechy jakościowe mięsa

Warianty tytułu
The Effect of Sex on the Quality of Lamb
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Wpływ płci na cechy jakościowe mięsa baraniego, zwłaszcza na jego właściwości fizykochemiczne i sensoryczne, został stosunkowo mało zbadany i jest według danych piśmiennictwa dość kontrowersyjnie oceniany. Dotychczas przeprowadzono jedynie badania mięsa merynosów i polskiej owcy długowełnistej, przy czym porównano mięso skopów z trykami i kastratów z osobnikami żeńskimi. W ostatnim czasie zaznaczyły się możliwości zwiększenia produkcji mięsa baraniego, a zwłaszcza mięsa jagniąt z nowych krzyżówek owcy pogórza. W związku z tym podjęto badania jakości mięsa jagniąt z tych krzyżówek w zależności od płci, pod względem właściwości fizykochemicznych i sensorycznych. (fragment tekstu)
EN
The effect was studied of sex on the quality of lamb from a cross between highlands and meat-type breeds. As compared to the meat from the primipara ewe lamb that from the ram was found to be higher in wat wather, lower in fat, its pH was higher and on frying its odour and flavour were worse. The sex was proved to be of no decisive effect on the quality of lamb. (original abstract)
Twórcy
  • Akademia Ekonomiczna w Krakowie
Bibliografia
  • B. Doroszewski, M. Osikowski, Z. Doroszewska, M. Janasz: Gosp. Mięs., 7. 20, (1968).
  • E. Prost: Kształtowanie się i zmienność podstawowych cech Jakościowych mięsa zwierząt rzeźnych. Rozprawa habilitacyjna, AR w Lublinie, 1977.
  • PN-73/A-82058.
  • PN-75/A-04018.
  • PN-73/A-85803.
  • International Organization for Standardization Subkomittee (ISO) ISO/TC 34/SC 6, Meat and Meat Products, December 1969.
  • PN-77/A-82058.
  • K. Bunning, R. Hamm: Fleischwirtschaft, 50, 1541, (1970).
  • J. Kortz, J. Różyczka, S. Gajewska-Kołaczyk: Roczn. Nauk Roln. B-90, 3, 333 (1968).
  • A. Pisula (red.): Określenie składu chemicznego, właściwości fizykochemicznych i przydatności technologicznej mięsa różnych odmian bydła czarno-białego, SGGW-AR, Warszawa 1977.
  • R. Hamm: Kolloidchemie des Fleisches, P. Parey Verlag, Berlin-Hamburg 1972.
  • D. Klima, M. Kopalowa: Veda a vyzkum prumyslu potravinerskeho. Sbornik praci vyzkumneho ustavu pro meso w Brne, STO, Praha 1960.
  • S. Tyszkiewicz: Badanie fizycznych właściwości mięsa, WNT, Warszawa 1969.
  • N. Baryłko-Pikielna: Zarys analizy sensorycznej żywności, WNT, Warszawa 1975.
  • D.O. Tilgner: Analiza organoleptyczna żywności, WPLiS, Warszawa 1957.
  • Z. Bożyk, W. Rudzki: Metody statystyczne w badaniu jakości produktów żywnościowych i chemicznych, WNT, Warszawa 1977.
  • A.S. Alvi: Fleischwirtschaft, 11, 2067 (1980).
  • W.M. Oliver, Z.L. Carpenter, G.T. King: J. Animal Sci., 2, 307 (1967).
  • J. Scheper: Fleischwirtschaft, 10, 1642 (1978).
  • G. Schiefer, E. Scharner: Arch. f. Tierzucht, 2, 129 (1977).
  • A.S. Alvi: Fleischwirtschaft, 11, 2067 (1980).
  • O.M. Batcher, A.W. Brant, M.S. Kunze: J. Food Sci, 34, 272 (1969).
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171439206

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.