PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1990 | nr 183 Sterowanie obrotem i spożyciem | 74--86
Tytuł artykułu

Re-naturalizacja spożycia?

Warianty tytułu
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Uzasadnienie dla podjęcia tematu, odnoszącego się do spożycia naturalnego, można by doszukiwać się w splocie czynników o koniunkturalnym charakterze. Spowodowanym kryzysem gospodarczym nawrót do spożycia naturalnego wzbudził niepokój. Pojawia się on zresztą zawsze wtedy, kiedy pewne zjawisko (jednoznacznie sklasyfikowane) wyłamuje się przypisanej mu (zwykle liniowej) trajektorii rozwoju. Jeśli autor tego artykułu nie potrafi w pełni podzielać tych obaw, to dzieje się tak dlatego, że kryzys ukazuje się mu także jako weryfikator, zarówno koncepcji, jak i postaw. Fakt, że tak głęboki kryzys gospodarczy lat osiemdziesiątych miał tak płytki i krótkotrwały przebieg na wsi, to stało się tak właśnie dzięki takiemu rolnictwu, jakie mamy2 tzn. indywidualnemu, niewyspecjalizowanemu (dziś zaczynamy coraz lepiej rozumieć czym jest monokultura, jakakolwiek zresztą) o relatywnie dużym spożyciu naturalnym. Niewątpliwie, kryzys daje do myślenia. Może więc warto raz jeszcze sprawę przemyśleć od podstaw. Jest to nawet poniekąd konieczne, albowiem większość specjalistów zainteresowanych rolnictwem i spożyciem żywności zapatrzona jest w przyszłość. Dlatego prognoza "goni" prognozę, jedyna wizja zastępuje drugą. Cechą tych opracowań jest nie tylko określona orientacja (prospektywna) czasowa, ale wyróżnia je także swoisty redukcjonizm. Przejawia się on w sprowadzeniu złożonej problematyki żywności dla człowieka jedynie do jednostek ilościowych i energetycznych (kalorycznych), tak jakby rzecz dotyczyła tuczu opasów. Podobnie cały zespół ekologiczno-kulturowych zależności, związanych z wytwarzaniem i przetwarzaniem żywności, sprowadza się do problemów technologiczno-rynkowych. Skoro takie postawy są dziś dominujące, stąd też celem tej rozprawy (niejako a contrario) jest skierowanie naszej uwagi także wstecz, za siebie; a z tego retrospektywnego nastawienia rodzi się pytanie, czy w tych uproszczeniach nie posunęliśmy się aż tak daleko, że nie jesteśmy już w stanie uświadomić sobie ile tracimy, co tracimy i kto traci najwięcej? Aby udzielić na to pytanie choćby przybliżonej odpowiedzi należy choćby szkicowo zrekonstruować kontekst, w jakim należałoby rozpatrywać spożycie naturalne mieszkańców wsi. (fragment tekstu)
Twórcy
Bibliografia
  • A. Toffler, Trzecia fala, Warszawa 1986.
  • A. Zadrożyńska, Homofaber i homo ludens, Warszawa 1983.
  • B. Dańko-Danilczuk, Proces reprodukcji w indywidualnej gospodarce chłopskiej, Warszawa 1979.
  • B. van Deenen, Wieś i rolnictwo w roku 2000?, Wieś i Rolnictwo 1986, nr 3.
  • D. Gałaj, Wieś i rolnictwo - dylematy rozwoju (uwagi na zakończenie konferencji), Wieś i Rolnictwo 1986, nr 1.
  • E. Gorzelak, Polityka agrarna PRL, PWN, Warszawa 1980.
  • E. Laszlo. Systemowy obraz świata, Warszawa 1978.
  • G.W.F. Hegel, Zasady filozofii prawa, Warszawa 1969.
  • H. Mendras, Societes paysannes, Paris 1967.
  • I. Kubiak, K. Kubiak, Chleb w tradycji ludowej, Warszawa 1981.
  • J. Turowski, Przemiany wsi i rolnictwa, Wieś i Rolnictwo 1986, nr 1.
  • J. Wilkin, Przemiany w rolnictwie a teoria gospodarki socjalistycznej, Wieś i Rolnictwo 1986, nr 2.
  • J. Ziółkowski, Urbanizacja, miasto, osiedle, Warszawa 1965.
  • K. Rogoziński, Kryzys jako weryfikator w sferze rynku i konsumpcji, w: Narzędzie polityki gospodarczej i społecznej w procesie kształtowania konsumpcji, Mat. z konferencji Ogólnopolskiej Katedr i Instytutów Obrotu Towarowego i Usług, Katowice 1987, t. I.
  • K. Rogoziński, Ogólne przesłanki rozwoju konsumpcji w wiejskich gospodarstwach domowych, w: Spożycie w gospodarstwach chłopskich na tle ogólnych warunków życia. Praca zbiorowa pod red. S. Dyki, IRWiK, Warszawa 1986.
  • K.E. Boulding, Czy ekonomia jest niezbędna? w: Ponad ekonomią, Warszawa 1985.
  • R. Bednix, Nowe spojrzenie na tradycję i nowoczesność, w: Tradycja i nowoczesność, red. J. Kurczewska i J. Szacki, Warszawa 1984.
  • T. Hunek, Wieś i rolnictwo - implikacje teoretyczne, Wieś i Rolnictwo 1986, nr 1.
  • W. Kula, Historia, zacofanie, rozwój, Warszawa 1983.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171439976

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.