PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1989 | nr 174 Prace z zakresu towaroznawstwa i chemii | 31--45
Tytuł artykułu

Analiza wyróżników jakości miodu i ziołomiodów

Warianty tytułu
The Analysis of the Quality Factors of Honey and of Chosen Honey-Related Products
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Miód, będący produktem naturalnym, w wielu krajach podlega ochronie przez ustawy lub przepisy prawne niższej rangi mające na celu zachowanie jego szczególnych właściwości w nie zmienionym stanie. Przepisy te są mniej lub bardziej szczegółowe i mają różną moc prawną. Np. w USA czy Zjednoczonym Królestwie podstawowym aktem prawnym dotyczącym produktów spożywczych jest Food and Drug Act (FDA), stanowiący wytyczną dla ustalania zarządzeń, z t/m, że w krajach tych nie wprowadzono oficjalnych przepisów (standardów) dla miodu. Definicja miodu ujęta jest w FDA, natomiast normy (Standards, recommendations) opracowywane we współpracy z władzami wykonawczymi nie mają mocy prawnej, ale są respektowane w praktyce. W Europie pojęcie miód i jego jakość regulują przepisy zamieszczone w Codex Standard for Honey, ogłoszonym przez FAO. Norma ta, obowiązująca od 1981 r., jest dyrektywą dla krajów należących do Europejskiej Wspólnoty Gospodarczej. Rada EWG ogłosiła szczegółowe wytyczne w celu ujednolicenia przepisów dotyczących miodu w krajach członkowskich, ale nie wykluczają one pewnych własnych ustaleń w poszczególnych państwach. Wytyczne te muszą być przestrzegane w przypadku miodów sprowadzanych, natomiast nie dotyczą miodów sprzedawanych do krajów nie należących do EWG. Rada Wzajemnej Pomocy Gospodarczej ogłosiła w 1984 r. normę dla miodu, która w poszczególnych państwach należących do Rady wchodzi w życie w latach 1986-1987. W Polsce, ZSRR, Bułgarii i innych państwach należących do RWPG pojęcie miód oraz wymagania jakościowe określają również normy krajowe. (fragment tekstu)
EN
A discussion is carried out or the definitions and quality factors stated in standards and other regulations in different countries for honey; the authors lay special stress on the formulation that honey makes a product manufactured by bees from nectar or honeydew. As to the literature data on the chemical composition the values of the most important factors are discussed as well as their significance in the quality evaluating of this product. The quality factors of honey are compared with the requirements established for chosen honey-related products. These latter products differ from honey by their origin - they are produced by bees from sugar syrup with the addition of herb extracts. (original abstract)
Twórcy
autor
  • Akademia Ekonomiczna w Krakowie
autor
Bibliografia
  • A. Fasler, Honey Standards Legislation; w: E. Crane (wyd.) - Honey. A Comprehensive Survey, Heinemann, London 1979, s. 329.
  • Codex Stan 12-1981 - Codex Standard for Honey, European Regional Standard (formerly CHC/RS 12-1969).
  • Gesetze und Verordnungen. Zucker, Zuckerwaren, Honig - Richtlinie fur Honig; Richtlinie des Rates der Europaischen Gemeinschaften (74/409 EWG) zur Angleichung der Rechtsvorschriften der Mitgliedstaaten betreffend Honig vom 22. Juli 1974. Beilage zur Z. Lebensm. Unters. Forsch. 157, 25 (1975).
  • ST SEW 4907-84, gruppa 052 - Mied pczelitnyj. Standard SEW (Sowiet Ekonomiczeskoj Wzaimopomoszczi).
  • H. Duisberg: Honig und Kunsthonig w: Handbuch der Lebensmittelchemie, (wyd. J. Schormuller), Springer Verlag, Berlin-Heidelberg-New York 1967, t. V/1, s. 491.
  • Gesetze und Verordnungen sowie Gerichtsentscheidungen betr. Lebensmittel. Garantie der Naturreinheit bei Honig. Beilage zur Lebensm. Unters. Forsch. 154, 143 (1974).
  • J.W. White: Honey, w: Advances in Food Res., Academic Press, New York, 1978, t. 28, s. 287.
  • TGL 42597, Gruppe 31334 - Bienenhonig. Probenahme und Prufvorschriften, Fachbereichstandard. Deutsche Demokratische Republik.
  • PN-75/A-77626, Miód pszczeli; zmiany do PN-75/A-77626.
  • Ziołomiody, Materiały informacyjne RZP Apipol, Kraków 1986.
  • J. Curyło: Pszczeln. Zesz. Nauk. 17, 159 (1973).
  • J. Lutomski: Pszczelarstwo, nr 2, 4 (1965)
  • N.P. Joirisz: Pczeły czełowieku, Nauka, Moskwa 1974.
  • M. Doleżalova, M. Doleżal: Materiały Międzynarodowego Sympozjum Apiterapii, Kraków 1985.
  • D. Derkaczew: Pszczelarstwo nr 9, 23 (1971).
  • J. Kołodziejczyk: Pszczelarstwo nr 4, 19 (1974).
  • I. Gumowska: Pszczoły i ludzie, Wyd. Watra, Warszawa 1984.
  • Normy Zakładowe Regionalnego Zrzeszenia Pszczelarzy Apipol w Krakowie; ZN-z-3/84 - Ziołomiód sosnowy, ZN-z-4/84 - Ziołomiód głogowy, ZN-z-5/84 - Ziołomiód rumiankowy, ZN-z-6/84 - Ziołomiód sosnowy z lukrecją, ZN-z-7/84 - Ziołomiód tymiankowy, ZN-z-10/84 - Ziołomiód świerkowy, ZN-z-11/84 - Ziołomiód z owoców czarnego bzu, ZN-z-12/84 - Ziołomiód pokrzywowy.
  • M. Wojtacki: Produkty pszczele i przetwory miodowe, wyd. II, PWRiL, Warszawa 1978.
  • STAS 784/1-76 - Miere de albine. Conditii technice de calitate la preluarea de la producatori. Standard de STAT. Republica Socialista Romania.
  • BDS 2673-82 - Mied pczelen. Byłgarski Dyrżawien Standart.
  • CSN 57 0490 - Wczeli med. Czeskoslovenska Statni Norma (schvalena 16.3.1973).
  • GOST 19792-74 - Mied naturalnyj. Gosudarstwiennyj Standart Sojuza SSR.
  • J.W. White: Composition of Honey, w: Honey. A Comprehensive Survey, (wyd. E. Crane), Heinemann, London 1976, s. 157.
  • S. Klemarowski: Pszczeln. Zesz. Nauk. 24, 115 (1980).
  • H. Bańkowska-Pennar, T. Gołębiowski: Przem. Spoż. nr 5, 185 (1980).
  • A. Maurizio: Bee World 43, 366 (1961).
  • I. Mostowski: Zesz. Nauk. ART w Olsztynie, Rolnictwo, nr 5 (1974).
  • J. Curyło: Pszczel. Zesz. Nauk. 6, 1 (1962).
  • A. Deifel, K. Gierschner, G. Vorwohl: Deutsche Lebensmittel-Rundschau 81, 356 (1985).
  • W. Rusiecki: Acta Polon. Pharm. 7, 299 (1950).
  • J. Curyło: Pszczelarstwo, nr 8-9, 239 (1959).
  • Z. Fedorowska, J. Zborowski: Acta Polon. Pharm. 28, 109 (1971); 29, 332 (1972).
  • Z. Fedorowska, A. Międzybrodzka, L. Morawski: Pszczel. Zesz. Nauk. 20, 181 (1976).
  • Z. Fedorowska: Acta Polon. Pharm. 14, 641 (1967).
  • Inżynieria pszczelarska, Apipol, nr 1, 3 (1986).
  • A. Stojko, B. Ostach: Pszczelarstwo, nr 7, 3 (1985).
  • J.W. Schade, G.L. Marsh, J.E. Eckert: Food Res. 23, 446 (1958).
  • F. Kiermeier, W. Koberlein: Z. Lebensm.-Unters. Forsch. 98, 22, (1954).
  • J.W. White, M.L. Riethlof, I. Kushnir: J. Food Sci. 26, 63 (1961).
  • J. Curyło: Fszczel. Zesz. Nauk. 16, 147 (1972).
  • J.W. White, J. Siciliano: J. Assoc. Off. Anal. Chem. 63, 7 (1980).
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171442520

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.