PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1989 | nr 174 Prace z zakresu towaroznawstwa i chemii | 59--70
Tytuł artykułu

Metody oznaczania witamin B2 i B6

Autorzy
Warianty tytułu
Methods of Vitamin B2 and B6 Determination
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Po dłuższym okresie względnego zastoju ponownie obserwuje się wzrost zainteresowania wielu ośrodków naukowych problematyką witaminową, a zwłaszcza występowaniem w żywności i rolą w żywieniu witamin rozpuszczalnych w wodzie. Świadczy o tym lawinowy wzrost ilości publikacji, badania inicjowane przez zespoły naukowe Instytutu Żywności i Żywienia, fakt zorganizowania przez Komitet Technologii i Chemii Żywności PAN Szkoły Letniej (Jachranka 1985 r.), a także planowanie w następnych latach kursów i konferencji FEBS na temat chemii i fizjologii witamin rozpuszczalnych w wodzie. Do najważniejszych przyczyn powodujących wzrost zainteresowania tą problematyką należy zaliczyć: uzasadnioną wątpliwość czy stare dane o zawartości witamin w żywności są aktualne wobec katastrofalnego zanieczyszczenia środowiska; zmiany w technologii wytwarzania i przetwarzania żywności oraz niekorzystne zmiany w sposobie odżywiania się (u nas pogłębione kryzysem); radykalny postęp badań podstawowych w zakresie biochemii i fizjologii pozwalający dziś znacznie lepiej rozumieć złożoną rolę witamin stanowiących integralną część układów enzymatycznych; kolejną rewolucję techniczną owocującą nową generacją skomputeryzowanych przyrządów pomiarowych o wysokiej czułości i dokładności oraz nowymi technikami laboratoryjnymi. (fragment tekstu)
EN
A review is presented dealing with properties of riboflavin, pirydoxol and their derivatives, general criteria of selecting analytical methods and a scheme of multistep universal analytical procedure. (original abstract)
Twórcy
Bibliografia
  • D.E. Metzler - Biochemistry, Academic Press, New York, San Francisco, London, 1977.
  • Praca zbiorowa - Towaroznawstwo Produktów Spożywczych, Red. A. Lempka, Wyd. 2, PWE, Warszawa 1975.
  • J. Kozioł w: Vitamins and Coenzymes, (wyd. D.B. McCormick, L.D. Wright) w: Methods in Enzymology, (wyd. S.P. Collowick, N.O. Kaplan) Academic Press, New York-London 1970, cz. B, t. 18, s. 253-285.
  • R.J. Johnson, D.E. Metzler w: Vitamins and Coenzymes, (wyd. D.B. McCormick, L.D. Wright) w: Methods in Enzymology, (wyd. S.P. Collowick, N.O. Kaplan) Academic Press, New York-London, 1970, t. 18, cz. A, s. 433-471.
  • Official Methods of Analysis of the Association of Official Analytical Chemists, Wyd. W. Horwitz, Washington D.C., 13-th ed. 1980, s. 734-774.
  • Praca zbiorowa: Wybrane metody badania składu i wartości odżywczej żywności, Red. U. Rutkowska, PZWL, Warszawa 1981.
  • R. Strohecker, H.M. Henning - Vitamin Assay, Verlag Chemie, Weinheim, 1965.
  • J.N. Thompson w Trace Analysis, Ed. J.F. Lawrence, Vol. 2, Academic Press, New York 1982, s. 1-61.
  • H. Ohkawa, N. Ohishi i K. Yagi - J. Biol. Chem., 258, 5623-5628 (1983).
  • J.D. Lumley i R.A. Wiggins - Analyst, 106, 1103-1108 (1981).
  • J.T. Vanderslice, S.R. Brownlee i M.E. Cortissoz - J. Assoc. Off. Anal. Chem., 67, 999-1007 (1984).
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171442526

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.