PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2016 | 36 | nr 109 | 73--85
Tytuł artykułu

E-commerce : Trends and Development Opportunities

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
E-commerce : trendy i możliwości rozwoju
Języki publikacji
EN
Abstrakty
EN
The paper describes the tools of marketing communication with e-customers and trends concerning e-commerce. Special attention has been paid to personalization and recommender systems. The paper treats the characteristics of consumer behaviours on the business-to-customer market and the main barriers in customer relationship management. In this context the relationship with e-customers and the tools of marketing communication in electronic customer relationship have been described. The rapid growth of e-commerce has created product overload where customers on the Web are no longer able to effectively choose the products they are exposed to. There is a lot of imperfect information and a large supply available for consumers, and so it is extremely difficult to identify their own needs and preferences and ways for satisfying them. Recommendations are a type of communication and an especially important issue in e-marketing. It is easy to find many websites where a customer needs advice before taking the decision to purchase a product. Therefore, recommendations are a powerful tool to assist customers in these decisions. The paper refers to the challenges resulting from the growing importance of network and virtual communities, where the consumer is perceived as a value co-creator.(original abstract)
W artykule scharakteryzowano narzędzia komunikacji marketingowej z e-konsumentami oraz trendy rozwoju e-commerce. Szczególną uwagę poświęcono zagadnieniu rekomendacji i personalizacji. Środowisko Internetu oferuje narzędzia będące skutecznym nośnikiem przekazu marketingowego i zarządzania relacjami z e-klientami. Zasoby informacji o produktach, które są dostępne dla klientów, znacznie przewyższają możliwości ich percepcji. Różnorodność źródeł oraz szybki wzrost ilości informacji docierających do konsumentów spowodowały konieczność ich selekcji, w celu ograniczenia niepewności towarzyszącej podejmowaniu decyzji. Internauci mogą korzystać z rekomendacji pochodzących od innych konsumentów, które są dostępne w społecznej przestrzeni Internetu, gdyż rozwój mediów i serwisów społecznościowych pozwala na publikację i wymianę treści. Również wiele sklepów internetowych oferuje profesjonalne systemy rekomendacji, które pomagają konsumentowi dokonać selekcji informacji, wybrać spersonalizowaną ofertę i lepiej dopasować parametry zakupu do indywidualnych potrzeb. Rekomendacje są ważnym elementem zarządzania relacjami z e-konsumentami, gdyż pozwalają na personalizację oferty, zwiększają satysfakcję z zakupu oraz pozwalają na zminimalizowanie towarzyszącego mu ryzyka. Praca porusza również problem rosnącego znaczenia wirtualnych społeczności oraz zmieniającej się pozycji konsumenta jako współtwórcy wartości.(abstrakt oryginalny)
Twórcy
  • Czestochowa University of Technology, Poland
Bibliografia
  • Aciar S., Serarols-Tarrés Ch., Royo-Vela M., Rosa- Esteva J., Increasing effectiveness in e-commerce: recommendation applying intelligent agents, International Journal of Business and System Research, Vol. 1, No.1, 2007, pp. 81-97.
  • Adebanjo D., Classifying and selecting e-CRM applications an analysis-based proposal, Management Decision, Vol. 41, No. 6, 2003, pp. 570-577.
  • Adomavicius G., Tuzhilin A., Toward the next generation of recommender systems: a survey of the state-of-the-art and possible extensions, IEEE Transactions on Knowledge and Data Engineering, Vol. 17, 2005, pp.734-749.
  • Beane T., Ennis D., Market segmentation: a review, European Journal of Marketing, Vol. 21, No. 5, 1987, pp. 20-42.
  • Chevalier J., Mayzlin D., The effect of word of mouth on sales: online book reviews, Journal of Marketing Research, Vol. 43, No. 3, 2006, pp. 345-354.
  • Casalo L., Flavian C., Guinahu M., The impact of participation in virtual brand communities on consumer trust and loyalty. The case of free software, Online Information Review, Vol. 31, No. 6, 2007, pp. 775-792.
  • Constantinides E., Fountain S., Web 2.0: Conceptual foundations and marketing issues, Journal of Direct Data and Digital Marketing Practice, Vol. 9, No. 3, 2008, pp. 231-244.
  • Deeter-Schmelz D.R., Kennedy N.K., An exploratory study of the Internet as an Industrial communication tool- Examining buyer's perceptions, Industrial Marketing Management, Vol. 31, 2002, pp. 150-171.
  • Dwyer P., Measuring the value of electronic word of mouth and its impact in consumer communities, Journal of Interactive Marketing, Vol. 21, No. 2, 2007, pp. 63-79.
  • Geller L.K., The Internet: the ultimate relationship marketing tool, Direct Marketing, Vol. 61, No. 5, 1998, pp. 37-56.
  • Gilmore J. H., Pine J. B., The four faces of mass customization, Harvard Business Review, Vol. 75, No. 1, 1997, pp. 91-101.
  • Greenberg P., CRM at the speed of light, McGraw-Hill, Los Angeles 2004.
  • Grönroos Ch., From marketing mix to relationship marketing: towards a paradigm shift in marketing, Management Decision, Vol. 32, No. 2, 1994, pp. 4-21.
  • Grönroos Ch., Relationship marketing: the strategy continuum, Journal Academy of Marketing Science, Vol. 23, No. 4, 1996, pp. 252-254.
  • Haübl G., Trifts V., Consumer decision making in online shopping environments: the effect of interactive decision aids, Marketing Science, Vol. 19, No. 1, 2000, pp. 4-21.
  • Henning-Thurau T., Hansen U., Relationship Marketing, Routledge, New York 2000.
  • Hung L., A personalized recommendation system based on product taxonomy for one-to-one marketing online, Expert Systems with Applications, Vol. 29, No. 2, 2005, pp. 383-392.
  • Kennedy A., Electronic Customer Relationship Management: opportunities and challenges in a digital world, Irish Marketing Review, Vol. 18, No. 2, 2006, pp. 58-68.
  • Klusch M., Information agent technology for the Internet: a survey, Data and Knowledge Engineering, Vol. 36, 2002, pp. 337-372.
  • Kozinets R., The field behind the screen: using netnography for marketing research in online communities, Journal of Marketing Research, Vol. 39, No. 1, 2002, pp. 61-72.
  • Li H., Suomi R., A Proposed Scale for Measuring E-service Quality, International Journal of e-Service, Science and Technology, Vol. 2, No. 1, 1999, pp. 1-10.
  • Lusch R., Vargo S., The service-dominant logic of marketing, Sharpe Armonk, New York 2006.
  • McKenna R., Marketing in an age of diversity, Harvard Business Review, Vol. 66, No. 5, 1988, pp. 88-96.
  • Pine B., Bart V., Boynton A., Making mass customization work, Harvard Business Review, Vol. 71, No. 5, 1993, pp. 108-118.
  • Pookulangara S., Koesler K., Cultural influence on consumers' usage of social networks and its' impact on online purchase intention, Journal of Retailing and Consumer Services, Vol. 18, 2001, pp. 348-354.
  • Reinartz W., Krafft M., Hoyer W., The customer relationship management process: its measurement and impact on performance, Journal of Marketing Research, Vol. 41, 2004, pp. 293-305.
  • Rust R., The rise of e-service, Journal of Service Research, Vol. 3, No. 4, 2001, pp. 283-284.
  • Rust R., Zeithaml A., Lemon K., Customer-centred brand management, Harvard Business Review, Vol. 82, No. 9, 2004, pp. 110-118.
  • Schafer J., Konstan J., Riedl J., E-commerce recommendation applications, Data Mining and Knowledge Discovery, No. 5, 2001, pp. 115-153.
  • Surowiecki J., The Wisdom of Crowds, Anchor Books, New York 2005
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171443210

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.