PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1987 | nr 150 Badania nad efektywnością gospodarowania w przemyśle | 126--149
Tytuł artykułu

Czynniki kształtujące wydajność pracy ze szczególnym uwzględnieniem przemysłu spożywczego

Warianty tytułu
Factors Shaping Productivity of Labour with Special Reference to Food Industry
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Problematyka czynników kształtujących produkcję i wydajność pracy jest w badaniach ekonomicznych w dobie intensyfikacji procesów gospodarczych zagadnieniem pryncypialnym. Znajduje to swój dobitny wyraz w bogatym naukowym piśmiennictwie ekonomicznym oraz w publicystyce. Dotychczasowe próby wypracowania precyzyjnej procedury badawczej w tym zakresie nie przyniosły jednak w pełni satysfakcjonujących rezultatów, aczkolwiek odnotowano tu - mimo różnorakich trudności - oczywisty postęp. Należy zaznaczyć, iż mimo prowadzonej od kilkunastu lat naukowej dyskusji na temat wyodrębniania i kwantyfikacji czynników kształtujących produkcję i wydajność pracy, wciąż jeszcze pozostaje do rozwiązania sporo problemów metodologicznych, zaś wiele prezentowanych poglądów ma charakter kontrowersyjny, często niejasny i empirycznie nieudokumentowany. Przedmiotem niniejszego opracowania jest problematyka czynników określających wydajność pracy w przemyśle ze szczególnym uwzględnieniem tych czynników, które z uwagi na swój charakter, można uważać za specyficzne z punktu widzenia kształtowania się tej relacji w przemyśle spożywczym i jego podstawowych branżach. Celem artykułu jest natomiast prezentacja i systematyzacja poglądów na temat czynników kształtujących wydajność pracy w przemyśle oraz charakterystyka najważniejszych, rozpoznanych czynników określających stosunek produkcji do nakładów pracy żywej w przemyśle spożywczym. (fragment tekstu)
EN
The paper is a presentation and general characteristics of the most significant factors shaping productivity of labour in industry as a whole. Against this back ground specific factors which determine this relation in food industry and its basic branches were identified. Factors or groups of factors which are susceptible to quantification and therefore are practically useful were particularly exposed. In relation to food industry and its main branches basic factors determining productivity of labour were characterized and they were considered to be specific for the conditions of functioning of this industry. In the paper which is a contribution to further studies in this field, the need to undertake more profound research in this field directed towards the requirements of economic practice was stressed. (original abstract)
Twórcy
Bibliografia
  • A. Melich, Praca i płaca w przemyśle, Wydawnictwo Śląsk, Katowice 1963.
  • Analiza czynników wydajności pracy a cybernetyka, praca zbiorowa pod red. F. Behrensa, Państwowe Wydawnictwo Ekonomiczne, Warszawa 1967.
  • B. Bragiński, Mierniki postępu, Ekonomika i Organizacja Pracy, nr 11, 1962.
  • B. Minc, Ekonomia polityczna socjalizmu, Państwowe Wydawnictwo Naukowe, Warszawa 1961.
  • F. Krawiec, Wpływ czynników osobowych na wydajność pracy robotników w przemyśle, Państwowe Wydawnictwo Ekonomiczne, Warszawa 1971.
  • G. Hutton, We Too Can Prosper, Allen and Unwin, Londyn 1953.
  • J. Kordaszewski, Praca i zatrudnienie w przemyśle. Zagadnienia wybrane, Państwowe Wydawnictwo Naukowe, Warszawa 1969.
  • J. Lisikiewicz, Postęp techniczny a wydajność pracy w przemyśle, Państwowe Wydawnictwo Naukowe, Warszawa 1963.
  • K. Marks, Kapitał, t. I, Książka i Wiedza, Warszawa 1951.
  • M. Frankel, British and American Manufacturing Productivity, Urbana 1957, University of Illinois.
  • R. Kulczycki, Statystyczne metody badania wydajności pracy w przemyśle, Państwowe Wydawnictwo Gospodarcze, Warszawa 1957.
  • S. Melman, Dynamic Factors In Industrial Productivity, Oxford 1956.
  • S.G. Strumilin, Problemy wydajności pracy, Książka i Wiedza, Warszawa 1959.
  • T. Kotarbiński, J. Zieleniewski, Wydajność pracy (Kilka uwag teoretycznych), Nauka Polska, nr 2, 1960.
  • W. Kamiński, Ekonomika i organizacja przemysłu spożywczego, Wydawnictwa Naukowo-Techniczne, Warszawa 1984.
  • W.I. Lenin, Najbliższe zadania Władzy Radzieckiej, Dzieła wybrane, t. XI, Książka i Wiedza, Warszawa 1955.
  • Wykorzystanie rezerw wzrostu wydajności w przedsiębiorstwie, Zeszyty Teoretyczno-polityczne, nr 10, 1967.
  • Z. Fiejka, Wydajność pracy w przemyśle polskim, Państwowe Wydawnictwo Ekonomiczne, Warszawa 1962.
  • Z. Heidrich, Rezerwy produkcyjne i ich wykorzystanie, Państwowe Wydawnictwo Ekonomiczne, Warszawa 1972.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171446014

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.