PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2016 | nr 43 T. 3 Zarządzanie | 413--424
Tytuł artykułu

Czynniki kształtujące wydatki na żywność i napoje bezalkoholowe gospodarstw domowych w Polsce

Autorzy
Warianty tytułu
Factors Shaping Expenditures on Food and Non-Alcoholic Beverages of Households in Poland
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Wydatki na żywność i napoje bezalkoholowe gospodarstw domowych w Polsce stanowią prawie 1/4 wydatków ogółem tych gospodarstw oraz ponad 1/4 ich wydatków na towary i usługi konsumpcyjne. Celem artykułu było określenie wpływu wielkości spożycia i ceny na zróżnicowanie gospodarstw domowych pod względem wydatków na żywność i napoje bezalkoholowe. Analiza przyczynowa pozwoliła odpowiedzieć na pytanie, jak w poszczególnych grupach gospodarstw domowych wymienione czynniki wpływają na rozpatrywaną zmienną ekonomiczną, a zatem jaki jest kierunek i siła ich oddziaływania. Do oceny wpływu odchyleń w spożyciu w ujęciu ilościowym oraz odchyleń w cenach wykorzystano metodę logarytmiczną. W artykule wykazano, że na różnice w wartości wydatków per capita między gospodarstwami domowymi pracowników, rolników, pracujących na własny rachunek oraz emerytów i rencistów wpływają głównie różnice w wielkości spożycia na osobę, natomiast dużo mniejsze znaczenie mają różnice w płaconej cenie.(abstrakt oryginalny)
EN
Expenditures on food and non-alcoholic beverages of households in Poland account for nearly 1/4 of total expenditures of these households and more than 1/4 of their expenditures on consumer goods and services. The aim of the article was to determine the influence of quantities and prices on the variation of households in terms of expenditures on food and non-alcoholic beverages. The causal analysis allowed to answer the question, how each factor affects the economic variable considered in four specified groups of households, namely, what is the direction and strength of the influence. To assess the impact of deviations of these factors on the deviation of the expenditures on food and non-alcoholic beverages the logarithmic method was used. The article showed that the differences in expenditures per capita between households of employees, farmers, self-employed, retirees and pensioners is influenced mainly by differences in the amount of consumption per person, while the differences in the price paid are much less important.(original abstract)
Rocznik
Strony
413--424
Opis fizyczny
Twórcy
autor
  • Zachodniopomorska Szkoła Biznesu w Szczecinie
Bibliografia
  • Bednarski, L., Borowiecki, R., Duraj, J., Kurtys, E., Waśniewski, T., Wersty, B. (1998). Analiza ekonomiczna przedsiębiorstwa. Wrocław: Wyd. AE we Wrocławiu.
  • Budżety gospodarstw domowych w 2014 r. (2015). Warszawa: GUS.
  • Gabrusewicz, W. (2007). Podstawy analizy finansowej. Warszawa: PWE.
  • Gołębiowski, G., Tłaczała, A. (2009). Analiza finansowa w teorii i w praktyce. Warszawa: Difin.
  • Grzenkowicz, N., Kowalczyk, J., Kusak, A., Podgórski, Z. (2007). Analiza ekonomiczna przedsiębiorstwa. Warszawa: Wyd. Naukowe UW.
  • Kaszubowski, J. (2004). Wykorzystanie analizy ekonomicznej w zarządzaniu przedsiębiorstwem. Gdańsk: Wyd. WSZ w Gdańsku.
  • Matłoka, M., Wojcieszyn, B. (2008). Matematyka z elementami zastosowań w ekonomii. Poznań: Wyd. WSB w Poznaniu.
  • Żwirbla, A. (2001). Metody badawcze analizy ekonomicznej. Studium metodologiczne. Włocławek: Wyd. WSH-E we Włocławku.
  • Żwirbla, A. (2007). Rozwój metod ilościowych analizy ekonomicznej. Toruń: Wyd. Adam Marszałek.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171446328

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.