PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
Czasopismo
2015 | nr 4(17) | 64--66
Tytuł artykułu

Odbiór odpadów zielonych z sieci supermarketów - nowe modele biznesowe

Autorzy
Warianty tytułu
Green Waste Collection from Supermarket Chains - New Business Models
Języki publikacji
PL
Abstrakty
W latach 90-tych ubiegłego stulecia w Polsce nastąpiła przemiana struktur handlowych: upermarkety zaczęły wypierać handel detaliczny, zwłaszcza w dużych aglomeracjach. Inwestorzy z kapitałem zagranicznym, korzystając ze znacznych ulg podatkowych, zapoczątkowali, trwającą po dziś dzień, ekspansję istniejących w Europie Zachodniej sieci supermarketów, takich jak choćby Kaufland, Biedronka, Lidl, Tesco, NETTO, ALDI, Auchan czy Carrefour. Niestety, bogactwo ich asortymentu wiąże się z tym, że nie wszystko udaje się sprzedać. Szansą jest przekazanie żywności organizacji charytatywnej. Okazuje się jednak, że barierą nie są same przepisy prawne, ale przede wszystkim złe przyzwyczajenia i brak zainteresowania dalszym losem produktów po opuszczeniu sklepu. Jakie zadania stoją przed właścicielami supermarketów? (abstrakt oryginalny)
EN
In the 1990s in Poland there was a transformation of commercial structures: supermarkets began to supplant retail trade, especially in large cities. Investors with foreign capital, taking advantage of significant tax reductions, initiated, lasting to the present day, expansion of supermarket chains existing in Western Europe, such as for example Kaufland, Biedronka, Lidl, Tesco, NET, ALDI, Auchan and Carrefour. Unfortunately, the richness of their product range is associated with the fact that they do not manage to sell it all. This creates the opportunity to transfer food to a charity organisation. It turns out, however, that the barrier is not legislation itself, but primarily bad habits and lack of interest in the fate of the products after it leaves the shop. What are the tasks facing the owners of supermarkets? (original abstract)
Czasopismo
Rocznik
Numer
Strony
64--66
Opis fizyczny
Twórcy
  • Vaco Sp. z o.o.
Bibliografia
  • Mazurczyk A., Francja zakazała supermarketom wyrzucania niesprzedanego jedzenia, "Polityka", 25 maja 2015, www.polityka.pl/tygodnikpolityka/swiat/162061-3,1,francja -zakazala-supermarketom-wyrzucania-niesprzedanego-jedzenia.read, (20.09.2015).
  • Od produkcji po odpady - system żywnościowy - Europejska Agencja Środowiska, www.eea.europa.eu.
  • Poselski projekt ustawy o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności oraz o zmianie niektórych innych ustaw (druk nr 3853, www.sejm.gov.pl/sejm7.nsf/page.xsp/ przeglad_ustaw).
  • Rezolucja Parlamentu Europejskiego z dnia 19 stycznia 2012 r. Jak uniknąć marnotrawienia żywności: strategie na rzecz poprawy wydajności łańcucha żywnościowego w UE (2011/2175(INI)).
  • Ustawa z dnia 14 grudnia 2012 r. o odpadach, (Dz.U. 2013 poz. 21).
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171448472

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.