PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
23 (2016) | nr 4 (107) | 115--124
Tytuł artykułu

Aktywność przeciwutleniająca ekstraktów z suszonych owoców Goji

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Antioxidative Activity of Dried Lycium Barbarum Goji Fruit Extracts
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Owoce Goji (kolcowoju) są produktem spożywczym zawierającym m.in. polifenole, aminokwasy, polisacharydy, karotenoidy, nienasycone kwasy tłuszczowe. Celem pracy było określenie właściwości przeciwutleniających ekstraktów etanolowych i wodnych otrzymanych z liofilizowanych jagód Goji oraz oznaczenie zawartości grup związków odpowiedzialnych za te właściwości. Surowce do badań pochodziły z Chin i Uzbekistanu. Oznaczono całkowitą zawartość polifenoli, flawonoidów, witaminy C, karotenoidów i cukrów. Właściwości przeciwutleniające określono metodami FRAP (Ferric reducing ability), DDPH· (rodnik 1,1-difenylo-2-pikrylohydrazylu) i ORAC (Oxygen-radical absorbance capacity). Wszystkie próbki charakteryzowały się dużą zawartością kwasu askorbinowego (2 ÷ 3 mg/g) i karotenoidów (1 ÷ 2,6 mg/g). Zawartość polifenoli (ok. 11 mg GAE/g) i flawonoidów (ok. 2,5 mg CE/g) była duża, choć w ekstraktach wodnych oznaczono mniej tych związków niż w ekstraktach etanolowych. Wszystkie próbki charakteryzowały się wysoką aktywnością przeciwutleniającą. Wyniki pomiarów metodą ORAC wykazały największe zróżnicowanie ekstraktów. W przypadku ekstraktów etanolowych oznaczono ok. 1 mmol Troloxu/g, a wodnych - 0,03 ÷ 0,1 mmol Troloxu/g. Wyniki testu DPPH również były niższe w przypadku ekstraktów wodnych. Analiza metodą FRAP nie wykazała dużych różnic między próbkami. Wyniki badań wskazują, że owoce Goji mogą stanowić uzupełnienie diety w związki bioaktywne o działaniu przeciwutleniającym, mające wpływ na prawidłowe funkcjonowanie organizmu. (abstrakt oryginalny)
EN
Goji berries (wolfberry) are a food product that contains many bioactive compounds, including polyphenols, amino acids, polysaccharides, carotenoids, and polyunsaturated fatty acids. The objective of the research study was to determine the antioxidative properties of ethanol and water extracts of freezedried Goji berries as well as the content of groups of compounds accounting for those properties. The raw materials used in the research study came from China and Uzbekistan. There were determined the contents of polyphenols, flavonoids, vitamin C, carotenoids, and sugars. The antioxidative properties were assessed using FRAP (Ferric Reducing ability), DDPH (1,1-diphenyl-2-picryhydrazyl radical), and ORAC (oxygen- radical absorbance capacity) methods. All the samples were characterized by a high content of ascorbic acid (2 ÷ 3 mg/g) and carotenoids (1 ÷ 2.6 mg/g). The content of polyphenols (ca. 11 mg GAE/g) and flavonoids (ca. 2.5 mg CAE/g) was high; however, their content as determined in the aqueous extracts was lower than in the ethanol extracts. All the samples were characterized by a high antioxidative activity. The results of measurements performed using the ORAC method showed the highest differences among the extracts. As for the ethanol extracts, the amount of Trolox assayed was about 1 mmol /g, and as for the aqueous extracts, it was 0.03 ÷ 0.1 mmol. The results of DPPH test also were also lower in the case of the aqueous extracts. The analysis made by the FRAP method showed no high differences among the samples. The analysis results demonstrate that the Goji fruit can be a dietary supplement to provide bioactive, antioxidatively acting compounds that have an effect on the proper functioning of the body. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
115--124
Opis fizyczny
Twórcy
  • Warszawski Uniwersytet Medyczny
  • Warszawski Uniwersytet Medyczny
  • Warszawski Uniwersytet Medyczny
  • Warszawski Uniwersytet Medyczny
Bibliografia
  • [1] Adams M., Wiedenmann M., Tittel G., Bauer R.: HPLC-MS trace analysis of atropine in Lycium barbarum berries. Phytochem Anal., 2006, 17 (5), 279-283.
  • [2] Amagase H., Farnsworth N.: A review of botanical characteristics, phytochemistry, clinical relevance in efficacy and safety of Lycium barbarum fruit (Goji). Food Res. Int., 2011, 44, 1702- 1717.
  • [3] Benzie I.F., Strain J.J.: The Ferric Reducing Ability of Plasma (FRAP) as a measure of "Antioxidant Power": The FRAP Assay. Anal. Biochem., 1996, 239 (1), 70-76.
  • [4] Carvalho L.M.J., Gomes P.B., de Oliveira Godoy R.L., Pacheco S., do Monte P.H.F., de Carvalho J.L.V., Ramos S.R.R.: Total carotenoid content, α-carotene and β-carotene, of landrace pumpkins (Cucurbita moschata Duch): A preliminary study. Food Res. Int., 2012, 47 (2), 337-340.
  • [5] Cheng J.: An evidence-based update on the pharmacological activities and possible molecular targets of Lycium barbarum polysaccharides. Drug Des. Devel. Ther., 2015, 9, 33-78.
  • [6] Cheng C., Chung W., Szeto Y., Benzie I.: Fasting plasma zeaxanthin response to Fructus barbarum L. (wolfberry; Kei Tze) in a food-based human supplementation trial. Brit. J. Nutr., 2005, 01 (93), 123-130.
  • [7] Donno D., Beccaro G.L., Mellano M.G., Cerutti A.K., Bounous G.: Goji berry fruit (Lycium spp.): Antioxidant compound fingerprint and bioactivity evaluation. J. Func. Foods, 2015, 18, 1070-1085.
  • [8] Guo D.J., Cheng H.L., Chan S.W., Yu P.H.F.: Antioxidative activities and the total phenolic contents of tonic Chinese medicinal herbs. Inflammopharmacology, 2008, 16 (5), 201-207.
  • [9] Haytowitz D.B., Bhagwat S.: USDA Database for the Oxygen Radical Absorbance Capacity (ORAC) of selected foods. II ed. USDA, Beltsville, MD, 2010.
  • [10] Kim D.O., Jeong S.W., Lee C.Y.: Antioxidant capacity of phenolic phytochemicals from various cultivars of plums. Food Chem., 2003, 81 (3), 321-326.
  • [11] Kulczyński B., Groszczyk B., Cerba A., Gramza-Michałowska A.: Owoce Goji (Lycium barbarum) jako źródło związków bioaktywnych w żywności - przegląd literatury. Nauka Przyr. Technol., 2014, 8 (2), 19-30.
  • [12] Kulczyński B., Gramza-Michałowska A.: Goji Berry (Lycium barbarum): Composition and health effects - a review. Po. J. Food Nutr. Sci., 2016, 66 (2), 67-75.
  • [13] Li X.M.: Protective effect of Lycium barbarum polysaccharides on streptozotocin-induced oxidative stress in rats. Int. J. Biol. Macromol., 2007, 40 (5), 461-465.
  • [14] Lu J., Srinivasan N., Chen Z.: Polysaccharide-protein complex from Lycium barbarum L. is a novel stimulus of dendritic cell immunogenicity. J. Immunol., 2009, 182, 3503-3509.
  • [15] Majewska M., Czeczot H.: Flawonoidy w profilaktyce i terapii. Terapia i Leki, 2009, 65 (5), 369- 377.
  • [16] Meda A., Lamien C.E., Romito M., Millogo J., Nacoulma O.G.: Determination of the total phenolic, flavonoid and proline contents in Burkina Fasan honey, as well as their radical scavenging activity. Food Chem., 2005, 91 (3), 571-577.
  • [17] Ou B., Hampsch-Woodill M., Prior R.L.: Development and validation of an improved oxygen radical absorbance capacity assay using fluorescein as the fluorescent probe. J. Agric. Food Chem., 2001, 49 (10), 4619-4626.
  • [18] Nagata M.: Yamashita I.: Simple method for simultaneous determination of chlorophyll and carotenoids in tomato fruit. J. Japan. Soc. Food Sci. Technol., 1992, 39 (10), 925-928.
  • [19] Peng Y., Ma Ch., Li Y., Leung K.S.Y., Jiang Z.H., Zhao Z.: Quantification of zeaxanthin dipalmitate and total carotenoids in Lycium fruits (Fructus Lycii). Plant Foods Hum. Nutr., 2005, 60 (4), 161- 164.
  • [20] Pérez-Jiménez J., Saura-Calixto F.: Effect of solvent and certain food constituents on different antioxidant capacity assays. Food Res. Intern., 2006, 39 (7), 791-800.
  • [21] Potterat O.: Goji (Lycium barbarum and L. chinense): Phytochemistry, pharmacology and safety in the perspective of traditional uses and recent popularity (Review). Planta Med., 2010, 76, 7-19.
  • [22] Ranganna S.: Handbook of Analysis and Quality Control for Fruit and Vegetable Products. II ed. Tata McGraw-Hill Publishing Company Ltd., New Delhi 2001.
  • [23] Sanna D., Delogu G., Mulas M., Schirra M., Fadda A.: Determination of free radical scavenging activity of plant extracts through DPPH assay: an EPR and UV-Vis study. Food Anal. Method., 2012, 5 (4), 759-766.
  • [24] Wang C., Chang S., Inbaraj B., Chen B.: Isolation of carotenoids, flavonoids and polysaccharides from Lycium barbarum L. and evaluation of antioxidant activity. Food Chem.,2010, 1 (120), 184- 192.
  • [25] Wang C., Chang S.: Antioxidative activity of polysaccharide fractions isolated from Lycium barbarum Linnaeus. Int. J. Biol. Macromol., 2009, 45 (2), 146-151.
  • [26] Waszkiewicz-Robak B.: Goji - jagoda licyjska, owoc długowieczności. Medycyna i Zdrowie, 2010, 1, 9-15.
  • [27] Yang R., Chao Z., Chen Z., Chan S., Wu J.: Chemical properties and bioactivities of Goji (Lycium barbarum) polysaccharides extracted by different methods. J. Func. Foods, 2015, 17, 903-909.
  • [28] Zhang R., Piao M. J., Kang K.A.: Cytoprotective effect of the fruits of Lycium chinense Miller against oxidative stress-induced hepatotoxicity. J. Ethnopharmacol., 2010, 130 (2), 299-306.
  • [29] Zhang Z., Liu X., Zhang X., Liu J., Hao Y.: Comparative evaluation of the antioxidant effects of the natural vitamin C analog 2-O-β-D-glucopyranosyl-L-ascorbic acid isolated from Goji berry fruit. Arch. Pharm. Res., 2011, 34 (5), 801-810.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171449959

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.