PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2016 | 103 | z. 1 | 62--73
Tytuł artykułu

Zróżnicowanie polskich przedsiębiorstw spożywczych pod względem złożoności i poziomu zaawansowania systemów logistycznych

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Research Areas of Logistic Activities in Agri-Food Companies in Poland
Języki publikacji
PL
Abstrakty
W pracy przedstawiono zróżnicowanie liczby dostawców surowców rolnych i odbiorców produktów żywnościowych, produktowego asortymentu, zasięgów głównych rynków zaopatrzenia i zbytu, posiadanych działów logistyki, poziomu złożoności struktury i poziomu zaawansowania stosowanych rozwiązań logistycznych, jak również kosztów logistyki, sytuacji finansowej i pozycji rynkowej polskich przedsiębiorstw rolno-spożywczych. Określono również najważniejsze zależności pomiędzy wymienionymi charakterystykami badanych przedsiębiorstw. Stwierdzono słabe zależności pomiędzy większą złożonością struktury logistyki i wyższym poziomem jej zaawansowania z jednej strony, a niższymi kosztami logistyki i lepszą pozycją rynkową z drugiej. W przypadku sytuacji finansowej stwierdzono zaś odwrotną zależność zarówno ze wskaźnikami WSL i WZL, jak i z pozycją na rynku. Wreszcie nie znaleziono istotnej statystycznie zależności pomiędzy niższymi kosztami działań logistycznych a sytuacją finansową i pozycją rynkową. (abstrakt oryginalny)
EN
The paper presents diversification of suppliers of agricultural raw materials and recipients of food products, assortment of product, ranges main demand and supply markets, possession departments of logistics, the level of complexity of the structure and the level of advancement used logistic solutions as well as the cost of logistics, financial situation and the market position of Polish agri-food processing enterprises. It was also investigated the interactions between the main characteristics of the surveyed companies. We found a weak relationship between greater complexity of logistics structure and a higher level of its advancement on the one hand, and lower logistics costs and improved market position on the other. In the case of financial situation but found an inverse relationship with both indicators WSL and WZL as well as market position. Finally, no statistically significant correlation was found between lower costs of logistics operations and financial situation and market position. The obtained interesting results indicate the need for further research in this area in order to explain this peculiar paradox. (original abstract)
Rocznik
Tom
103
Numer
Strony
62--73
Opis fizyczny
Twórcy
  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Bibliografia
  • Firlej Krzysztof, 2008: Rozwój przemysłu rolno-spożywczego w sektorze agrobiznesu i jego determinanty. Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie, Kraków, s. 45-48.
  • Firlej Krzysztof, Dariusz Żmija, 2014: Transfer wiedzy i dyfuzja innowacji jako źródło konkurencyjności przedsiębiorstw przemysłu spożywczego w Polsce. Fundacja Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie, Kraków, s. 37-42.
  • Jałowiecki Piotr, Ewa Jałowiecka, Marcin Olejniczak, 2014: Ocena złożoności struktury logistyki w polskich przedsiębiorstwach przetwórstwa rolno-spożywczego. "Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu", t. 16, z. 5, s. 67-72.
  • Jałowiecki Piotr, Ewa Jałowiecka, 2014: Ocena zaawansowania systemów logistycznych w polskich przedsiębiorstwach produkcji żywności. "Zeszyty Naukowe Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Problemy Rolnictwa Światowego", t. 14, z. 29, 2, s. 90-97.
  • Klepacki Bogdan, 2016: Miejsce i znaczenie logistyki w agrobiznesie. "Zeszyty Naukowe Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Ekonomika i Organizacja Logistyki", t. 1, z. 1, s. 7-18.
  • Klepacki Bogdan, Ludwik Wicki, Joanna Baran, Tomasz Rokicki, Piotr Jałowiecki, Agnieszka Bezat-Jarzębowska, Sebastian Jarzębowski, Mariusz Maciejczak, Michał Pietrzak, 2014: Systemy logistyczne w funkcjonowaniu przedsiębiorstw przetwórstwa rolno-spożywczego. Wydawnictwo Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, Warszawa, s. 103-135.
  • Kociszewski Michał, Joanna Szwacka-Mokrzycka, 2011: Uwarunkowania rozwoju przemysłu spożywczego po przystąpieniu Polski do UE, "Zeszyty Naukowe Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Problemy Rolnictwa Światowego", t. 11, z. 2, s. 66-77.
  • Oleszko Aleksander, 2006: Prawo żywnościowe wspólnotowego rynku rolnego. Wolters Kluwer, Warszawa.
  • Poczta Walenty, Patrycja Beba, 2014: Rola przemysłu spożywczego w gospodarkach krajów UE, "Zeszyty Naukowe Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Problemy Rolnictwa Światowego", t. 14, z. 29, 3, s. 158-167.
  • Urban Roman 2009: Dostosowania polskiego przemysłu spożywczego do warunków Unii Europejskiej, "Roczniki Nauk Rolniczych. Seria G. Ekonomika Rolnictwa", t. 96, z. 1, s. 7-15.
  • Wicki Ludwik, Piotr Jałowiecki, 2010: Zróżnicowanie poziomu organizacji logistyki w wybranych branżach agrobiznesu, "Logistyka", z. 3, s. 1-21.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171450869

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.