PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2016 | 18 | z. 3 | 47--52
Tytuł artykułu

Analiza sytuacji na krajowym rynku pasz białkowych w kontekście ewentualnego zakazu stosowania materiałów paszowych GMO

Warianty tytułu
Situation Analysis on the Domestic Market of Protein Fodders in the Context of the Possible Ban on the Use of GMO Feed Materials
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Przedstawiono zmiany zachodzące na krajowym rynku pasz wysokobiałkowych na tle rozwoju produkcji zwierzęcej. Określono rolę i miejsce materiałów paszowych GMO (śruty sojowej) w bilansie pasz białkowych. Oceniono możliwości substytucji pasz GMO innymi materiałami paszowymi, w tym zwłaszcza pochodzącymi z krajowej produkcji nasionami roślin strączkowych. Zaobserwowano, że wraz z rozwojem produkcji zwierzęcej rośnie popyt i wykorzystanie pasz wysokobiałkowych, Wskazano na znaczący udział śruty sojowej GM w bilansie pasz białkowych oraz mimo zauważalnego wzrostu, na niewielkie znaczenie krajowych roślin strączkowych.(abstrakt oryginalny)
EN
Along with the growth in production of poultry meat and eggs and with progressing processes of the intensification of the milk production and the breeding of pigs, systematically a demand grows for high protein fodder raw materials, in it mainly GMO soybean meal. A supply and consuming of other protein fodders grow, in it among others of legume seeds fodders, but because of their little domestic production and dietary restrictions, they still have relatively a minor importance. However, there are possibilities to increase the use of domestic legume seeds in the animal nutrition to the larger scale than so far when compared with the current level of consuming, provided that they are available on the market in sufficient amounts. Unfortunately, currently there are no premises pointing to the radical increase of the leguminous participation in reserves of protein fodders, at most the growth of consuming them can influence the limitation of import dynamics of soybean meal. Possibilities of the of the large scale substitution of GMO soybean meal for other fodder materials are also limited.(original abstract)
Rocznik
Tom
18
Numer
Strony
47--52
Opis fizyczny
Twórcy
  • Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - PIB, Warszawa
Bibliografia
  • Aczel Amir. 2000. Statystyka w zarządzaniu. Warszawa: PWN.
  • Brzóska Franciszek. 2009. Czy istnieje możliwość substytucji białka GMO innymi surowcami białkowymi (część II). Wiadomości Zootechniczne XLVII (2): 3-11. Brzóska Franciszek, Olga Michalik-Rutkowska,
  • Bogdan Śliwiński. 2010: "Pasze rzepakowe - miejsce w bilansie białkowym kraju oraz wartość pokarmowa. Czy istnieje możliwość substytucji białka GMO innymi surowcami białkowymi (część II)". Wiadomości Zootechniczne XLVIII (2-3): 11-18.
  • Dzwonkowski Wiesław, Krzysztof Hryszko. 2011. Raport o sytuacji na światowym rynku pasz wysokobiałkowych ze szczególnym uwzględnieniem produkcji roślin GMO. Warszawa: IERiGŻ-PIB. 54-61.
  • Dzwonkowski Wiesław, Katarzyna Rola. 2015. Raport o sytuacji na światowym rynku GMO i możliwościach substytucji genetycznie zmodyfikowanej soi krajowymi roślinami białkowymi w aspekcie bilansu paszowego. Warszawa: IERiGŻ-PIB.
  • GUS. 2001-2016. Wyniki produkcji roślinnej 2000-2015 r. Warszawa.
  • Hanczakowska Ewa, Jerzy Księżak. 2012: "Krajowe źródła białkowych pasz roślinnych jako zamienniki śruty sojowej GMO w żywieniu świń". Roczniki Naukowe Zootechniki 39 (2): 171-187.
  • Kopiński Jerzy. 2007. Bilans azotu brutto dla Polski i województw w latach 2002-2005. [W] Studia i Raporty IUNG-PIB. Program Wieloletni 2005-2010. Puławy: IUNG-PIB.
  • Rynek Mięsa. Stan i Perspektywy nr 18. 2001. Warszawa: IERiGŻ-PIB, ARR, MRiRW.
  • Rynek Mięsa. Stan i Perspektywy 49. 2015.Warszawa: IERiGŻ-PIB, ARR, MRiRW.
  • Rynek Pasz. Stan i Perspektywy nr 15. 2004. Warszawa: IERiGŻ-PIB, ARR, MRiRW.
  • Rynek Pasz. Stan i Perspektywy nr 37. 2015. Warszawa: IERiGŻ-PIB, ARR, MRiRW.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171451559

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.