PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2015 | nr 1(13) Przedsiębiorstwo na rynkach | 31--40
Tytuł artykułu

Ekonomiczne i prawne aspekty stosowania systemów "traceability" w przedsiębiorstwach produkujących żywność

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Economic and Legal Aspects of the Implementation of the Traceability Systems in the Food Sector Enterprises
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Niniejszy artykuł podejmuje problematykę efektywności ekonomicznej i procesowej systemów traceability w przedsiębiorstwach produkujących żywność. Za punkt wyjścia przyjęto identyfikację uwarunkowań prawnych i instytucjonalnych, stanowiących podstawę rozwoju badanych systemów. Następnie przeprowadzono analizę porównawczą wybranych międzynarodowych standardów stosowanych w produkcji żywności, w tym International Featured Standard Food (IFS), British Retail Consortium Global Standard for Food Safety (BRC) oraz standardów jakości sieci handlowych. Zweryfikowano hipotezę badawczą, w której założono, że efektywność i skuteczność systemu traceability stanowi istotne kryterium wiarygodności przedsiębiorstwa na rynku żywności. (abstrakt oryginalny)
EN
The article is focuses on the problem of the implementation and efficiency of the traceability systems in the food production plants. In the first part were indicated the basic law regulations which influence the direction of traceability systems development. Then the authors conducted a comparative analysis of the chosen international standards used in food production including: IFS (International Featured Standard Food), BRC (British Retail Consortium Global Standard for Food Safety) and the retailer's quality standards. They also verified the research hypothesis, which assumes, that the efficiency and effectiveness of the traceability systems is the most important factor for the enterprise's credibility on the food market. (original abstract)
Rocznik
Strony
31--40
Opis fizyczny
Twórcy
  • Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
autor
  • Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie
Bibliografia
  • 1. BRC Globalna Norma Dotycząca Bezpieczeństwa Żywności, Wersja 6, (2011) Londyn: BRC Trading Ltd.
  • 2. BRC Globalna Norma Dotycząca Bezpieczeństwa Żywności, Wydanie 7, (2015) Londyn: BRC Trading Ltd.
  • 3. Golan E., Krissoff B., Kuchler F., Calvin L., Nelson K., Price G., (2004) Traceability in the U.S. Food Supply: Economic Theory and Industry Studies, Agricultural Economic Report Number 830, Washington: USDA.
  • 4. IFS Food 6, (2012) Standard do auditowania jakości oraz bezpieczeństwa produktów spożywczych, Wersja 6, Berlin: IFS Management GmbH.
  • 5. Karaszewski R., (2006) Nowoczesne koncepcje zarządzania jakością, Toruń: Towarzystwo Naukowe Organizacji i Kierownictwa oraz Stowarzyszenie Wyższej Użyteczności "Dom Organizatora".
  • 6. Parysiewicz W., Drabik G., (2004) Przewodnik ISO 9000, Materiały informacyjne nt. wdrażania systemu zarządzania jakością wg norm ISO serii 9000:2000, Wydanie II uzupełnione, Katowice: Główny Instytut Górnictwa.
  • 7. Rozporządzenie (WE) nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady Unii Europejskiej z dnia 28 stycznia 2002 roku ustanawiające ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołujące Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiające procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności, (Dz. U. L 31/1 z 1.2.2002 r., s. 463-486).
  • 8. Rozporządzenie Parlamentu i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, (Dz. U. UE L 304/18 z 22.11.2011 r.).
  • 9. Rozporządzenie (WE) nr Parlamentu Europejskiego i Rady Unii Europejskiej nr 1935/2004 z dnia 27 października 2004 roku w sprawie materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontraktu z żywnością, (Dz. U. WE L 338 z 13.11.2004 r.).
  • 10. Rozporządzenie (WE) nr 852/2004 z dnia 29 kwietnia 2004 roku w sprawie higieny środków spożywczych, (Dz. U. UE L 139/1 z 30.04.2004 r.).
  • 11. Smith I., Furness A., (2006) Improving traceability in Food processing and distribution, CRC Press.
  • 12. Standard Produkcji Żywności TESCO, wersja 6, TESCO Group Quality.
  • 13. Wanat L., Potkański T., (2010) Effective leadership as one of the pillars of development of knowledge - based economy, Poznań: "Intercathedra", nr 26.
  • 14. Wójcik K., (2001) Public Relations od A do Z, tom II, Warszawa: Agencja Wydawnicza "Placet".
  • 15. Zymonik J., (2003) Zarządzanie Jakością, Część 2 - Normy ISO serii 9000, Wrocław: Politechnika Wrocławska.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171456361

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.